JAM Pedals & οι 3 Shades of Black παρουσιάζουν το 1st Avant-Garde Guitar Festival την Πέμπτη 17 & Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, στις 20:00, στο six d.o.g.s.

Πέμπτη 17/12

• Τάκης Σαμόλης

• Λάμπης Κουντουρόγιαννης

• Μιχάλης Μοσχούτης

• Silent Move (Βασίλης Τζαβάρας & Γιάννης Παξεβάνης)

• Noël Akchoté (FR)

Παρασκευή 18/12

• Αλέξανδρος Δρυμωνίτης

• Κώστας Νικολοπουλος – Δημήτρης Σιδερής (ηλ.λαούτο)

• Γιάννης Αναστασάκης

• Μπάμπης Παπαδόπουλος

• Eivind Aarset (NO)

«Εγώ λοιπόν έκπληκτος από χέρι διαστέλλω γαλαξίες  κι ανατείνομαι όνειρος» – Ν.Κ.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου

Takis Samolis

Ο Τάκης Σαμόλης κάνει ένα μικρό μουσικό διάλειμμα από το δίδυμο των Omega Monolith. Με μια πολύ προσωπική σχέση με τον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας και πως αυτός οικοδομείται στον χρόνο, γεμίζει το χώρο με ατελείωτες λούπες και μαύρη ατμόσφαιρα. Do you believe in time travel?

Labis Kountouriotis

Ο Λάμπης Κουντουρογιάννης, ιδρυτικό μέλος των Modrec, Spectralfire, Insect Radio & Wedding Singers, θα παρουσιάσει ένα ορχηστρικό πειραματικό θορυβώδες μουσικό εικοσάλεπτο με απώτερο σκοπό την απάντηση στο ερώτημα αν τελικά υπάρχει ζωή στον πλανήτη Αρη.

Michalis Moschoutis

Ο Μιχάλης Μοσχούτης είναι μουσικός, έχει ως βασικό όργανο την κιθάρα, τρέχει το label ‘’Holotype Editions’’, ασχολείται με την εκπαίδευση και επιμελείται το φεστιβάλ ‘’INMUTE’’. Τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε το νέο του LP Nylon, με το οποίο εξερευνά το ηχητικό εύρος της κλασικής κιθάρας.

Silent Move

(Vasilis Tzavaras & Yiannis Paxevanis)

Οι Silent Move (Γιάννης Παξεβάνης – κιθάρα, πιάνο, tapes, loops και Βασίλης Τζαβάρας – κιθάρα, tapes, loops) δημιουργήθηκαν το 2009, επενδύοντας μουσικά κλασικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Μια από τις πρώτες ταινίες που επένδυσαν ήταν το “Nosferatu”. Στη συνέχεια, διοργάνωσαν στο σινεμά ΤΡΙΑΝΟΝ το διήμερο Φεστιβάλ «Αυτοσχεδιασμός και Σινεμά». Έχουν συμμετάσχει στο In Mute Festival που πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Οκτώβριος 2013), στο Deteriorate Sound Festival (2014) και έχουν συνεργαστεί επίσης με την γιαπωνέζα φωτογράφο, Haruna Kawanishi, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival (πειραματικός χώρος Ανάμεσα). Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους CD στο ανεξάρτητο label TRIPLE BATH με τίτλο “Silent move – in seven parts”.

Με την Ερατώ Τζαβάρα συνεργάζονται σταθερά παρουσιάζοντας το project με τίτλο “sometimes lament”, ενώ αυτή την εποχή δουλεύουν το νέο τους project.

Στο AG2F θα παρουσιάσουν το νέο τους αμιγώς κιθαριστικό project συνδυάζοντας τις υφολογικές περιπέτειες των προηγούμενων δουλειών τους με βασικό άξονα την prepared κιθάρα, τα feedbacks και το live looping.

