Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Η Αθήνα μέσα στην τέχνη: η νέα έκθεση της δράσης Διαδρομές στην Αθήνα του Ελληνικού Κόσμου

Η Αθήνα μέσα στην τέχνη: η νέα έκθεση της δράσης Διαδρομές στην Αθήνα του Ελληνικού Κόσμου

Η εκπαιδευτική έκθεση του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» που ξενάγησε πάνω από 20.000 επισκέπτες μας υποδέχεται εμπλουτισμένη με τη νέα εικαστική έκθεση που εγκαινιάστηκε την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015.

Η Αθήνα είναι μια πόλη με λαμπρή ιστορία γραμμένη στους αιώνες. Μπορεί να την ανακαλύψει κανείς κάνοντας βόλτα όχι μόνο στις μεγάλες λεωφόρους, αλλά και στα μικρά της τα στενά και στις γειτονιές της. Η ιστορία της κρύβεται στα ονόματα των δρόμων και των πλατειών της, στα μνημεία της, στα κτήρια της, στα μουσεία της στα θέατρά της και σε πολλά άλλα σημεία! Όλα αυτά μπορεί κανείς να τα ανακαλύψει στην εκπαιδευτική έκθεση του «Ελληνικού Κόσμου», «Διαδρομές στην Αθήνα» που φέτος εμπλουτίστηκε με μια παράλληλη εικαστική έκθεση. Με σημείο εκκίνησης την… Πειραιώς 254!

Οι «Διαδρομές στην Αθήνα» υπόσχονται στο κοινό μια μοναδική ξενάγηση στην πόλη. Η ιστορία της Αθήνας από τα εντυπωσιακά κτίρια του Τσίλερ, μέχρι τα καφενεία της Πανεπιστημίου, οι δρόμοι, οι άνθρωποι, ο τρόπος που την αποτύπωσαν οι λογοτέχνες… παρουσιάζονται σε μια έκθεση, για μικρούς και μεγάλους, με σπάνια αντικείμενα και διαδραστικά εκθέματα.

Από μακέτες θεάτρων, βίντεο και εκπαιδευτικά παιχνίδια, έως κινηματογραφικές προβολές και επεξηγηματικά πανό με την υπογραφή καλλιτεχνών όπως: ο Μανόλης Χάρος, ο Γιώργος Γιώτσας, ο Γιάννης Γαϊτης, ο Θανάσης Μπερούτσος, ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Στέφανος Ζαννής, ο Χρήστος Τσίντζος και ο φωτογράφος Βαγγέλης Γκίνης αποκαλύπτεται η Αθήνα σε όλο της το μεγαλείο με μικρές λεπτομέρειες, άγνωστες σε πολλούς, που θα εκπλήξουν τον επισκέπτη. Επίσης, παρουσιάζονται αθηναϊκά ακροκέραμα από την σπάνια συλλογή Σταυρινάκη, αστικά ενδύματα από τη συλλογή της Ιωάννας Παπαντωνίου και η μοναδική μακέτα  καφενείου του 19ου αιώνα, της οδού Πειραιώς, που ανήκει στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η κυρία Λουίζα Καραπιδάκη με τη βοήθεια της κυρίας Ελένης Κώνστα.

Έκθεση μέσα στην έκθεση!

Παράλληλα, την έκθεση αυτή συνοδεύουν τα έργα δέκα εξαιρετικών καλλιτεχνών, οι οποίοι αποτυπώνουν όψεις της σύγχρονης πόλης, συνδέοντάς την ταυτόχρονα με την αρχαιότητα. Η εικαστική αυτή έκθεση, με τίτλο: «Η Αθήνα μέσα από την τέχνη», που εγκαινιάστηκε την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου, παρουσία της Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», κυρίας Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, παρουσιάζει τα ζωγραφικά έργα των Γιάννη Αδαμάκη, Στάθη Βατανίδη, Ειρήνης Ηλιοπούλου, Καλλιρρόης Μαρούδα, Ιόλης Ξιφαρά, ‘Ελενας Παπαδημητρίου (με ήχο Αντώνη Π.), Σωτήρη Σόρογκα, Αλέκου Φασιανού, Μανόλη Χάρου και τη φωτογραφία του Κώστα Βίττη. Την έκθεση αυτή επιμελήθηκε η κυρία Λουίζα Καραπιδάκη.

Σχετικές ειδήσεις
Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο: Η περιοδική έκθεση του ΜΒΠ πάει στη Σιθωνία
11.08.2016 11:42
Ο Δήμος Σιθωνίας με την πολύτιμη συνεργασία και το κύρος του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί την περιοδική έκθεση φωτογραφίας «Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ (Α.Π.Θ.)» από τις 12 Αυγούστου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 στον Τεχνοχώρο ΑΠΟΘΗΚΗ στην παραλία της Νικήτης.
Ομαδική έκθεση
10.08.2016 15:11
Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα 2016 θα ανακαλύψετε τα έργα της ομαδικής έκθεσης "Διαδρομές Ατσούμπαλες" μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: Πρόγραμμα ξεναγήσεων από τους καλλιτέχνες
28.06.2016 15:23
Στο διάστημα από 30 Ιουνίου έως και τις 28 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ξεναγήσεις στην έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
Η Τέχνη του Σχεδιάζειν: ομαδική έκθεση στην Alma Gallery
15.06.2016 13:57
Η Γκαλερί ALMΑ στην Αθήνα (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι), εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Ιουνίου την έκθεση «Η τέχνη του σχεδιάζειν» με σχέδια σε χαρτί έξι Ελλήνων καλλιτεχνών των: Μαρία Γιαννακάκη, Αλέκου Κυραρίνη, Τάσου Μαντζαβίνου, Καλλιρρόης Μαρούδα, Βασίλη Παπανικολάου, Μανταλίνα Ψωμά. Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη γράφει χαρακτηριστικά για τους καλλιτέχνες της έκθεσης:
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.