Σε συνέχεια του 1ου κύκλου του σεμιναρίου σύνθεσης χορογραφίας flamenco «Estructura de un Baile», ακολουθεί ο 2ος κύκλος με τίτλο «Δοκιμές σύνθεσης». Σε αυτό τον κύκλο, οι συμμετέχοντες καλούνται να μπουν ενεργά στη δημιουργική διαδικασία εξερευνώντας την προσωπική τους κίνηση και μουσικότητα. Έχοντας συλλέξει υλικά, γνώσεις και ιδέες, βρίσκουν με την καθοδήγηση της Γιώτας Πεκλάρη, τους μηχανισμούς που θα τους επιτρέψουν να τα διαχειριστούν με σκοπό να αρχίσουν να πειραματίζονται στη σύνθεση. 

Το «Estructura de un Baile» είναι ένα ετήσιο πλέον σεμιναριακό πρόγραμμα σύνθεσης χορογραφίας flamenco το οποίο αρθρώνεται σπονδυλωτά σε βάθος της χρονιάς 2015-2016 και χωρίζεται σε τρεις τρίμηνους κύκλους. (1ος κύκλος: Ανακαλύπτοντας το σώμα, 2ος κύκλος: Δοκιμές σύνθεσης, 3ος κύκλος: Χορογραφώντας).

Πώς γεννιέται μια χορογραφία; Τι υλικά χρειάζομαι και ποια είναι η υφή τους; Ποιός είναι ο σκελετός και πως καταλήγω στην δομή; Πώς καταφέρνω να μεταφέρω τις ιδέες μου στους μουσικούς και στη σκηνή;

Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που εξετάζονται σε αυτό το σεμιναριακό κύκλο που έχει σχεδιάσει η Γιώτα Πεκλάρη έπειτα από μια σειρά σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν στο PLAYGROUND for the arts από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι σήμερα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να ερευνήσουν και να μελετήσουν τους κώδικες του αυτοσχεδιασμού και της χορογραφίας φλαμένκο, προκειμένου να οδηγηθούν σε ένα προσωπικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Οι χορογραφίες που θα προκύψουν από αυτό το σεμινάριο, θα παρουσιαστούν στο PLAYGROUND for the arts.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει από έναν έως και τους τρεις κύκλους. Δυνατότητα να παρουσιάσουν τη χορογραφία τους, έχουν οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον το 2ο και 3ο κύκλο του σεμιναρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα ή να εγγραφούν στο “Estructura de un baile” είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω email στο PLAYGROUND for the arts.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Για τη Γιώτα Πεκλάρη:

Η Γιώτα Πεκλάρη θεωρείται από τους πιο δραστήριους και καινοτόμους καλλιτέχνες και δασκάλους φλαμένκο στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Ραλλούς Μάννου και καλλιτεχνική διευθύντρια του Coetáni_Experimental Flamenco Festival.

Έχει συμμετάσχει, ως χορεύτρια και χορογράφος, σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων των: Flamenco Festival London, TapMotif, International Body Music Festival, Festival Musicale del Mediterraneo, Φεστιβάλ Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, Φεστιβάλ Διαρροές και έχει παρουσιάσει δουλειά της σε χώρους όπως: Μουσείο Μπενάκη, Θέατρο Ροές, Spinnerei (Λειψία), SFJazz (Σαν Φρανσίσκο), CRR Concert Hall (Κωνστ/πολη), Tablao Caracoles (Βέρνη), Sadler’s Wells (Λονδίνο).

Ως εκπαιδευτικός προσεγγίζει με σεβασμό την παράδοση του φλαμένκο μέσα από διαρκή έρευνα, προσπαθώντας με την διδασκαλία της να αναπτύσσει την φαντασία, την δημιουργικότητα και την επικοινωνία έτσι ώστε η ενασχόληση με την τέχνη να οδηγεί στην εξέλιξη και στην αυθεντικότητα.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια της αναγνωρισμένης σχολής χορού Estrella, από το 2001 μέχρι το 2008. Το 2009 συν-ιδρύει το PLAYGROUND, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο την προώθηση των κρουστικών τεχνών, που λειτουργεί ως κέντρο μιας διεθνούς κοινότητας καλλιτεχνών, κοινού και μαθητών. Σε αυτό το ρόλο έχει την χαρά να προσκαλεί συχνά καταξιωμένους Ισπανούς καλλιτέχνες με ιδιαίτερο στίγμα στον χώρο του φλαμένκο για σεμινάρια και να διοργανώνει παραστάσεις με την συμμετοχή των μαθητών της.

Έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει το σεμινάριο σύνθεσης χορογραφίας φλαμένκο “Estructura de un baile” και το ερευνητικό σεμινάριο Visualizing Sound, το οποίο έχει εισηγηθεί στο Berkeley University/Σαν Φρανσίσκο, στο Çıplak Ayaklar Studio/Κωνσταντινούπολη, στο Body Music Week in the Balkan Area/ Καστοριά και στο Spinnerei/Λειψία, στο πλαίσιο της έκθεσης Ausstellug Stray.