Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Μουσική + Ποίηση: Η 3η βραδιά στο Τριανόν

Μουσική + Ποίηση: Η 3η βραδιά στο Τριανόν

To δίκτυο δράσης Music Is, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο « Μουσική + Ποίηση» προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ της σύγχρονης μουσικής και ποιητικής δημιουργίας.

Δύο ζευγάρια συνθετών και ποιητών κάθε μήνα, από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους στη σκηνή του Τριανόν . Ο κύκλος «Μουσική + Ποίηση» 2015-2016 γίνεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ.

Η τρίτη βραδιά του κύκλου Μουσική + Ποίηση 2015/16 πραγματοποιείται την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στο Τριανόν.  Στο πρώτο μέρος ο συνθέτης Δημήτρης Ταλαρούγκας και η ποιήτρια Έλσα Κορνέτη παρουσιάζουν την παράσταση «Κανονικοί άνθρωποι με λοφίο και μια παρδαλή ουρά». Στο δεύτερο μέρος η συνθέτρια Έφη Μαρκουλάκη και ο ποιητής Πέτρος Πολυμένης παρουσιάζουν την παράσταση «Μολύβιος και Λυδία».  

Πρώτο Μέρος

Δημήτρης Ταλαρούγκας + Έλσα Κορνέτη
«Κανονικοί άνθρωποι με λοφίο και μια παρδαλή ουρά»

Μια απροσδόκητη  πειραματική παράσταση με άξονα τη μουσική και συνθέσεις του Δημήτρη Ταλαρούγκα, εμπνευσμένες από επιλογή ποιημάτων  της Έλσας Κορνέτη, τα οποία περιγράφουν, τα προβλήματα και τις ψυχικές συγκρούσεις του σύγχρονου ανθρώπου: ναρκισσιστικά τραύματα, ιδρυματοΠΟΙΗΣΗ, φόβος, ψυχρότητα, μοναξιά, διάσπαση της προσοχής από τεχνολογίες, προτείνοντας όμως ένα ανατρεπτικό χιούμορ, που απελευθερώνει.

Η συναρμογή μουσικής ερμηνείας, κίνησης, χειρονομίας, ηθοποιίας και αυτοσχεδιασμών σε ηλεκτρακουστικό  background, δημιουργούν ένα  κινητικό περιβάλλον πρόκλησης τύχης.

Συντελεστές

Τραγούδι: Δημήτρης Μπιτζής
Ακκορντεόν - Κρουστά: Στράτος Διαμαντής
Ηλεκτρική κιθάρα - Αυτοσχεδιασμός: Νίκος Παναγιωτάκης
Αυτοσχεδιασμός: Αλέξης Πορφυριάδης
Πιάνο - Κρουστά - SOUNDfiles: Δημήτρης Ταλαρούγκας
Χορός: Αναστασία Μπρουζιώτη
Απαγγελία: Έλσα Κορνέτη
Ηθοποιία: Νίκος Κλησιάρης
Ηχογραφημένα ποιήματα: Βιβή Τέμπου, Μαντώ Ζαφειροπούλου, Έλσα Κορνέτη
Μαριονέττα: Λυδία Μαγαλιού
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλόπουλος

Δεύτερο Μέρος

Έφη Μαρκουλάκη + Πέτρος Πολυμένης
«Μολύβιος και Λυδία»
Μουσικό έργο πάνω σε τρία ποιήματα για την πίστη

Μια γυναίκα κι ένας άντρας αντικριστά. Ο Μολύβιος και η Λυδία φόρεσαν στέφανα δεμένα με τη νύχτα και τώρα πάνω τους κρέμεται  ένα διαζύγιο. Προσπαθούν να βρουν βηματισμό ανάμεσα στο φως και τις σκιές του, ανάμεσα στην πίστη και την προδοσία, την επιθυμία και το πεπρωμένο, ανάμεσα στην  κάθοδο στο μηδέν και την ανάληψη σ’ ένα φως εκτυφλωτικό.

Το μουσικό έργο για τον Μολύβιο και τη Λυδία συναντά το ποιητικό έργο, σε έναν τόπο όπου  η κάθε Τέχνη καταθέτει  τα δικά της υλικά και τα αφήνει ελεύθερα να συνυπάρξουν. Να ζυμωθούν, να αφομοιώσουν και να απορρίψουν, να ζευγαρώσουν και τελικά να «τεκνοποιήσουν». Οι πρωτογενείς ήχοι από τις χορδές, η βαθιά στερεότητα του πιάνου, ο αέρινος λυρισμός του φλάουτου μαζί με το πρωταρχικό και ισχυρότερο μέσο της ανθρώπινης έκφρασης: τις φωνές του Άνδρα και της Γυναίκας. Ο ήχος του λόγου και ο λόγος του ήχου ανταλλάσσουν το γενετικό τους υλικό.

Συντελεστές

Μουσική: Έφη Μαρκουλάκη
Ποίηση: Πέτρος Πολυμένης
Μουσική διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου
Ερμηνεύουν: Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος), Μανώλης Παπαδάκης (βαρύτονος), Πέτρος Πολυμένης (ποιητής), Νίκος Κατριτζιδάκης (φλάουτο), Ελίνα Μπουτιέρη (πιάνο), Έφη Μαρκουλάκη (στις χορδές του πιάνου).

Σχετικές ειδήσεις
Ταξίδι στην Μουσική Παράδοση στο Φεστιβάλ Κορώνης 2016
25.08.2016 15:25
Μια βραδιά παραδοσιακής μουσικής με τσιγγάνικες μελωδίες και μουσική από διάφορες χώρες, με τίτλο "Ταξίδι στην Μουσική Παράδοση", έρχεται στο Φεστιβάλ Κορώνης 2016 την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016.
Udopia: Παρουσίαση του δίσκου του Θύμιου Ατζακά στο Θέατρο Αλώνι
22.08.2016 15:19
To Θέατρο Αλώνι σε συνεργασία με το μουσικό χωριό Αγίου Λαυρεντίου παρουσιάζουν στις 25 Αυγούστου 2016, για μια βραδιά την μουσική συναυλία παρουσίαση του δίσκου του Θύμιου Ατζακά με τίτλο «Udopia».
Ο Λευτέρης Βενιάδης παρουσιάζει Γεώργιο Σουρή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
07.07.2016 10:42
Ο Λευτέρης Βενιάδης στα πλέσια του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια μουσική και σκηνική σύνθεση, βασισμένη στην ποίηση του Γεωργίου Σουρή για φωνητικό σύνολο, νεανική χορωδία, μουσικό σύνολο και δύο ηθοποιούς στις 14 & 15 Ιουλίου 2016.
Liederabend: Ποίηση σε μουσική με τέσσερα πληκτροφόρα εποχής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
06.04.2016 14:14
Η Φανή Αντωνέλου, μια από τις ανερχόμενες ελληνίδες σοπράνο που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς, ένας σολίστ εξειδικευμένος στις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες, παρουσιάζουν την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το ρεσιτάλ «Liederabend – Ποίηση σε μουσική» με τραγούδια και έργα για τσέμπαλο, πιανοφόρτε και πιάνο από την εποχή του Μπαρόκ έως τον Ρομαντισμό.
Με μια προσευχή: Δημήτρης Βοζαΐτης and Band live στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
01.03.2016 11:59
Ο νέος ερμηνευτής Δημήτρης Βοζαΐτης επιστρέφει την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 με τη νέα, τετραμελή μπάντα του και ανανεωμένο πρόγραμμα στη μουσική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου - Upstage, με την μουσική παράσταση «Με μια προσευχή».