Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Cosmos: Έκθεση του Μανώλη Αναστασάκου στη Blender Gallery

Cosmos: Έκθεση του Μανώλη Αναστασάκου στη Blender Gallery

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 εγκαινιάζεται στη Blender Gallery η ατομική έκθεση του Μανώλη Αναστασάκου με τίτλο «Cosmos».

 

Η Blender Gallery συμπληρώνει σε λίγο καιρό τρία χρόνια δυναμικής παρουσίας στην Αθήνα.

 

Στο διάστημα αυτό, έχουμε φιλοξενήσει περισσότερες από δεκαεπτά ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, εντός και εκτός Ελλάδος, τόσο ανερχόμενων όσο και διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών.

 

Βρισκόμαστε σε μια δημιουργική διαδικασία ανάδειξης πολλών και διαφορετικών καλλιτεχνικών προσεγγίσεων και εξελισσόμαστε κι εμείς παράλληλα ανάγοντας  την Blender Gallery σε μια πρωτοπόρο γκαλερί που έχει πλέον ένα σαφές σημείο στον πολιτιστικό χάρτη του τόπου μας.

 

Βαδίζοντας αντίθετα στο ρεύμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε, και σε εποχή οικονομικής ύφεσης, εμείς συνεχίζουμε να υπηρετούμε τον σκοπό μας:  προχωρούμε σε συνεργασίες με γκαλερί και αίθουσες τέχνης στο εξωτερικό, αναμορφώνουμε το εικαστικό τοπίο μέσα από την παρουσία μας σε φουάρ και φεστιβάλ τέχνης και προάγουμε τον δημιουργικό διάλογο μεταξύ διαφορετικών εικαστικών απόψεων. Στην εκπνοή του θυελλώδους 2015 και για να υποδεχτούμε ελπιδοφόρα το 2016, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και ευγνώμονες που θα φιλοξενήσουμε την ατομική έκθεση του πολυμήχανου και σπουδαίου Μανώλη Αναστασάκου.

 

"Πώς μπορεί η υπερβολή να συμβαδίζει με τη φρόνηση; O χρωματικός και στυλιστικός κορεσμός με την εγκράτεια μιας ασκητικής αισθητικής;  Και με ποιόν τρόπο μπορεί να συνδιαλέγεται παραγωγικά μία έκπτωτη αξία με το όραμα της αναδημιουργίας και της αναγέννησης; Ο Μανώλης Αναστασάκος αφηγείται την περιπετειώδη αλλά και μελαγχολική περιπλάνησή του σε έναν αποκαλυπτικό κόσμο εννοιολογικών κι αισθητικών αντιθέσεων, επιζητώντας τη συμφιλίωση, το δίδαγμα, την ελευθερία". (Απόσπασμα από σχόλιο της Βάνας Βερροιοπούλου - Υποψήφια Διδάκτωρ Θεωρίας-Ιστορίας της Τέχνης & Αισθητικής)

 

Ο Αναστασάκος, ο οποίος τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, είναι ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης , το φάσμα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας απλώνεται από τη ζωγραφική μέχρι τη σκηνογραφία και από την γλυπτική και την τέχνη του δρόμου μέχρι τον κινηματογράφο. Όπως έγραψε σε πρόσφατο σημείωμά του ο Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης "Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον, εδώ και χρόνια, τη δουλειά του Μανώλη Αναστασάκου, κυρίως γιατί ο ίδιος συνδυάζει πολλούς και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης ώστε να προσεγγίσει το όραμά του αλλά και γιατί, είναι τόσο τέλειος γνώστης των δυνατοτήτων που κρύβουν τα διάφορα υλικά, ώστε να βγάζει από αυτά την άυλη τους υπόσταση, δηλαδή την ιδέα τους. Ώστε να βγάζει από την σάρκα πνέμα, όπως θα 'λεγε ο συμπατριώτης του Νίκος Καζαντζάκης."

