Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Περί φιλοσόφων και τρελών - Richard Askay & Jensen Farguhar

Περί φιλοσόφων και τρελών - Richard Askay & Jensen Farguhar

Από τις εκδόσεις Μελάνι κυκλοφορεί το βιβλίο Περί φιλοσόφων και τρελών των Richard Askay & Jensen Farguhar σε μετάφραση της Χλόης Κολύρη.

 

Tην άνοιξη του 1946 ο Μάρτιν  Χάιντεγγερ―για πολλούς ο μεγαλύτερος φιλόσοφος του 20 ου αιώνα―υπέστη νευρικό κλονισμό κατά τη διάρκεια της  ανάκρισής του στην  Επιτροπή Αποναζιστικοποιήσης που ασχολείτο με τη φύση και το εύρος της εμπλοκής του με το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου  Πολέμου και τα χρόνια αμέσως πριν. Εισήχθη επισήμως  στο Κρατικό Νοσοκομείο της Βίδας  και υπεβλήθη σε   θεραπεία από τον εκπαιδευμένο  ψυχαναλυτή δρ Βίκτωρα φον Γκεμπσάτελ.  Για πρώτη φορά στη ζωή του ο κραταιός και διάσημος καθηγητής καλείται να αντιμετωπίσει  μια συγκεκριμένη διαδικασία όπου εκ των πραγμάτων θα τεθεί αντιμέτωπος και με την εφαρμογή της δικής του διδασκαλίας, αλλά και με την  Ψυχολογία  και την  Ψυχιατρική,  τις οποίες  μέχρι τότε δεν είχε σε μεγάλη υπόληψη.  Υπαρξιακή φιλοσοφία και ψυχανάλυση σε μία εκ των πραγμάτων αντιπαράθεση ήταν σαν η ιστορία της σκέψης να είχε βάλει το δικό της χέρι.

Ο Μάρτιν  Χάιντεγγερ τη στιγμή της πτώσης, αναδύεται στο μεγαλείο του,  του δίνεται η ευκαιρία να υπερασπιστεί τις ιδέες του μέσα από τη δική του αδυναμία  για πρώτη φορά έστω και σε μια μυθοπλασία ‘’εν εαυτώ’’. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η ιστορική στιγμή-μέσα  από  τη μείξη τρέλας και φιλοσοφίας-έδωσε στον Χάιντεγγερ  άμεση εμπειρία  για μια φιλοσοφική άποψη «του πάσχειν»  που καθόρισε σημαντικά την εξέλιξη της   Ψυχανάλυσης.

 

Ο Richard Askay είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ. Ο Jensen Farquhar είναι ψυχοθεραπευτής και φιλόσοφος. Έχουν συγγράψει μαζί πολλά άρθρα και έχουν μεταφράσει στα αγγλικά τα Σεμινάρια του Τσόλλικον του Μάρτιν Χάιντεγγερ.

Σχετικές ειδήσεις
Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στην επαγγελματική σας ζωή - Richard Carlson
16.02.2017 11:24
Από τις εκδόσεις Πεδίο κυκλοφορεί το βιβλίο, Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στην επαγγελματική σας ζωή του Richard Carlson.
Περί τρέλας - Συλλογικό
17.11.2016 10:53
Κυκλοφορεί το βιβλίο "Περί τρέλας" σε μετάφραση Λαμπριάνας Οικονόμου & Μιχάλη Παπαντωνόπουλου από τις Εκδόσεις Κοβάλτιο.
Ο διακεκριμένος συγγραφέας Richard Ford στην Ελλάδα
04.10.2016 10:30
O βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Richard Ford επισκέπτεται την Ελλάδα για δύο διαλέξεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καλεσμένος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, της Αττικής Παράδοσης, του ACT (American College of Thessaloniki), του Βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδη και των Εκδόσεων Πατάκη.
Η επόμενη οικονομική καταστροφή - Richard Vague
16.08.2016 13:04
Από τις εκδόσεις Angelus Novus κυκλοφορεί το βιβλίο, Η επόμενη οικονομική καταστροφή, Γιατί επέρχεται και πώς θα την αποφύγουμε του Richard Vague σε μετάφραση Χρήστου Βαλλιάνου.
Νόμος περί τέκνων - Ίαν ΜακΓιούαν
26.02.2016 12:45
Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο, Νόμος περί τέκνων του Ίαν ΜακΓιούαν σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά.