Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

In Plato’s Cave

In Plato’s Cave

Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου γίνονται στην γκαλερί Α.Δ. τα εγκαίνια της έκθεσης του Στέφανου Τσιβόπουλου. Στη δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί το έργο: Untitled (In Plato’s Cave), 2008, βίντεο - εγκατάσταση διπλής προβολής.

Πρόκειται για ένα φιλμ στο οποίο συγχωνεύονται σκηνές αρχειακού υλικού με σύγχρονα γυρίσματα, το ασπρόμαυρο με το έγχρωμο. Ο μοναχικός χαρακτήρας που εμφανίζεται και στις δύο προβολές μοιάζει να είναι ένας από τους ταξιδιώτες του χρόνου του H.G. Wells. Ταξιδεύει μέσα στην κινηματογράφιση της ιστορίας, ως τεχνικός και θεατής ταυτόχρονα. O ίδιος ηθοποιός παίζει το ρόλο του πολεμικού ανταποκριτή του ’40 και ενός σύγχρονου συναδέλφου του.

Το έργο Untitled (In Plato’s Cave) γυρίστηκε σε ένα ανακατασκευασμένο στούντιο στο Βερολίνο, το οποίο ανασυστήθηκε χρησιμοποιώντας ως αναφορά το φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία της Geyer Berlin (αρχικά post-production κινηματογραφικό εργαστήριο , που στη συνέχεια έγινε το βασικό εργαστήριο του γερμανικού υπουργείου προπαγάνδας κατά την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου). Ο εξοπλισμός του στούντιο είναι ο αυθεντικός της δεκαετίας του ‘40, δανεισμένος από το Μουσείο Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το 2008 στο φεστιβάλ του Κάσελ ο Τσιβόπουλος κέρδισε το μεγάλο βραβείο για το βίντεο Untitled (The Remake) που παρουσίασε στην 1η Μπιενάλε της Αθήνας.