Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Απονεμήθηκαν τα φετινά Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία

Απονεμήθηκαν τα φετινά Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία

Στον κινηματογράφο Δαναό απονεμήθηκαν τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία και τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου 2014, με την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ να παραλαμβάνει το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ για το σύνολο του έργου της.

Βραβείο Μυθιστορήματος: Δημήτρης Νόλλας - «Το ταξίδι στην Ελλάδα», εκδόσεις Ίκαρος .

Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας: Κώστας Μαυρουδής - «Η αθανασία των σκύλων», εκδόσεις Πόλις

Βραβείο Ποίησης: Πάνος Κυπαρίσσης - «Τα τιμαλφή», εκδόσεις Μελάνι

Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής: Βάσω Αλεξανδράκη - «Το παιχνίδι της επιθυμίας και της γραφής στο Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης του Ν.Γ. Πεντζίκη», εκδόσεις Αρμός

Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: Γιώργος Β. Δερτιλής - «Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες», εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα: Λευτέρης Καλοσπύρος - «Η μοναδική οικογένεια», εκδόσεις Πόλις

Και Ελευθερία Κυρίτση- «Χειρόγραφη Πόλη» εκδόσεις Μανδραγόρας

Ειδικό Βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα: Αλέξανδρος Στεφανίδης - «Το χάδι», εκδόσεις Άγρα

Διακρίσεις

Τιμητική διάκριση για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά «Μανδραγόρας» και «Θέματα Λογοτεχνίας».

Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική γλώσσα: Γιώργος Μπλάνας για τη μετάφραση του έργου «Ζωή και Πεπρωμένο» του Βασίλι Γκρόσμαν, εκδόσεις Γκοβόστη

Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα: Birgit Hildebrand για τη μετάφραση του έργου «Κάτι θα γίνει, θα δεις» του Χρήστου Οικονόμου, εκδόσεις C.H. Beck Verlag

Κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου:

Κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου: Χαράλαμπος Γιάννου - «Πείνα», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Νόβα 44»

Έπαινοι: Αντώνης Παπαϊωάννου - «Μια καλή είδηση», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «ΡΩΜΟΣ»

Και Γιάννης Φίλιας - «Φωτιά στις πιρόγες», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Σαγαρίλλος».

Κρατικό βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς: Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης - «Η Θέση», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δήμος Θάλλης»

Έπαινος: Θεώνη Δέδε - «Sunny Days», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δάφνη»

Κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά: Δημήτριος Ζώτος - «Ο Ιππότης με τη μεγάλη καρδιά και η μάγισσα της Λύπης», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Προγραμματιστής»

Έπαινος: Δήμητρα Βικτωρία Πανάγου - «Της φωτιάς και του αέρα και του δρόμου δίχως γυρισμό», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Bianca»

Σχετικές ειδήσεις
Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου
01.12.2016 13:56
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τις βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, Εφηβικού -Νεανικού Βιβλίου και Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά, στις οποίες κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου.
Οι υποψήφιοι για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015
14.11.2016 16:52
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τους βραχείς καταλόγους για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, Μυθιστορήματος, Διηγήματος - Νουβέλας Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Χρονικού-Μαρτυρίας. Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, στους οποίους κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας.
Τα φετινά βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων
25.10.2016 14:25
Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων θα απονεμηθούν εφέτος στον συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων Ζήση Σαρίκα και στον αρχιτέκτονα και ιστορικό του βιβλίου Κωσταντίνο Σπ. Στάικο.
Απονεμήθηκαν τα Βραβεία του Αναγνώστη για το 2016
14.06.2016 14:31
Απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.
Τα φετινά Queer Theatre Awards V στο Θέατρο Κνωσός
26.05.2016 12:55
Τα περήφανα θεατρικά βραβεία της Αθήνας προωθούν για 5η χρονιά την ορατότητα των queer θεματικών και της διαφορετικότητας στο θέατρο. Τα βραβεία αποτελούν επίσημο event του Athens Pride Week, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride.