Η Weird Wave παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 31 Δεκεμβρίου 2015 την ταινία «Θαυμάσιος Βοκάκιος» (Maraviglioso Boccaccio / Wondrous Boccaccio) των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, βασισμένη στο αριστούργημα του Βοκάκιου «Το Δεκαήμερο».

Δημιουργοί αριστουργημάτων όπως το «Αλονζανφάν», «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο» και το «Χάος», και κάτοχοι Χρυσού Φοίνικα για το «Πατέρας Αφέντης» και Χρυσής Άρκτου για το «Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει», οι θρυλικοί Ιταλοί σκηνοθέτες Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι επιστρέφουν με άλλο ένα κομψοτέχνημα του ευρωπαϊκού σινεμά, ένα διαχρονικό κινηματογραφικό παραμύθι για τη ζωή και τον έρωτα.

Στη χτυπημένη από την πανούκλα Φλωρεντία του 14ου αιώνα, δέκα νεαροί άνδρες και γυναίκες αποφασίζουν να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους περικυκλώνει και δραπετεύουν στην εξοχή. Εκεί θα βρουν καταφύγιο σε μια απομονωμένη επαρχιακή βίλα, όπου θα περάσουν δέκα μέρες διηγούμενοι ιστορίες για την αγάπη, το πεπρωμένο και την αναγέννηση. Εμπνευσμένοι ελεύθερα από το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, οι αδελφοί Ταβιάνι επικεντρώνονται σε πέντε από τις εκατό ιστορίες που περιλαμβάνονται στο κλασικό αυτό αριστούργημα της ιταλικής λογοτεχνίας, για να αποτίσουν έναν απολαυστικό φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες όλων των εποχών.

Μετά τον θρίαμβο του «Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει» στο Φεστιβάλ Βερολίνου, οι αδελφοί Ταβιάνι ανανεώνουν τη συνεργασία τους με τον ταλαντούχο διευθυντή φωτογραφίας Ρομπέρτο Ζαμπάνι, αλλά και τους περισσότερους συντελεστές της προηγούμενης ταινίας τους, και αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν στη μεγάλη οθόνη τις διαχρονικές ιστορίες του Βοκάκιου, πάντα μέσα από το δικό τους μοναδικό πρίσμα. Γυρισμένος στα απερίγραπτης ομορφιάς τοπία της Τοσκάνης και του Λάτσιο, και σε αυθεντικούς μεσαιωνικούς πύργους, ο «Θαυμάσιος Βοκάκιος» αναπαράγει με απίστευτη ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια το ύφος και την αισθητική των μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης.

Αν και εκτυλίσσεται με φόντο μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιταλικής ιστορίας, το νέο φιλμ των αδελφών Ταβιάνι είναι εκθαμβωτικά πολύχρωμο, γεμάτο χιούμορ, συγκίνηση και αισιόδοξη διάθεση, μια ακαταμάχητη και σοφή τραγικοκωμωδία για την τέχνη της αφήγησης και για το ανεκτίμητο καταφύγιο που αποτελεί η φαντασία μας ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ένας ύμνος στη δίψα για έρωτα και στην ομορφιά της ζωής, αντίδοτο στο σκοτάδι κάθε εποχής.

Σκηνοθεσία, σενάριο: Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

Παραγωγή: Ντονατέλα Παλέρμο, Λουίτζι Μουσίνι

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σιμόνε Ζαμπάνι

Μοντάζ: Ρομπέρτο Περπινιάνι

Μουσική: Τζουλιάνο Ταβιάνι, Καρμέλο Τράβια

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Εμίτα Φριγκάτο

Κοστούμια: Λίνα Νέρλι Ταβιάνι

Πρωταγωνιστούν: Λέλο Αρένα, Πάολα Κορτελέζι, Ρικάρντο Σκαρμάτσιο, Γιασμίν Τρίνκα, Κιμ Ρόσι Στιούαρτ, Καρολίνα Κρεσεντίνι, Φλάβιο Παρέντι, Βιτόρια Πουτσίνι

Διάρκεια: 121 λεπτά

2015 – Ιταλία

• Συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

• Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

Σημείωμα των σκηνοθετών

Λέμε αυτές τις ιστορίες, ελεύθερα εμπνευσμένες από «Το Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, γιατί θέλουμε να αναλάβουμε την πρόκληση: να φέρουμε σε αντιπαράθεση τα χλωμά χρώματα της πανούκλας –η οποία τότε, όπως και τώρα, και σε διάφορες μορφές, είναι παντού– με τα διάφανα χρώματα του έρωτα, της ευρηματικότητας, της ποίησης. Βάζουμε αυτή την πρόκληση στα χέρια δέκα νέων, επτά γυναικών και τριών αντρών, οι οποίοι θα πάρουν δύναμη μέσα από τον σχηματισμό μιας μικρής κοινότητας κοντά στη φύση, με φραγκισκανικούς κανόνες, όπως το να φτιάχνουν το δικό τους ψωμί. Μια επιλογή απλότητας που τους επιτρέπει να κοιτάξουν και να διεισδύσουν στην πολυπλοκότητα των ανθρώπινων περιπετειών, με τη δύναμη της φαντασίας.

Πάολο & Βιτόριο Ταβιάνι

Φιλμογραφία Πάολο & Βιτόριο Ταβιάνι

2015 Θαυμάσιος Βοκάκιος (Maraviglioso Boccaccio)

2012 Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει (Cesare deve morire) – Χρυσή Άρκτος & Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου

2007 The Lark Farm (La masseria delle allodole)

2004 Luisa Sanfelice (La San Felice) – τηλεταινία

2001 Resurrection (Resurrezione) – τηλεταινία

1998 You Laugh (Tu ridi)

1996 Εκλεκτικές Συγγένειες (Le affinità elettive)

1993 Fiorile – Υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

1990 Night Sun (Il sole anche di note)

1987 Καλημέρα Βαβυλωνία (Good morning Babilonia)

1984 Χάος (Kaos)

1982 Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο (La notte di San Lorenzo) – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής & Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών

1979 Το Λιβάδι (Il prato)

1977 Πατέρας Αφέντης (Padre padrone) – Χρυσός Φοίνικας & Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών

1974 Αλονζανφάν (Allonsanfàn)

1972 Ο Σαν Μικέλε Είχε Έναν Κόκορα (San Michele aveva un gallo)

1969 Κάτω από τον Αστερισμό του Σκορπιού (Sotto il segno dello scorpione)

1967 The Subversives (I sovversivi) – Υποψήφιο για Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας

1963 Outlaws of Love (I fuorilegge del matrimonio)

1962 A Man for Burning (Un uomo da bruciare)

1960 Italy Is Not a Poor Country (L’Italia non è un paese povero) – ντοκιμαντέρ