Noel Akchote

Ο Γάλλος κιθαρίστας, Noel Akchote, είναι ένας τρομερά πολυάσχολος και ικανός άνθρωπος. Έχει ηχογραφήσει πολλά και διάφορα είδη μουσικής, γράφει για μουσική στο αυστραλιανό περιοδικό Skug, είναι ιδρυτής δισκογραφικής εταιρείας, κάνει παραγωγές για διάφορα σχήματα και συμμετέχει σε πολλαπλά projects. Γεννημένος στο Παρίσι, στις 7 Δεκεμβρίου του 1968, άρχισε να παίζει κιθάρα στην ηλικία των 8. Σε σύντομο χρονικό διάστημα συνάντησε και μαθήτευσε δίπλα σε καλλιτέχνες όπως οι Tal Farlow, Barney Wilen, Chet Baker, Philip Catherine και John Abercrombie.

Στις αρχές του ‘90 ξεκίνησε την εξερεύνησή του πέρα από την jazz, παίζοντας πιο πειραματική και αυτοσχεδιαστική μουσική. Επαιξε σε σχήματα όπως τα Henri Texier, Louis Sclavis, Daniel Humair, Jacques Thollot, Sam Rivers, όπως και με Derek Bailey, Marc Ribot, Fred Frith, Evan Parker, Lol Coxhill, George Lewis και συνεργάστηκε με τους  David Sylvian, Max Nagl’s Big Four (Steven Bernstein, Bradley Jones, Joey Baron), Dylan Carlson’s Earth. Σε άλλα projects συνεργάστηκε με τους Blixa Bargeld, Aki Onda, Tetuzi Akiyama, Otomo Yoshihide, Mike Cooper, Christian Fennesz κλπ.

Το 1996 συνίδρυσε με τον Quentin Rollet, την κυρίως βινυλίου δισκογραφική Rentacle. Την ίδια εποχή υπήρξε παραγωγός της Winter & Winter με έδρα το Μόναχο για μια σειρά από «ακουστικά» φιλμς καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από παραδόσεις Chansons & Cabaret (π.χ. Bordel, Cabaret Modern, Toi-Meme με αναφορές στους featuring Red, Jean-Louis Costes, Han Bennink, Steve Beresford, Sasha Andres, John Giorno or Kevin Blechdom), όπως και μοναδικές «αναγνώσεις» της μουσικής των Sonny Sharrock (Sonny II) και Kylie Minogue (So Lucky).

Για το AG²f μας λέει: “I started playing solos very early, for the bare experience that it is, for the pleasure of being alone up there on rope but also for the freedom it is. Playing solo is an immersion in your own unknown profondeurs, always staring into a light.”

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου

Alexandros Drymonitis

Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης είναι μουσικός ο οποίος δραστηριοποιείται στο πεδίο της πειραματικής (ηλεκτρονικής) μουσικής και του θορύβου. Είναι απόφοιτος του Κονσερβατορίου του Άμστερνταμ, όπου σπούδασε κιθάρα και σύνθεση. Η μουσική του πρακτική εστιάζει κυρίως στην υφή του ήχου και του θορύβου, ερευνώντας τα όρια του ελέγχου, με την φόρμα ως κύριο στόχο. Ο εκπαιδευτικός του σκοπός είναι να παρέχει επίκτητη γνώση στον τομέα του πολυμεσικού προγραμματισμού.

Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία τέχνης, καθώς και διάφορα σύνολα, είτε διεπιστημονικά είτε μουσικά. Είναι μέλος της ομάδας Medea Electronique και στενός συνεργάτης του ARTéfacts Ensemble. Ως μέλος της κολεκτίβας Medea Electronique είναι βασικός διοργανωτής του φεστιβάλ ‘Electric Nights’. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος του ‘Patching Circle Athens’, μίας ανοιχτής κολεκτίβας χρηστών οπτικών γλωσσών προγραμματισμού.

Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε διάφορα φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς χώρους όπως τα Black & White Audiovisual Festival (Πόρτο, Πορτογαλία), Athens Video Art Festival, Linux Audio Conference 2013 (Γκρατς, Αυστρία), Update Festival (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), LPM (Ρώμη, Ιταλία) κ.α.

Kostas Nikolopoulos & DimitriSideris (electric lute)

Μια πειραματική διάδραση των ηχοχρωμάτων της ηλεκτρικής κιθάρας και του ηλεκτρικού λαούτου. Παραμορφωτές ήχου, Noise, Ρίζες, Κρήτη, Feedback.

Jannis Anastasakis

Ο Γιάννης Αναστασάκης ξεχωρίζει για την ιδιαίτερή του προσέγγιση στην κιθάρα, ως γεννήτρια πρωτότυπων και ατμοσφαιρικών ήχων καθώς και για την ενασχόλησή του σε βάθος με τα εφέ (είναι επίσης o σχεδιαστής και κατασκευαστής των JAM pedals).

Η μουσική του είναι ένα κράμα ambient και ψυχεδέλειας που ισορροπεί μεταξύ μελωδίας και θορύβου. Είναι μέλος του οπτικο-ακουστικού project, “Elektronik Meditation” και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Arve Henriksen, Haig Yazdjian, Θοδωρή Ρέλλο, Χάρη Λαμπράκη, Νίκο Σιδηροκαστρίτη κ.α.

Στο AG2f θα παρουσιάσει την τελευταία του δουλειά, με τίτλο “Plague”, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι η απουσία κιθάρας, η γείωση ως πηγή ήχου και η ζωντανή επεξεργασία της μέσα από τα εφέ.

Babis Papadopoulos

(Electric Solo)

Ο κιθαρίστας, Μπάμπης Παπαδόπουλος, γνωστός από τις Τρύπες αλλά και την μετέπειτα διαδρομή του μέσα από προσωπικές του δουλειές και συνεργασίες, έχει αφήσει το στίγμα του στην ελληνική μουσική πραγματικότητα.

Στις συναυλίες του με τίτλο Electric Solo, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με δικές του οργανικές συνθέσεις, κομμάτια απ’ όλη την μουσική διαδρομή του και έντονα στοιχεία αυτοσχεδιασμού. Εργαλεία του γι’ αυτό το μουσικό ταξίδι, η κιθάρα του και ένας υπολογιστής.

Με fx και loops περνάει από τον λυρισμό στο μοντερνισμό και στον κόσμο των ηχητικών εντυπώσεων δημιουργώντας έντονες εικόνες, διαθέσεις και συναισθήματα. Σε πλήρη ανάπτυξη όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τον ήχο του τόσο ιδιαίτερο, αναγνωρίσιμο και εν τέλει αγαπητό.

Eivind Aarset

Περιγραφή:

«Στο AG2f θα παρουσιάσω ένα σετ από κυρίως αυτοσχεδιαστική μουσική. Με ενδιαφέρει πολύ να πειραματίζομαι με τον ήχο και να εξερευνώ τα συναισθήματα που αφυπνίζει άρα και αναλόγως πως οι ήχοι θα λειτουργήσουν την ώρα του festival θα επηρεαστεί και η φύση της εμφάνισής μου. Θα παίξω κιθάρα συνδεδεμένη σε πετάλια και laptop»

 

Βιογραφικό:

O Eivind Aarset είναι ένας κιθαρίστας με μοναδικό μουσικό όραμα που απορροφά και ανακλά όλα τα είδη της μουσικής ενώ διατηρεί μία αξιοζήλευτη αυτονομία και υψηλού επιπέδου δεξιοτεχνία, που μπορεί να εκδηλωθεί από την άοκνη οικειότητα στην αποπνικτική σφοδρότητα. Είναι ένας μουσικός που έχει επιτύχει στο δύσκολο έργο του να δημιουργεί έναν άμεσα αναγνωρίσιμο ήχο και να τον παντρεύει με όσες περισσότερες μουσικές πιθανότητες μπορεί να ανακαλύψει ή να φανταστεί.