 

Μέσα από ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων λοιπόν , μας εμπιστεύεται τώρα τη νέα του προσωπική θεματική με τίτλο «Cosmos», κι εμείς με τη σειρά μας παρουσιάζουμε στο φιλότεχνο κοινό , έργα με πολλαπλές αναγνώσεις, με βαθύτερα νοήματα, έργα σύγχρονα , με κοινονικοπολιτική χροιά και ανατρεπτικό πολλές φορές εικαστικό λεξιλόγιο.  "Ο χρόνος και ο χώρος φαίνεται να απουσιάζουν στον «Κόσμο» του Μανώλη Αναστασάκου, καθώς διεγείρει την συλλογική μας μνήμη μέσα από μια ευφυέστατη ανάμειξη αρχετυπικών μοτίβων και σύγχρονων απεικονίσεων που μόνο ως μαρτυρία του πνεύματος της εποχής μας (zeitgeist) μπορεί να ιδωθεί. Δημιουργώντας έναν κόσμο από αντιφατικά και, την ίδια στιγμή, συμπληρωματικά στοιχεία, ο καλλιτέχνης ρίχνει μια προσεκτική ματιά στις υπαρξιακές ανησυχίες του ανθρώπου ο οποίος κυριαρχείται από την ενέργεια και τους νόμους του σύμπαντος: ο Αναστασάκος μας ταξιδεύει σε μια διαδρομή από τον εσωτερικό κόσμο του κάθε ατόμου στο χαοτικό σύμπαν, στο οποίο η ύπαρξη του ανθρώπου, συντριπτική όπως είναι για τον ίδιο, παραμένει εντούτοις ένα ασήμαντο, μόνο, συστατικό στοιχείο του Κύκλου της Ζωής" σημειώνει σε σχετικό με την έκθεση κείμενό του ο Ιταλός σχολιαστής τέχνης Ρίνο Σαμπέλα.

 

Η έκθεση «Cosmos», θα αγγίξει για διαφορετικούς λόγους τον καθένα από εμάς διότι αν υπάρχει κάτι το οποίο χαρακτηρίζει τη δουλειά του Αναστασάκου είναι η πολυεπίπεδη ανάγνωση του έργου του που ο εκάστοτε θεατής-δέκτης καλείται να ανακαλύψει . Μια έκθεση αφιερωμένη στην κριτική σκέψη, τον δημιουργικό προβληματισμό και τον Κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις
Sticky Fingers, έκθεση στην Blender Gallery
03.02.2017 10:05
Η Blender Gallery εγκαινιάζει στις 15 Φεβρουαρίου 2017 την έκθεση των Κωνσταντίνου Μπερδέκλη, Δημήτρη Ντόκου και Κωνσταντίνου Πάτσιου, με τίτλο Sticky Fingers.
cosmos unbaptized: Έκθεση του KREUZ στην Dépôt Art Gallery
12.07.2016 16:28
Η Dépôt Art Gallery, σας προσκαλεί τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 και ώρες 20:00 – 23:00 στα εγκαίνια της έκθεσης του εικαστικού καλλιτέχνη KREUZ με τίτλο: «cosmos unbaptized».
Gifts of Poseidon: Ομαδική έκθεση στη Blender Gallery
13.06.2016 13:47
Στα πλαίσια της παγκόσμιας ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων 2016, οι δύο ναυτιλιακές δυνάμεις Maersk Broker Ltd. και η Chartworld Shipping Co. συνδιοργάνωσαν στη Blender Gallery μία μοναδική εκδήλωση στις 8 Ιουνίου, με αφορμή την οποία παρουσιάστηκε η έκθεση " Gifts of Poseidon ".
Βιομορφικά: έκθεση των White Island Works στη Blender Gallery
12.04.2016 13:19
Η Blender Gallery μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Βιομορφικά» των “White Island Works”, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, στις 19:00.
ΤΥΠΟ: έκθεση του Μανώλη Χάρου στο χώρο τέχνης ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ
29.02.2016 13:32
Η Εθνική Ασφαλιστική στα πλαίσια του 3ου Athens Print Festival, μας προσκαλεί στην ατομική έκθεση του Μανώλη Χάρου με τίτλο ΤΥΠΟ.