– Σ’ αρέσει να κρύβεσαι;

– Όχι. Δεν μ’ αρέσει να φαίνομαι…

…..Δεν μ’ αρέσει να φαίνομαι με τον τρόπο που το «σήμερα» μπορεί να εκθέσει παραμορφώνοντας το οτιδήποτε… Δεν μ’ αρέσει να κοινοποιώ τις κρίσεις μου… Δεν μ’ αρέσουν οι κρίσεις μου έτσι όπως αυτές γεννιούνται και προβάλλουν το «εγώ» μου μέσα από την κρίση… Δεν μ’ αρέσει να με αλλοτριώνουν το «φαίνεσθαι», η κρίση, η κατάκριση… Τα απορρίπτω! Ρίχνομαι έντιμα στην «μάχη» του ΕΙΝΑΙ χορεύοντας… Αναγνωρίζω τον χορό ως το δικό μου μέσο για να αλλάζω, να εξελίσσομαι, να αντέχω, να έχω χώρο να υπάρχω και χρόνο διατεταμένο για να ονειρεύομαι σα να ’μαι αιώνια, σα να ’μαι για πάντα!

Μ’ αρέσει το «πολύ» όταν όλα γυρνάνε γύρω από ένα δημιούργημα, γύρω από ένα στρόβιλο κινήσεων που ποτέ δεν παύουν ν’ αλλάζουν. Λατρεύω να μπαινοβγαίνω στην πραγματικότητα που μου περιέγραψαν ως αλήθεια και να κουβαλάω από ’κει λάσπη και τούβλα για να χτίζω ουρανό στις δικές μου υπάρξεις. Δεν έχω ακόμη απαντήσει στο αν όλο αυτό είναι το placebo μου αλλά μάλλον με απασχολεί…

– Έτσι φαίνεται!

– Μα αν φαίνεται δεν μ’ αρέσει και έτσι μάλλον δεν είναι…

……Θέλω να πιστεύω πως μπορούμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι μαζί και καθαρότεροι στις προθέσεις μας. Πιστεύω πως οι προθέσεις μας νοσούν και μολύνουν την πρώτη ύλη μας…Στον χορό η πρώτη ύλη είναι καθαρή, σχεδόν διαυγής, συχνά διάτρητη αν προτίθεσαι να την αναγνωρίσεις με καθαρά όμως μάτια! Στη SYNDRAM συνηθίζουμε να παίζουμε με αυτό και να το διατηρούμε με κάθε κόπο και τίμημα! Αναζητάω σε όλα το τίμημα που με κάνει να εκτιμώ την δράση, να αντέχω την αντίδραση, να εξασκούμαι στις επαναφορές και να μην φοβάμαι. Άλλωστε ο χορός κάνει «θόρυβο» και τρομάζει τα κακά δαιμόνια! Μου επιτρέπω να πιστεύω σε αυτό! Μου επιτρέπω να το αποδεικνύω.

Να! Τώρα κιόλας ξεκινάω με τη SYNDRAM να χτίζω μια καινούρια πρόθεση για να μετακομίσω τη ΖΩΗ ΜΑΣ με τους φίλους μου…

-Ωραία ιδέα φαίνεται!

-ΕΙΝΑΙ γιατί αν μόνο φαίνεται δεν μ’ αρέσει.

Info: Η Χρυσηίς Λιατζιβίρη σπούδασε στην Κρατική σχολή Ορχηστικής τέχνης και στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού Ραλλού Μάνου και συνέχισε την σπουδή της παρακολουθώντας ειδικά trainings χορού στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους χορογράφους και σκηνοθέτες ως χορεύτρια αλλά και ως χορογράφος σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Φεστιβάλ Αθηνών και διαφόρων ομάδων χορού. Από το 2007 χορογραφεί για το θέατρο, την τελετή έναρξης του 13ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Συγχρονισμένης Κολύμβησης Νεανίδων 2012 και δημιουργεί την SYNDRAM dance co. με την οποία έχει συμμετάσχει σε κορυφαία διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ. Διδάσκει χορό στη Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού της Β. Μαρούλη και στο ΙΕΚ HOPA.


*Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 34