Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Σάμος: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

Σάμος: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

Ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, με ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια παρουσιάζει την υποψηφιότητα της Σάμου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη (Κοινωφελές Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής με στόχο την ενθάρρυνση του κοινού για τις εικαστικές τέχνες και την μουσική καθώς και την προβολή το έργου Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό), την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, στις 20.30 μ.μ.


Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκίνησε το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη . Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που κατέκτησε τον τίτλο και από τότε το χρίσμα έχουν λάβει 46 πόλεις.

 

Το 2021 θα αναδειχθεί μια πόλη από την Ελλάδα και μια από τη Ρουμανία για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η υποψηφιότητα βασίζεται στην εκπόνηση μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, έχει διάρκεια ενός έτους και στην περίοδο αυτή δίνεται η ευκαιρία ανάδειξης του πλούτου και της πολιτιστικής ταυτότητας της υποψήφιας πόλης ή του νησιού.

 

Το ακριτικό νησί της Σάμου, από την εσχατιά των ευρωπαϊκών συνόρων, ξεκινά μια πορεία που σκοπό έχει την ανάδειξη του πολιτισμού του με τις βαθιές ρίζες  που το συνδέουν με την αρχαία Ελλάδα. Η φιλοσοφία , η επιστήμη και η τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά και αποτελούν τη βάση πολιτιστικών αξιών πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ιστορική διαδρομή του νησιού.

 

Αρχέγονο θεώρημα αυτό του Πυθαγόρα, από τον τόπο που έκανε λόγο για την αρμονία ως πηγή των πάντων, η υποψηφιότητα της πόλης στηρίζεται στην πρόταση του Πυθαγορείου Θεωρήματος Πολιτισμού, ότι δηλαδή ο Ανθρωπος στο τετράγωνο + Δημιουργικότητα στο τετράγωνο οδηγούν σε Πολιτισμό στο τετράγωνο!

 

Το τρίγωνο του Πυθαγόρα μετουσιώνεται σε τρίγωνο πολιτισμού με άξονες τον άνθρωπο και τη δημιουργικότητα. Τον άνθρωπο που εκπροσωπείται ιδανικά από τον σαμιακό λαό, που ενστερνίστηκε πλήρως αυτή την προσπάθεια και συνέβαλε παντοιοτρόπως στην επίτευξή της αλλά και τη δημιουργικότητα, που συνίσταται στην προσφορά και την ανιδιοτελή έκφραση προς τον πλησίον με όποια έκφραση αυτή βρίσκει ανταπόκριση στις μέρες μας.

 

Η Σάμος είναι μια ανοιχτή πόλη που διεκδικεί το δικαίωμα στον αστικό πολιτισμό και παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που υπάρχει από άλλες συνυποψήφιες πόλεις της Ελλάδας για τον τίτλο, το νησί θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την τελική επικράτηση.

 

Η συμμετοχή όλων των πολιτών, η ένθερμη υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου και η αποτελεσματική συνεισφορά όλων στην υλοποίηση της προσπάθειας είναι βέβαιο ότι θα… ζαλίσουν με το «σαμιώτικο γλυκό κρασί» ολόκληρη την Ευρώπη, που θα προσφέρει δικαιωματικά τον τίτλο στο νησί αυτό των θαλασσίων συνόρων της.

 

Από την ακριτική Σάμο, το νησί του ανατολικού Αιγαίου με την οργιώδη βλάστηση και τα τουριστικά αξιοθέατα, ξεκινά ο δύσκολος δρόμος της πολιτιστικής επικράτησης σε έναν αγώνα που θα διαπνέεται από Ελλάδα, θα αποπνέει Ελλάδα και θα εισπνέει… αέρα πελαγίσιο!  

Σχετικές ειδήσεις
Tandem Europe Final Meeting στην Ελευσίνα
25.01.2017 16:29
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης “Co-creating Europe in 24 cities. Πώς η διασυνοριακή συνεργασία πολιτών κάνει τη διαφορά”, που διοργανώνεται από το European Cultural Foundation και το Ίδρυμα MitOst, η Motus Terrae – Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο χώρο σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σας προσκαλούν το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στην Ελευσίνα, όπου θα παρουσιαστούν 7 από τις 15 ομάδες απ’ όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Tandem Europe 2015 – 2017.
Η Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017
28.12.2016 13:33
Με 152 Έργα, 300 Δράσεις & 1500 Καλλιτέχνες ξεκινά το Πρόγραμμα του Πάφος 2017, στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2017.
Μετάβαση στην EUphoria: Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021
29.11.2016 11:11
Στις 11 Νοεμβρίου, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που εξέτασε τους φακέλους υποψηφιότητας των ελληνικών πόλεων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει τον τίτλο στην Ελευσίνα.
Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021
11.11.2016 13:50
Η Ελευσίνα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Την επιλογή της πόλης της Ελευσίνας ανακοίνωσε η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Οι άλλες δύο υποψήφιες πόλεις που είχαν προκριθεί στον τελικό γύρο επιλογής ήταν η Καλαμάτα και η Ρόδος.
Οι υπόψηφιες ελληνικές πόλεις για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021
29.02.2016 10:01
Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 ολοκληρώθηκε η συνάντηση προεπιλογής των υποψηφίων ελληνικών πόλεων που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, στην Ελλάδα.