Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

υπό σκιάν: Έκθεση της Ολυμπίας Θεοφανοπούλου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

υπό σκιάν: Έκθεση της Ολυμπίας Θεοφανοπούλου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

«Γοητεία. Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση βλέποντας κανείς τις σκιές της Θεοφανοπούλου να διαγράφονται πάνω στους νοτισμένους ελληνικούς τοίχους. Αφηρημένα σχήματα και περίπλοκα σχέδια που μοιάζουν με πανάρχαια ανατολικά κεντήματα ή με πίνακες της μοντέρνας δυτικής πρωτοπορίας αποτυπώνουν το παιχνιδιάρικα φευγαλέο, το ρομαντικά ταξιδιάρικο, αυτό που δεν είναι στατικό αλλά πρόκειται αλλάξει την επόμενη ακριβώς στιγμή καθώς το φως του ήλιου θα πέφτει με διαφορετική ένταση και υπό διαφορετική γωνία. Η γοητεία έγκειται στο γεγονός ότι αυτή η έλλειψη στατικότητας επιτυγχάνεται χωρίς τα έργα της Θεοφανοπούλου να επιβάλλουν την αίσθηση της κίνησης αλλά της ισορροπίας, της ενότητας ανάμεσα στο μόνιμο -το αντικείμενο- και το εσαεί μεταβαλλόμενο -τη σκιά-, ανάμεσα στο είναι και το γίγνεσθαι... » αναφέρει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Λεβούνης, στην εισαγωγή του λευκώματος της Ολυμπίας Θεοφανοπούλου «υπό σκιάν» (πολυτελής, σκληρόδετη δίγλωσση έκδοση μεγάλου σχήματος της Peak Publishing) που περιλαμβάνει εικόνες από την τελευταία δουλειά της φωτογράφου που θα εκτεθεί από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.

 

Οι φωτογραφίες της Θεοφανοπούλου εκπλήσσουν. Η τέλεια σύζευξη του πρώτου με το δεύτερο επίπεδο, το παιχνίδι του φωτός με τη σκιά, το εξασκημένο μάτι που ξέρει να αιχμαλωτίσει το χρόνο, οι φωτογραφικές εικόνες της δεν αποτελούν μόνο μια φευγαλέα αποτύπωση της στιγμής, αλλά μηνύματα-εξαγγελίες του δικού της πραγματικού κόσμου. 

Σχετικές ειδήσεις
Έρως Ήρως: ομαδική εικαστική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
08.02.2017 15:05
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου η ομαδική εικαστική έκθεση Έρως Ήρως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και οργάνωση του Ιδρυτή του Μουσείου και συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη
Επανεκκίνηση: έκθεση του Βαγγέλη Παππάς στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
21.10.2016 15:42
To Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, παρουσιάζει την έκθεση του Βαγγέλη Παππά με τίτλο “Επανεκκίνηση”.
Έκθεση Αποφοίτων Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ
28.06.2016 10:58
Οι τελειόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, εκθέτουν τις διπλωματικές τους εργασίες, στην αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της ΑΣΚΤ, από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου.
Έκθεση της  Alina Teodorescu στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριντζή
02.06.2016 15:08
Από την Τετάρτη 8 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 η MLV ART Consultancy παρουσιάζει την έκθεση της Alina Teodorescu με τίτλο “Squirrels jump on the roofs of my eyes, and the threads of early light follow” στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριντζή, στην Κηφισιά.
Απόφοιτοι 2012-2013: Έκθεση του Τμήματος Εικαστικών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
14.04.2016 14:13
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Απόφοιτοι 2012-2013» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στις 7:30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.