Η αίθουσα  ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ φιλοξενεί έως 9 Ιανουαρίου 2016 την ατομική έκθεση της Χριστίνας Φοίτου με τίτλο «ΕΙΚΟΣΙΕΝΝΕΑ ΕΙΣΠΝΟΕΣ».

Θα παρουσιαστούν έργα μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων δουλεμένα με λάδι σε καμβά όπου το χρώμα και το σχέδιο λειτουργούν παράλληλα χωρίς το ένα να υπερτερεί του άλλου.

…H τέχνη της Χριστίνας Φοίτου δεν μιμείται ούτε αναπαριστά άμεσα την εξωτερική πραγματικότητα. Τα έργα της, όμως, απορρέουν από την πραγματικότητα και η πηγή τους είναι και ορατή και αποκρυπτογραφήσιμη. Με κέντρο της τον άνθρωπο, ο οποίος παρουσιάζεται ως αρχέτυπο τις περισσότερες φορές, κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή ο οποίος συγκινείται από τις φόρμες, το χρώμα και την ίδια τη χειρονομία της ζωγράφου.

Το εξπρεσσιονιστικό στοιχείο είναι έντονο στα έργα της Χριστίνας Φοίτου: εκφράζονται συναισθήματα και η ιδιαίτερη εσωτερική οπτική της. Το συγκινησιακό στοιχείο ενισχύεται με τη σκόπιμη χρήση έντονων χρωμάτων και σταξίματος μπογιάς. Οι φιγούρες της ζωγράφου – μόνες, ζευγάρια ή ομάδες ανθρώπων – τελικά μοιάζει να κινούνται διαρκώς.

Το στάξιμο χρώματος βρίσκεται εκεί για να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην κίνηση αυτή ενώ παράλληλα δίνει την εντύπωση μιας ενστικτώδους ζωγραφικής, με έντονη διαδικασία εκτέλεσης, που στηρίζεται στην τύχη και στο απρόβλεπτο ακόμα και αν οι φόρμες των συνθέσεων είναι προαποφασισμένες.

Ο άνθρωπος της Χριστίνας Φοίτου άλλοτε έχει πρόσωπο και άλλοτε όχι. Βρίσκεται όμως πάντα σε αρμονία με το σύμπαν που τον περιβάλλει, ένα σύμπαν φτιαγμένο από έντονες γραμμές και χρώμα, ένα σύμπαν σε διαρκή κίνηση, όπως εξάλλου και ο άνθρωπός της.

Αυτή την έντονη αγάπη για την κίνηση πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια αποδίδει και μεταφέρει και στις live performances τις οποίες πραγματοποιεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όπως λέει και η ίδια, η performance είναι γι’ αυτήν η μεταφορά της εργαστηριακής αλήθειας της στη σκηνή. Είναι η πραγματικότητα που βιώνει στο εργαστήριό της. Με μοντέλα της γυναίκες που είτε είναι χορεύτριες είτε ασχολούνται με τον χορό κατορθώνει να μεταφέρει στο θεατή την κίνηση που υπάρχει στη ζωγραφική της, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη διάδρασή της με τις ίδιες.

Ήρα Παπαποστόλου

Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Χριστίνα Φοίτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αν και αρχικά σπούδασε παιδαγωγικά, συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Βενετίας, στη ζωγραφική με καθηγητή τον Riccardo Guarneri και στη χαρακτική με καθηγητή τον Mario Guadagnino, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.

Ως καθηγήτρια εικαστικών, σκηνογράφησε παιδικές και εφηβικές παραστάσεις. Από το 2007 μετακόμισε στα Χανιά, εγκατέλειψε την εκπαίδευση και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική και στην performance art. Παράλληλα εξακολουθεί να διδάσκει εικαστικά σε παιδιά.

Η ζωγραφική της έρχεται σε έντονο διάλογο με το σώμα, καθώς το χρησιμοποιεί μαζί με τα πινέλα της για την ολοκλήρωση του έργου.

Αυτή την έντονη αγάπη για την κίνηση πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια αποδίδει και μεταφέρει και στις live performances τις οποίες πραγματοποιεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ουσιαστικά η performance είναι για αυτήν η μεταφορά της εργαστηριακής αλήθειας της στη σκηνή.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ζει και εργάζεται στα Χανιά της Κρήτης.