Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ – Το Κόκκινο Βιβλίο: Εκπαιδευτικά εργαστήρια στο Μουσείο Ηρακλειδών

Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ – Το Κόκκινο Βιβλίο: Εκπαιδευτικά εργαστήρια στο Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών προσκαλεί εφήβους και ενήλικες στα εκπαιδευτικά εργαστήρια με τίτλο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ – Το Κόκκινο Βιβλίο, την Παρασκευή 8 και 22 Ιανουαρίου 2016.

Εισαγωγή στο πολύπλευρο έργο του Ελβετού ψυχιάτρου και εισηγητή της αναλυτικής ψυχολογίας, Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο, γνωστό και ως Το Κόκκινο Βιβλίο. Αλλά και εικαστικό εργαστήριo, όπου θα δημιουργήσουμε το προσωπικό μας έργο, εμπνευσμένοι από τις εξαιρετικά σύγχρονες θεωρίες του Γιουνγκ και τα γεμάτα συμβολισμούς κι έντονα χρώματα, καλλιτεχνικά του έργα. Το εργαστήριο αυτό αποτελείται από δύο μέρη, ένα «θεωρητικό» κι ένα «πρακτικό», αφιερωμένα στο έργο του Γιουνγκ, ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία όχι μόνο μιας εντελώς νέας αντίληψης της ανθρώπινης ψυχής, αλλά ταυτόχρονα επηρέασε και μια σειρά κινημάτων για την κατανόηση της ανθρώπινης νόησης.

Μέρος Α΄

Θα γνωρίσουμε το προσωπικό του ημερολόγιο, Το Κόκκινο Βιβλίο, γραμμένο μεταξύ 1915-1930, δημοσιευμένο μόλις το 2009, και θα αναλύσουμε τις θεωρίες και τις βαθύτερες αναζητήσεις του. Θα εστιάσουμε στα εξαιρετικής καλλιτεχνικής ποιότητας έργα που συμπεριέλαβε, τα οποία διακρίνονται από τα έντονα χρώματά τους, την σχεδιαστική τους ακρίβεια και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργούν, ακροβατώντας ανάμεσα στην ναΐφ-εξπρεσιονιστική ζωγραφική και στη θρησκευτική εικονογράφηση με αλχημιστικές επιρροές . Παράλληλα θα επικεντρωθούμε στη μέθοδο «ενεργητικής φαντασίας», μιας ειδικά διαμορφωμένης διαδικασίας ενόρασης που δημιούργησε ο ίδιος, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί κανείς με τον βαθύτερο εαυτό του, μέσα από ζωγραφικά σχέδια και σημειώσεις. Πίστευε ακράδαντα στη μαγική δύναμη της δημιουργίας εικόνων, με απώτερο σκοπό την εξερεύνηση και την επίλυση προβλημάτων, συμπλεγμάτων και πολύπλοκων μοτίβων σκέψεως.

Μέρος Β΄

Στο εικαστικό εργαστήριο, βασιζόμενοι στις εξαιρετικά σύγχρονες θεωρίες του κι εμπνευσμένοι από τα έντονα πυκνοχρωματισμένα, με ποικιλία συμβόλων και παραστάσεων έργα του, θα δημιουργήσουμε ένα έργο γεμάτο συμβολισμούς κι αφηγηματικά στοιχεία με άξονα τον εσωτερικό μας κόσμο και μια μη ρεαλιστική μα βαθιά αναγωγική προσέγγιση της πραγματικότητας και του κόσμου, γύρω και μέσα μας.

Σχεδιασμός & Επιστημονική επιμέλεια: Ρωξάνη Γιάννου, Εικαστικός και Ιστορικός Δυτικού Εσωτερισμού

Σχετικές ειδήσεις
Νέες εκπαιδευτικές προτάσεις για το '17 από το Μουσείο Ηρακλειδών
03.01.2017 10:38
Το Μουσείο Ηρακλειδών υποδέχεται το νέο χρόνο μέ νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.
Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στη Στέγη
15.12.2016 14:45
Δεκέμβριος και Ιανουάριος με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες στη Στέγη και εκτός… Για μεμονωμένους επισκέπτες και σχολικές ομάδες.
Εκπαιδευτικά προγράμματα Νοεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
04.11.2016 14:53
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει το Νοέμβριο τις καλύτερες προτάσεις για τα σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών! Κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική.
Θερινά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες από το Εθνικό Θέατρο
31.05.2016 17:02
Το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων συνεχίζει τα παιδικά εργαστήρια και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στο κτίριο Τσίλλερ.
Εκπαιδευτικά προγράμματα Απριλίου 2016 στη Στέγη
31.03.2016 16:23
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους, οικογένειες και ενήλικες και τον μήνα Απρίλιο, με νέες δραστηριότητες.