Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Το μετρό στην Θεσσαλονίκη: έκθεση του Φώτη Κλογέρη στη Myrό Gallery

Το μετρό στην Θεσσαλονίκη: έκθεση του Φώτη Κλογέρη στη Myrό Gallery

H Myrό Gallery στη Θεσσαλονίκη μας προσκαλεί στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της σειράς έργων του Φώτη Κλογέρη με τίτλο “Το μετρό στην Θεσσαλονίκη”, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 στις 20.00.

“Ο ζωγράφος εμπνέεται από το βαρύ τεχνικό έργο που αναλήφθηκε χωρίς να υπολογίσει την ύπαρξη πολλών πόλεων κάτω από την σημερινή πόλη, αυτή της Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Αρχαίας Ελληνικής Θεσσαλονίκης, του παρελθόντος μας που δεν μπορούμε να θάψουμε κάτω από τσιμεντοενέσεις, να ξεχάσουμε μπροστά στην διευκόλυνση του μεγάλου τεχνικού έργου, ή να αγνοήσουμε έμπροσθεν της βολής μας. Ο εικαστικός καλλιτέχνης αντικρύζει και αποτυπώνει άλλοτε δυστοπικά και άλλοτε μελλοντολογικά την πόλη που διείδε ως εφικτή ο Τάκης Ζενέτος στις “έξυπνες πόλεις” του, όπου είχε  διατυπώσει τη δική του άποψη για την ιδανική μορφή της και να χτίσει κτίρια που θα την υπηρετούσαν. Η πεμπτουσία της πολεοδομικής και χωροταξικής φιλοσοφίας του Τάκη Ζενέτου περιέχεται στην έρευνά του, όπως διατυπώθηκε στην πρότασή του για την Ηλεκτρονική Πολεοδομία το 1962 τη δημιουργία ευέλικτων μεγαπόλεων-οικιστικών συγκροτημάτων που φτάνουν στα όρια της βιώσιμης ατμόσφαιρας και οργανώνονται σε επάλληλα επίπεδα αναρτημένα από καλώδια πάνω από τις υπάρχουσες ιστορικές πόλεις και το φυσικό περιβάλλον . Η σειρά έργων του Κλογέρη βεβαίως δεν είναι αρχιτεκτονικό σχέδιο ή λύση ενός μηχανικού των κατασκευών, αλλά μιά ουτοπία που βλέπει τα εργοτάξια ως χωροχρονικούς άξονες που συνδέουν τις πολιτιστικές αφετηρίες μας με το Σήμερα σε μια δυνατότητα αέναης συνύπαρξης. Με κοφτές πινελιές και κάποτε με οραματική διάθεση ο καλλιτέχνης φέρνει το Μετρό στην Θεσσαλονίκη σαν μία κιβωτό του χρόνου και του πολιτισμού”, σημειώνει ο Επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος.

Σύντομο Βιογραφικό

O ζωγράφος Φώτης Κλογέρης γεννήθηκε στη Αλβανία το 1973. Σπούδασε ζωγραφική και εφαρμοσμένες τέχνες στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων. Απο το 1996 ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονική. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 εκθέσεις στην Ελλάδα και την Αλβανία. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Σχετικές ειδήσεις
Η άλλη πόλη: Έκθεση του Φώτη Κλογέρη στην Myro gallery
15.11.2016 16:21
H Myrό Gallery εγκαινιάζει την ατομική έκθεση με νέα σειρά έργων ζωγραφικής του Φώτη Κλογέρη στην Κεντρική Αίθουσα της, υπό τον τίτλο “Η άλλη πόλη”, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016.
Έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Τσίνογλου στη Myro Gallery
20.09.2016 12:12
Η Myrό Gallery βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει να παραβρεθείτε στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Μιχάλη Τσίνογλου στην Κεντρική Αίθουσα της που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016.
Έκθεση ζωγραφικής της Φωτεινής Χαμηδιελή στο Hyatt Regency Thessaloniki
16.06.2016 16:43
Το Myrό Antiques House παρουσιάζει σειρά νεότερων έργων της εξαιρετικά αγαπητής στην Θεσσαλονίκη ζωγράφου από την Βέροια, Φωτεινής Χαμηδιελή, στον χώρο Hallway του Hyatt Regency Thessaloniki.
Θεσσαλονίκη: Μνήμες του Παρόντος: έκθεση του Πάβλου Χαμπίδη στη γκαλερί Ειρμός
16.05.2016 11:20
Η Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ μας προσκαλεί την Τρίτη 19 Μαΐου 2016 στις 8.30 μ.μ. στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Πάβλου Χαμπίδη, “Θεσσαλονίκη: Μνήμες του Παρόντος”.
Στο δρόμο για την αλήθεια: Ομαδική έκθεση του ΣΚΕΤΒΕ στην Govedarou Art Gallery
31.03.2016 12:29
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) εκθέτει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από συνολικά 53 συμμετέχοντες καλλιτέχνες από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στη GOVEDAROU ART GALLERY στη Θεσσαλονίκη.