Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με χαρά ανακοινώνει πως επιλέχθηκε απ΄ το Eurimages, για να απονέμει στο τμήμα Works in Progress της Αγοράς ένα νέο βραβείο που θα χρηματοδοτεί παραγωγές πρωτοποριακού χαρακτήρα έως και 50.000 ευρώ. Το νέο βραβείο, με τίτλο Lab Project Award, έχει την υψηλότερη χρηματοδότηση από όλα τα βραβεία που δίνει ήδη το Ταμείο για ταινίες σε ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι το βραβείο θα απονεμηθεί για πρώτη φορά στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2016.

Το νέο αυτό βραβείο θεσπίστηκε απ’ το Eurimages (το Ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενίσχυση των κινηματογραφικών συμπαραγωγών και της διανομής ταινιών το οποίο χρηματοδοτεί ευρωπαϊκές συμπαραγωγές) στο πλαίσιο της πολιτικής του με τίτλο Lab Projects και θα χρηματοδοτεί παραγωγές που διακρίνονται για την πρωτοποριακή τους ματιά μέχρι το ποσό των 50.000€ για την αποπεράτωση της ταινίας (post production).

Στόχος του βραβείου είναι να ενισχυθούν νέες μορφές κινηματογραφικής έκφρασης που ίσως ενσωματώνουν και άλλες μορφές τέχνης, προκειμένου να ανανεωθεί συνολικά ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ανάμεσα στα τέσσερα φεστιβάλ που επιλέχθηκαν για να γίνουν αποδέκτες του σημαντικού αυτού βραβείου. Οι άλλοι τρεις φορείς είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νορβηγίας Haugesund και το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Les Arcs.