Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Το La Town, της Cao Fei στην State of Concept

Το La Town, της Cao Fei στην State of Concept

Η State of Concept παρουσιάζει το La Town (2014) της Cao Fei, ένα από τα πρόσφατα έργα της, το οποίο παρουσιαζόταν μέχρι πρότινος στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας.

Διάφορα αντικείμενα με θέμα το σκοτάδι εκτίθενται στο «Νυχτερινό Μουσείο», ένα μέρος που ανοίγει μόνο το βράδυ. Η αμερικάνικη ταινία τρόμου "30 Days of Night", η εγκατάσταση της Κινέζας εικαστικού Chu Yun με τίτλο "Constellation" και παραδόξως μια εφαρμογή για iPad με θέμα τον «Νονό». Η τρέχουσα έκθεση είναι για το La Town.

Όλοι μας έχουμε ακούσει το μύθο του La Town. Η ιστορία αυτή, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη, μετά από ένα χωροχρονικό κενό ξαναεμφανίστηκε στην Ασία και την Νοτιοανατολική Ασία. Την τελευταία φορά έκανε την εμφάνισή της στον ωκεανό που συνορεύει με την ευρασιατική τεκτονική πλάκα, ώσπου χάθηκε καταμεσής σαν από θαύμα. Η La Town χτυπήθηκε από μία άγνωστη καταστροφή – όπου χωρίς ηλιαχτίδα φωτός, ο χρόνος πάγωσε. Η πολική νύχτα ήταν κυρίαρχη, ώστε οι λιγοστές λευκές νύχτες έχουν καταγραφεί με αξιοσημείωτο τρόπο στην ιστορία της πόλης. Κι όμως, μέσα στο πέρασμα του χρόνου και του χώρου, διάφορες χώρες έχουν ξαναγράψει την ιστορία της La Town, και οι λεπτομέρειες έχουν χαθεί. Τώρα, το παρελθόν της μικρής αυτής πόλης – οι ερωτικές ιστορίες, η πολιτική, η ζωή, οι δαίμονες και οι καταστροφές – έχει σφραγιστεί πίσω από τις βιτρίνες του μουσείου και τα ιστορικά «δείγματα» δίνουν μια αξιόπιστη αλλά περιορισμένη ερμηνεία της ιστορίας της πόλης αυτής.

– Cao Fei

"To La Town της Cao Fei, που είδα στην Μπιενάλε της Βενετίας τον περασμένο Μάιο, ήταν μια αποκάλυψη. Ανάμεσα στο χάος της τεράστιας έκθεσης, και τον περιορισμένο χρόνο που έχει κανείς να δει και να κατανοήσει τα έργα με γρήγορες, κλεφτές ματιές το έργο με καθήλωσε. Κρατάει 42 λεπτά, είδα και τα 42 λεπτά, αγνοώντας την βιασύνη και το γεγονός ότι έπρεπε να προλάβω μια πτήση πίσω στην Αθήνα. Αυτό το φιλμ όμως, ήταν η Αθήνα. Αυτό που κάνει το La Town, ένα μαγευτικό σύγχρονο έργο, είναι οι ευρείες συνδέσεις που κανείς νιώθει με αυτή την πόλη. Μέσα από μια - αποστασιοποιημένη εκ πρώτης όψεως - αισθητική λόγω της χρήσης μακετών και μινατούρας, η καλλιτέχνιδα καταλύει τα σύνορα οικουμενικών αληθειών, πραγματικοτήτων και προκαταλήψεων. Η La Town, μπορεί να είναι μια οποιαδήποτε πόλη, είναι μια οποιαδήποτε πόλη και μπορεί να αποτελεί και το μέλλον κάθε πόλης. Και παραμένει τραγικά ακίνητη, γεμάτη απόγνωση και παραίτηση αλλά παράλληλα με κίνηση, συναίσθημα, ελπίδα, αναστοχασμό και αποφασιστικότητα. Όπως ακριβώς η σύγχρονη Αθήνα."

Ηλιάνα Φωκιανάκη, Αθήνα, Ιανουάριος 2016

Η Cao Fei (1978) ζει και εργάζεται στο Πεκίνο. Το online project της RMB City. (2008-2011) έχει εκτεθεί στο Deutsche Guggenheim (2010); Shiseido Gallery, Τόκυο (2009); Serpentine Gallery, Λονδίνο (2008); και Yokohama Triennale (2008). Η Cao Fei έχει πάρει μέρος σε πολλές διεθνείς Μπιενάλε όπως στην 15η & 17η Μπιενάλε του Σύδνεϋ (2006 & 2010), στην Μπιενάλε της Μόσχας (2005), στην Μπιενάλε της Σανγκάης (2004), στη Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (2007) και στην 50η και 52η Μπιενάλε της Βενετίας (2003 & 2007). Τα έργα της έχουν εκτεθεί στην Tate Modern (Λονδίνο), Guggenheim Museum, the International Center of Photography, MoMA, MoMA P.S.1 (Νέα Υόρκη), Centre Pompidou και Palais de Tokyo (Παρίσι).

Η Cao Fei ήταν υποψήφια για το βραβείο Future Generation Art Prize 2010 και φιναλίστ για το βραβείο Hugo Boss Prize 2010. Το 2006 έλαβε το βραβείο Best Young Artist Award του Chinese Contemporary Art Award (CCAA).

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Αλέξανδρου Τζάννη στην State of Concept
06.02.2017 14:51
Η State of Concept παρουσιάζει την νέα έκθεση του εικαστικού Αλέξανδρου Τζάννη "Blue-black layers over the White City".
Νάγια Γιακουμάκη: Η νέα Εταίρος & Διευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας
18.07.2016 13:07
Η Νάγια Γιακουμάκη γίνεται το νέο εταιρικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας, σε μια φάση όπου η δέκα ετών επιτυχημένη Μπιενάλε ενισχύει την διεθνή εμβέλεια και προοπτική της.
After Europe / Μετά την Ευρώπη: Έκθεση του Jonas Staal στην State of Concept
14.06.2016 12:47
Η State of Concept παρουσιάζει τη Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του Ολλανδού καλλιτέχνη Jonas Staal, με τίτλο After Europe/ Μετά την Ευρώπη σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη.
Η Ελληνική αφίσα τιμάται στην 25η Διεθνή Μπιενάλε της Βαρσοβίας!
01.06.2016 15:23
Το έργο του Δημήτρη Αρβανίτη και του Κωνσταντίνου Μίαρη τιμάται στην ιστορική Μπιενάλε της Βαρσοβίας με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του θεσμού.
C’est l’est not ouest: Έκθεση της Laure Prouvost στην State of Concept
04.04.2016 13:56
H State of Concept παρουσιάζει από τις 8 Απριλίου 2016 την πρώτη ατοµική έκθεση της Laure Prouvost στην Αθήνα µε τίτλο C’est l’est not ouest σε επιµέλεια Ηλιάνας Φωκιανάκη.