Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Η μάχη με την εντροπία: Διάλεξη του Γιάννη Πετσαλάκη στο πλαίσιο του Hub Science

Η μάχη με την εντροπία: Διάλεξη του Γιάννη Πετσαλάκη στο πλαίσιο του Hub Science

Το  «Τhe Hub Events»  και  ο  Νικόλας  Πρωτονοτάριος  συνεχίζουν  για  πέμπτη  χρονιά  τη  σειρά  επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και  κοινωνικές  επιστήμες  και  να  μυήσουν  το  ακροατήριο  στο  μαγικό  αλλά  ενδεχομένως  παρεξηγημένο  τους κόσμο.

 

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, στις 20:00 σας προσκαλούμε στην τρίτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Γιάννη Πετσαλάκη με θέμα «Η μάχη με την εντροπία: Ένας αγώνας για επιβίωση στον περίπλοκο κόσμο μας με όπλα την απλή λογική και τη κυβερνητική».

 

Η μάχη με την εντροπία

Ένας αγώνας για επιβίωση στον περίπλοκο κόσμο μας με όπλα την απλή λογική και τη κυβερνητική

 

Μετά από αναζήτηση των αιτιών των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και της διερεύνησης μηχανισμών δημιουργίας πιθανών διεξόδων, θέλουμε να δείξουμε ότι:

- Η επικρατούσα μεθοδολογία λογικής για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων δεν είναι επαρκής.

- Το αποτέλεσμα οποιουδήποτε συλλογισμού έχει χρονικό ορίζοντα, πέρα από τον οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη.

- Υπάρχει διαδικασία να μεταθέσουμε το χρονικό ορίζοντα κάθε συλλογισμού με την απλή λογική της συνεχούς επανεκτίμησης του.

- Η φύση με τους νόμους της έχει ένα δικό της τρόπο να δημιουργεί δομές που εμείς μπορούμε να αντιγράψουμε.

- Μόνο με συνεχή εγρήγορση και προσπάθεια μπορούμε να επιβιώσουμε έστω και για την χρονική κλίμακα που μας αφορά.

 

Εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε

 

- Tην έννοια της εντροπίας, της γνώσης δηλαδή που έχουμε για ένα σύνολο εμπλεκομένων στοιχείων.

- Tην έννοια της αυτοοργάνωσης ως αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης στοιχείων.

- Tα κύρια χαρακτηριστικά κάθε βιώσιμης δομής.

- Την ποικιλία καταστάσεων που μπορεί να έχει ένα σύστημα.

 

Γιάννης Πετσαλάκης

 

Ο Ιωάννης Δ. Πετσαλάκης είναι διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΘΦΧ/ΕΙΕ). Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε διδακτορικό στη Μοριακή Φυσική από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται στο ΙΘΦΧ/ΕΙΕ από το 1980, αρχικά ως υπότροφος και από το 1987 ως ερευνητής. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (2013) και επισκέπτης ερευνητής στα πανεπιστήμια Carlton (1987), Oxford (1994), Toronto (2002) και North Carolina State (2014). Παράλληλα συνεργαζόταν με το πανεπιστήμιο Wuppertal (1983-2002). Έχει τιμηθεί με υποτροφίες από το Ίδρυμα Alexander von Humboldt (1995), την Ευρωπαική Ένωση, Marie Curie (1999) αλλά και το ίδρυμα Lady Davis (2013).

 

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 145 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κριτές για τη δομή των μορίων, την αλληλεπίδρασή τους με το φως και διάφορες εφαρμογές τους σε συστήματα laser, τη χημεία περιβάλλοντος και του διαστρικού χώρου, τα φαινόμενα μεταφοράς φορτίου σε φωτοβολταϊκά, τους μοριακούς αισθητήρες αλλά και τις οργανικές διόδους εκπομπής φωτός. Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύει επίσης σε θέματα χημείας σε περιορισμένο χώρο. Με την εκλαΐκευση εννοιών της φυσικής ασχολείται την τελευταία δεκαετία.

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη του Georges Didi-Huberman στο Μέγαρο Μουσικής
22.02.2017 14:31
Ένας σημαντικός φιλόσοφος της εποχής μας, ο Georges Didi-Huberman [Zωρζ Ντιντί-Υμπερμπάν], επιστρέφει στο Megaron Plus περίπου δύο χρόνια μετά την τελευταία του διάλεξη στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2014, για να παρουσιάσει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ την ομιλία με τίτλο «Πώς κληρονομείται το θάρρος;» (στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση).
Hub science: Διάλεξη του καθηγητή Ιωάννη Κοντογιάννη
16.11.2016 16:50
Ο Γιάννης Κοντογιάννης, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνει διάλεξη στο "Hub Events" με θέμα "Τι κοινό έχουν το DNA, το κουτσομπολιό και το iPhone;".
40 Χρόνια Γονιδιωματική: Διάλεξη του καθηγητή Jean Weissenbach στο Megaron Plus
05.10.2016 15:15
Ο ομότιμος διευθυντής ερευνών στο CNRS, Ζαν Βεσενμπάχ (Jean Weissenbach), μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, εγκαινιάζει την Τρίτη 11 Οκτωβρίου (ώρα 19:00) τη νέα σειρά του επιτυχημένου κύκλος διαλέξεων «CNRS – Ξεπερνώντας τα όρια της γνώσης», ο οποίος διοργανώνεται από το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus.
Rock guitar in 11 dimensions: διάλεξη-performance του Mark Lewney στο πλαίσιο του Hub Science
11.04.2016 14:33
Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, στις 20:00, σας προσκαλούμε στην έβδομη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη-performance του φυσικού και κιθαρίστα Mark Lewney με θέμα «Rock guitar in 11 dimensions».
Στρες και καθημερινότητα: διάλεξη του Γεώργιου Χρούσου στο Athens Science Festival
09.03.2016 10:22
Το Athens Science Festival μας προσκαλεί την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 στη διάλεξη του Γεώργιου Χρούσου, με θέμα Στρες και καθημερινότητα.