Μπορεί το ρεμπέτικο να αρθρώσει μία οικουμενική μουσική γλώσσα, χωρίς να χάσει την ταυτότητά του; Μπορούν οι διαφορετικές ερμηνείες σπουδαίων και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών να βρουν τη νέα, κοινή τους διάλεκτο πάνω στα τάστα μίας κιθάρας;

Ο Δημήτρης Μυστακίδης μας απαντά θετικά και ευθύβολα με τη νέα του δισκογραφική δουλειά που φέρει τον τίτλο «Εσπεράντο». Δεκαέξι αστικά λαϊκά τραγούδια του μεταπολεμικού ρεπερτορίου, συνθέτουν τον καμβά πάνω στον οποίο υφαίνουν οι χορδές της κιθάρας του ένα νέο εκφραστικό τρόπο και μουσικό τόπο, όπου συναντιούνται καταξιωμένοι δημιουργοί του χθες και του σήμερα. 

Και μετά από απαίτηση του κόσμου, ο οποίος αγκάλιασε τόσο την τελευταία του δουλειά, όσο και το επιτυχημένο πρόγραμμα που έχει επιλέξει ο καλλιτέχνης, οι εμφανίσεις του στο Γυάλινο Upstage επαναλαμβάνονται την Παρασκευή 11 και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γιώτα Νέγκα, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Ελένη Βιτάλη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ματούλα Ζαμάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Κωστής Αβυσσινός, ο Μανώλης Πάππος, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Φώτης Σιώτας, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Χρήστος Μαστέλος ανταμώνουν με τους Απόστολο ΚαλδάραΓιώργο ΓιαννακόπουλοΓιώργο ΛαύκαΓιώργο ΜητσάκηΔημήτρη ΣέμσηΜανώλη ΧιώτηΜιχάλη ΣουγιούλΙωάννη ΔερμιτζάκηΚώστα ΚοφινιώτηΚώστα Σκαρβέλη, Μίμη Τραϊφόρο, Μ. ΜαργαρίτηΝίκο ΜουρκάκοΣπύρο Περιστέρη, Τάκη Μωράκη, Χαράλαμπο Βασιλειάδη, Χρήστο Κολοκοτρώνη και αποθέτουν την δημιουργική τους ενέργεια στον μεστό, δεξιοτεχνικό μουσικό λόγο του Δημήτρη Μυστακίδη.

Η «Εσπεράντο» του δεξιοτέχνη μουσικού είναι ένα έργο με νέο φως, πολλή μαστοριά, απόλυτο μέτρο και οικονομία, όπου η λαϊκή κιθάρα πρωταγωνιστεί τόσο μελετημένα που μοιάζει αδάμαστη και τόσο δεξιοτεχνικά που ακούγεται απλή και φυσική, σαν να ήταν οι «λέξεις» της πάντα εκεί.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης χάρη στον πολύχρονο, επίμονο, συστηματικό και συναρπαστικό διάλογο με τις καταβολές της τέχνης και της μουσικής του, ενσωματώνει επιρροές από τη manouche, τα blues, το σύγχρονο έντεχνο, αλλά και την λαϊκοδημοτική μουσική και μας χαρίζει έναν δίσκο που ενώνει τους φίλους της καλής μουσικής.

Το cd  κυκλοφορεί από τη Fishbowl και διατίθεται σε επιλεγμένους χώρους σε όλη την Ελλάδα.