Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηνών σας προσκαλεί στις 16 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ του Δήμου Αθηναίων, στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο ΟΔΥΣΣΕΙΑ.

Πρόκειται για τμήμα μίας διπλωματικής εργασίας της αρχιτέκτονος Παγώνας Κανέλλου με θέμα την ελληνική μυθολογία, που υποβλήθηκε στο Ε. Μ. Π. και επιλέχθηκε για βράβευση. Το έργο επανασχεδιάστηκε και αποτελείται από δεκατέσσερα γλυπτά κατασκευασμένα από λαμαρίνα πάνω σε βάσεις, τοποθετημένα με τρόπο ώστε να συνδέονται μεταξύ τους, συμβολίζοντας σημεία του ταξιδιού του Οδυσσέα.

Στόχος του έργου είναι να συνδυάσει τον πολιτισμό με τη σύγχρονη τέχνη και την εκπαίδευση, μέσα από τεχνικές που δένουν τα μαθηματικά με την τέχνη και αναδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και την ιστορία. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία τέχνης, φιλική στο περιβάλλον με προσανατολισμό την ανακύκλωση των υλικών της.

Η πρωτοπορία του έργου έγκειται στην προσπάθεια ανάδειξης των γλυπτών μέσα από μαθηματικές σχέσεις, και πιο συγκεκριμένα, Αρμονικές Χαράξεις (γεωμετρικές σχέσεις σχημάτων σε αρμονία).

Σύμφωνα με τη δημιουργό του, κα Κανέλλου, η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» συμβολίζει το προσωπικό ταξίδι του κάθε ανθρώπου στη ζωή και δημιουργήθηκε την τελευταία τετραετία. Καταλαμβάνει 80 τ.μ., αποτελείται κυρίως από λαμαρίνα και ζυγίζει περίπου 2,5 τόνους. Έχει σχεδιαστεί με εργονομικό τρόπο ώστε να μεταφέρεται εύκολα.

Ο διοργανωτής πρόκειται να παρουσιάσει την «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» αρχικά στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» του Δήμου Αθηναίων έχει θέσει την παρουσίαση του έργου υπό την αιγίδα του. Στη συνεχεία, θα παρουσιαστεί, στα πλαίσια μίας μεγάλης περιοδείας στον Πολυχώρο Αθηναϊς και στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΦΛΟΙΣΒΟΣ» του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος έχει θέσει την παρουσίαση του έργου υπό την αιγίδα του, κατόπιν θα ταξιδεύσει σε κάποια σημεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες με τελικό προορισμό την Αμερική.

Η όλη προσπάθεια είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και για το λόγω αυτό η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τον Οκτώβριο 2015 τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ και από το 2016 ακολούθησαν οι αιγίδες του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου.