Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Χρυσηίς Λιατζιβίρη – SYNDRAM dance co: Ο Χορός δεν είναι απλά 'Φαίνεσθαι'

Χρυσηίς Λιατζιβίρη – SYNDRAM dance co: Ο Χορός δεν είναι απλά 'Φαίνεσθαι'

- Σ’ αρέσει να κρύβεσαι;

- Όχι. Δεν μ’ αρέσει να φαίνομαι…

 

…..Δεν μ’ αρέσει να φαίνομαι με τον τρόπο που το «σήμερα» μπορεί να εκθέσει παραμορφώνοντας το οτιδήποτε… Δεν μ’ αρέσει να κοινοποιώ τις κρίσεις μου… Δεν μ’ αρέσουν οι κρίσεις μου έτσι όπως αυτές γεννιούνται και προβάλλουν το «εγώ» μου μέσα από την κρίση… Δεν μ’ αρέσει να με αλλοτριώνουν το «φαίνεσθαι», η κρίση, η κατάκριση… Τα απορρίπτω! Ρίχνομαι έντιμα στην «μάχη» του ΕΙΝΑΙ χορεύοντας… Αναγνωρίζω τον χορό ως το δικό μου μέσο για να αλλάζω, να εξελίσσομαι, να αντέχω, να έχω χώρο να υπάρχω και χρόνο διατεταμένο για να ονειρεύομαι σα να ’μαι αιώνια, σα να ’μαι για πάντα!

 

Μ’ αρέσει το «πολύ» όταν όλα γυρνάνε γύρω από ένα δημιούργημα, γύρω από ένα στρόβιλο κινήσεων που ποτέ δεν παύουν ν’ αλλάζουν. Λατρεύω να μπαινοβγαίνω στην πραγματικότητα που μου περιέγραψαν ως αλήθεια και να κουβαλάω από ’κει λάσπη και τούβλα για να χτίζω ουρανό στις δικές μου υπάρξεις. Δεν έχω ακόμη απαντήσει στο αν όλο αυτό είναι το placebo μου αλλά μάλλον με απασχολεί…

 

- Έτσι φαίνεται!

- Μα αν φαίνεται δεν μ’ αρέσει και έτσι μάλλον δεν είναι…

 

……Θέλω να πιστεύω πως μπορούμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι μαζί και καθαρότεροι στις προθέσεις μας. Πιστεύω πως οι προθέσεις μας νοσούν και μολύνουν την πρώτη ύλη μας…Στον χορό η πρώτη ύλη είναι καθαρή, σχεδόν διαυγής, συχνά διάτρητη αν προτίθεσαι να την αναγνωρίσεις με καθαρά όμως μάτια! Στη SYNDRAM συνηθίζουμε να παίζουμε με αυτό και να το διατηρούμε με κάθε κόπο και τίμημα! Αναζητάω σε όλα το τίμημα που με κάνει να εκτιμώ την δράση, να αντέχω την αντίδραση, να εξασκούμαι στις επαναφορές και να μην φοβάμαι. Άλλωστε ο χορός κάνει «θόρυβο» και τρομάζει τα κακά δαιμόνια! Μου επιτρέπω να πιστεύω σε αυτό! Μου επιτρέπω να το αποδεικνύω.

Να! Τώρα κιόλας ξεκινάω με τη SYNDRAM να χτίζω μια καινούρια πρόθεση για να μετακομίσω τη ΖΩΗ ΜΑΣ με τους φίλους μου…

 

-Ωραία ιδέα φαίνεται!

-ΕΙΝΑΙ γιατί αν μόνο φαίνεται δεν μ’ αρέσει.

 

Info: Η Χρυσηίς Λιατζιβίρη σπούδασε στην Κρατική σχολή Ορχηστικής τέχνης και στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού Ραλλού Μάνου και συνέχισε την σπουδή της παρακολουθώντας ειδικά trainings χορού στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους χορογράφους και σκηνοθέτες ως χορεύτρια αλλά και ως χορογράφος σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Φεστιβάλ Αθηνών και διαφόρων ομάδων χορού. Από το 2007 χορογραφεί για το θέατρο, την τελετή έναρξης του 13ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Συγχρονισμένης Κολύμβησης Νεανίδων 2012 και δημιουργεί την SYNDRAM dance co. με την οποία έχει συμμετάσχει σε κορυφαία διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ. Διδάσκει χορό στη Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού της Β. Μαρούλη και στο ΙΕΚ HOPA.


*Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 34

Σχετικές ειδήσεις
Μαργαρίτα Σταυράκη: Συμπράξεις & νέες αφετηρίες
29.09.2016 11:42
Η Μαργαρίτα Σταυράκη, εικαστικός και μέλος της Ιδρυτικής & Οργανωτικής ομάδας του Μηδέν, γράφει για την συνεργασία του Μηδέν και του Κινητήρα και το διήμερο προβολών που παρουσιάζουν από κοινού με θέμα του την video-performance και το video-dance. Αυτή την περίοδο οι συνέργειες και συνεργασίες μοιάζουν να είναι η μόνη υγιής λύση για την συνέχεια του πολιτισμού, της τέχνης και της καινοτομίας.
Λία Τσολάκη: FLUX
08.07.2016 10:57
Εξερευνώντας τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ σωμάτων και αρχιτεκτονικής, θεατών και performer, θηλυκού και αρσενικού, διακρίνει κανείς επόπτες και εποπτευόμενους. Ο επόπτης. Αυτός που κοιτάει. Θα μπορούσε να είναι το κοινό, οι θεατές. Θα μπορούσε να είναι και ο καλλιτέχνης. Στην προκειμένη περίπτωση, οι θεατές γίνονται performer, οι performer σχήματα, ο άνδρας γυναίκα, η γυναίκα άντρας και η αρχιτεκτονική πρώτη ύλη. Η παράσταση FLUX εντοπίζεται σε αυτές τις ρωγμές. Στον ενδιάμεσο χώρο δηλαδή.
Κατερίνα Φώτη: Για εκείνη την μικρή στιγμή ακινητοποίησης του χρόνου...
27.04.2016 16:18
Πριν από μερικά χρόνια, βρέθηκα να συλλέγω πληροφορίες από πολλαπλές πηγές για το χορό του μηχανικού, παραδοσιακό χορό της Καλύμνου. Το νησί αυτό ζει με τον τρόπο ζωής των σφουγγαράδων, αποκαλούμενων εκεί μηχανικών. Παλιότερα, η αναχώρηση και η επιστροφή τους είχε μια σχεδόν θρησκευτική τελετουργία. Οι γυναίκες, όταν αναχωρούσαν τα καΐκια, φορούσαν όλες λευκά τσεμπέρια στα μαλλιά για να είναι τυχερό το ταξίδι των οικείων τους.
Inner Movers: Ανακαλύπτοντας το μυστήριο της ανθρώπινης μετακίνησης…
13.04.2016 11:27
Νέοι προβληματίζονται, επικοινωνούν, εκφράζονται, δημιουργούν, κινούνται και μετακινούνται από τη θέση τους για να ανακαλύψουν το μυστήριο της ανθρώπινης μετακίνησης. Το project Inner Movers είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους με θέμα τις παραστατικές και ψηφιακές τέχνες και συγκεκριμένα την τέχνη του videodance και της site-specific performance.
Μαριάννα Βαρβιάνη: Η ιδέα πίσω από το ‘Vortex’
15.03.2016 13:47
Πριν από δυο χρόνια περίπου καθόμουν σε ένα πεζούλι ενός πανηγυριού στην Ικαρία και παρακολουθούσα τον κόσμο να χορεύει. Χόρευαν, ακολουθώντας ένα σπειροειδές σχήμα, χωρίς να συγκρούονται μεταξύ τους και το σχήμα που ακολουθούσαν έδινε την εντύπωση ότι δεν είχε αρχή και τέλος, ότι θα μπορούσε να κινείται έτσι για πάντα.