Το ντεμπούτο του ως band leader στην Jazzland Recordings είχε περιγραφεί απ’ τους New York Times ως «ένας από τους καλύτερους post-Miles ηλεκτρικούς jazz δίσκους».

Ως ένας απ’ τους πιο περιζήτητους κιθαρίστες της Νορβηγίας, ο Aarset έχει συνεργαστεί με τους Laurie Anderson, Jon Hassell, David Sylvian, Bill Laswell, Sly & Robbie, Jan Bang, Jan Garbarek, Michele Rabbia, Hüsnü Senlendirici, Marilyn Mazur, Nik Bärtsch, Andy Sheppard, Paolo Fresu, J.Peter Schwalm και πολλούς άλλους. Έχει συνεργαστεί με το σχήμα του Nills Petter Molvaer (συμμετέχοντας σε όλους του τους δίσκους μέχρι το 2010, ανάμεσα στους οποίους το επαναστατικό «Khmer» και το βραβευμένο «ER» του 2006), καθώς και με τον Dhafer Youssef

Η μουσική αφύπνιση του Aarset συνέβη στην ηλικία των 12, όταν άκουσε Jimi Hendrix. «Αμέσως μετά ξεκίνησα την κιθάρα», αναθυμάται με χαμόγελο. «Αγόρασα έναν μεταχειρισμένο δίσκο του Hendrix και αυτό ήταν. Μετά άρχισα ν’ ακούω Deep Purple & Black Sabbath, Santana & Pink Floyd πριν ο αδερφός μου με εισάγει στη μουσική του Miles Davis, the Mahavishnu Orchestra, Weather Report και Return to Forever. Μετά από λίγο, μπήκα στον ECM ήχο του Jan Garbarek και Terje Rypdal, που ήταν απ’ τις μεγαλύτερες μου επιρροές. Και τελικά κατέληξα με ένα heavy metal σχήμα στο δρόμο που ήταν μια υπέροχη εμπειρία αλλά κουράστηκα να είμαι κάθε βράδυ θυμωμένος».

Ως μέλος των Ab & Zu, δημιούργησε ένα μοναδικό κιθαριστικό στυλ και ήχο που στη συνέχεια εξέλιξε ως μέρος του σχήματος του σαξοφωνίστα, Bendik Hofseth. Όμως τελικά ήταν η σχέση του με τον Bugge Wesseltoft και το Jazz underground του Oslo που ολοκλήρωσε τον ήχο που έψαχνε: «Αυτό που με τράβηξε σ’αυτή τη μουσική ήταν τα υπνωτικά grooves και η μουσική ελευθερία που ανακάλυψα», λέει. Δεν υπάρχουν καθιερωμένοι κανόνες ή παράδοση σ’αυτό που έκανα. Ο ρυθμός ήταν το κέντρο της μουσικής, το ανάγλυφο ο σολίστας που ταξιδεύει επάνω του. Ηταν αχαρτογράφητα νερά.

Έχει κυκλοφορήσει 7 πλήρεις δίσκους στο όνομά του:

Electronique Noire (1998) [Jazzland]

Light Extracts (2001) [Jazzland]

Connected (2003) [Jazzland]

Sonic Codex (2007) [Jazzland]

Sonic Codex Orchestra: Live Extracts (2010) [Jazzland]

Dream Logic (2012) [ECM]

IE (2015) [Jazzland]

– Κλήρωση ένα JAM pedal ανά ημέρα + 30% έκπτωση για όσους έχουν εισιτήριο από το φεστιβάλ.

– Τα εισιτήρια που θα αγοραστούν μέσω του viva.gr και των φυσικών του σημείων προπώλησης, θα ανταλλάσονται με αναμνηστικό εισιτήριο στην είσοδο.