Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Νέα παράσταση σύγχρονου χορού από την Αναστασία Λύρα στο Μικροσκοπικό Θέατρο

Νέα παράσταση σύγχρονου χορού από την Αναστασία Λύρα στο Μικροσκοπικό Θέατρο

Το Μικροσκοπικό Θέατρο παρουσιάζει το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016, στις 20:00 ένα νέο πρόγραμμα Σύγχρονου Χορού σε τέσσερα μέρη, με θέμα το Αίμα και τη Μνήμη.

 

Η μουσική δυο μεγάλων παραδοσιακών μουσικών του Καυκάσου, του Αζέρου Habil Aliyev και του Αρμένιου Djivan Gasparyan, γίνεται για τη χορογράφο και χορεύτρια Αναστασία Λύρα αφορμή μιας διαδρομής αυτογνωσίας σε μουσικές περιοχές που γειτονεύουν με τον προγονικό Πόντο της καταγωγής της.

 

Το πρώτο μέρος του προγράμματος Danza Minima – La Suerte (Ελάχιστος Χορός – Η Μοίρα) είναι μια εγκατάσταση-performance για τρεις χορεύτριες που αποτυπώνει, ως εισαγωγή της παράστασης, μια εικόνα χαρακτηριστική και τελετουργικά επαναληπτική με θέμα τη Μοίρα των ανθρώπων  και εμπνέεται από τον αρχαίο μύθο για τις θεότητες-μοίρες.

 

Ακολουθεί το σόλο Danza Minima – Memoria (Ελάχιστος Χορός – Μνήμη), στο οποίο ο ήχος του περσικού καμαντσέ θυμίζει στην Αναστασία Λύρα τον ήχο της λύρας του Πόντου. Με το χορό της «ψηλαφεί το αποτύπωμα του έπους και της τραγωδίας» στους δρόμους της μουσικής του Habil Aliyev.

 

Το τρίτο μέρος,  Danza Minima – La Fuente (Ελάχιστος Χορός – Η Πηγή) είναι ένα σόλο της Αθηνάς Κυρούση, έργο καθαρά χορευτικό και ανάλαφρο, χωρίς ισχυρό δραματικό περιεχόμενο. Λειτουργεί ως ιντερμέδιο για να «ξεπλύνει» τα μάτια και την καρδιά του θεατή πριν αντικρίσει την τελική εικόνα της παράστασης, τον «Ποταμό».

 

Το έργο Danza Minima – El Rίo (Ελάχιστος Χορός – Ο Ποταμός) είναι ένα σόλο της Αναστασίας Λύρα εμπνευσμένο από το θρηνητικό ήχο της μουσικής του Djivan Gasparyan για ντουντούκ, εθνικό πνευστό όργανο της Αρμενίας. Το έργο συνοψίζει και ολοκληρώνει τη θεματολογία της παράστασης.

 

Με εξαίρεση του έργο Danza Minima – Memoria (Ελάχιστος Χορός – Μνήμη), το πρόγραμμα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

 

Η Αναστασία Λύρα υπογράφει τη χορογραφία , τα κοστούμια και τους φωτισμούς της παράστασης. 

Σχετικές ειδήσεις
Τέσσερις εποχές: Σύγχρονος χορός στο Μικροσκοπικό Θέατρο
04.11.2016 15:16
Στις «Τέσσερις Εποχές» του Μικροσκοπικού Θεάτρου, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, η Αναστασία Λύρα ιχνογραφεί τις κινήσεις του χορού πάνω σε τέσσερα κομμάτια μουσικής για πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ.
Αυλαία στο Μικροσκοπικό Θέατρο με ένα Πρελούδιο
13.06.2016 12:07
Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, ολοκληρώνεται ο κύκλος παραστάσεων σύγχρονου χορού «είναι καιρός – δεύτερη περίοδος» στο Μικροσκοπικό Θέατρο, με την παράσταση Πρελούδιο που είναι ένα νέο χορευτικό σόλο της Αναστασίας Λύρα.
Τέσσερις Εποχές: Παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
09.05.2016 14:45
Στις Τέσσερις Εποχές του Μικροσκοπικού Θεάτρου, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στις 20:00, η Αναστασία Λύρα ιχνογραφεί τις κινήσεις του χορού πάνω σε τέσσερα κομμάτια μουσικής για πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ.
Η Σεχραζάτ όταν χορεύει: Μία παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
21.03.2016 14:34
Το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ.
Η Σεχραζάτ όταν χορεύει: Παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
29.02.2016 12:48
Το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ.