Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους τον Δεκέμβριο 2015.

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες (για παιδιά 2 – 4 ετών)

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη με τη συμβολή έμπειρων μουσικοπαιδαγωγών, δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Ημερομηνίες:

5, 12, 19 Δεκεμβρίου, 9 Ιανουαρίου

Σάββατο 10.30 – 11.30 & 12.00 – 13.00

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

Αναζητώντας το φώς

Η εικαστικός παιδαγωγός τέχνης Έφη Φουρίκη, με αφετηρία το καλλιτεχνικό της έργο και «εργαλεία», όπως φακούς, καλειδοσκόπια καθρέφτες, προβολείς, μουσικά όργανα, προσκαλεί τα παιδιά να εξερευνήσουν, να πειραματιστούν και να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες της Φυσικής, των Εικαστικών και της Μουσικής (αντανάκλαση, παλμός, ρυθμός, μοτίβο, σύνθεση). Ανακαλύπτουν πως συνδέεται η Φύση με την Τέχνη και δημιουργούν το δικό τους έργο.

Ημερομηνίες:

3 Δεκεμβρίου  Το ουράνιο τόξο κατοικεί στις σαπουνόφουσκες και στα φτερά των παγωνιών!

10 Δεκεμβρίου  Μέσα στο φως θαυμάζουμε τις σκιές

17 Δεκεμβρίου  Η μέρα και η νύχτα γεννούν φώτα

Πέμπτη 18.00 – 19.30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Ζωγραφίζω μια εικόνα, λέω μια ιστορία

Τι ιστορίες λένε οι ζωγράφοι με τις εικόνες τους; Γιατί κάθε ζωγράφος ζωγραφίζει διαφορετικά; Τι νιώθουν οι ζωγράφοι όταν φτιάχνουν τα έργα τους; Πώς φαντάζονται αυτά που ζωγραφίζουν; Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την έννοια της ζωγραφικής, τι εκφράζουμε με αυτή και πώς μπορούμε, μέσα από αυτή, να μιλήσουμε για τον εαυτό μας. Με εκκίνηση έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης η εικόνα να ξετυλίγει ιστορίες και εμπνέει τα παιδιά να βρουν συσχετισμούς με τα δικά τους συναισθήματα και με τον δικό τους κόσμο. Με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο εξασκούνται στο να παρατηρούν και να πειραματίζονται με ποικιλία τεχνικών. Με την εικαστικό Χριστίνα Κάλμπαρη.

Ημερομηνίες:

2 Δεκεμβρίου  Μπορώ να ζωγραφίσω τα όνειρά μου

9 Δεκεμβρίου  Φανταστικοί τόποι, φανταστικές ιστορίες

16 Δεκεμβρίου Ζωγραφιές που «ακούγονται»

23 Δεκεμβρίου Ένα σύμπαν από περιγράμματα και σιλουέτες

13 Ιανουαρίου Μεταμορφώσεις στο χρόνο

Τετάρτη 18.00 – 19.30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά (για παιδιά 6 – 13 ετών)

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), που ήρθε στην Ελλάδα από τον ΑΚΤΟ – σε συνεργασία με τη DESIGNEMBASSADOR.COM – συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών.

Το καλοκαίρι, δεκάδες παιδιά πήραν μέρος στα καλοκαιρινά εργαστήρια και δημιούργησαν με τέχνη και φαντασία πρωτότυπες κατασκευές που τα ενθουσίασαν.

Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο: τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό. Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία & τη δημιουργικότητά τους, και τελικά να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Δυνατότητα παρακολούθησης: Σάββατα ή Κυριακές.

Ημερομηνίες:

5, 12, 19 Δεκεμβρίου, 9 Ιανουαρίου

Σάββατο 13.30 – 15.00

6, 13, 20 Δεκεμβρίου, 10 Ιανουαρίου

Κυριακή 12.00 – 13.30

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80€

Τέχνη και επιστήμη (για παιδιά 8 – 12 ετών)

Η Τέχνη και η Επιστήμη, δύο έννοιες που συναντιούνται μέσω της έμπνευσης της παρατήρησης και της έρευνας, σε μια παράλληλη διαδρομή. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα φυσικά φαινόμενα μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια με πειράματα και διαδραστικές πλατφόρμες. Προσεγγίζουν την μαγεία της πιο ανερχόμενης τάσης στη τέχνη, που ενώνει τους δύο χώρους, χρησιμοποιώντας υλικά της σύγχρονης εικαστικής σκηνής όπως μαγνήτες, μέταλλα, νήματα, φως νερό κ.α. Με την εικαστικό και παιδαγωγό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη (MFA Fine Art Media) και την νηπιαγωγό Δρ. Χαρίκλεια Θεοδωράκη (phd Διδακτική των Φυσικών Επιστημών για παιδιά).

Ημερομηνίες:

6 Δεκεμβρίου – Κρυστάλλινα Στολίδια και Διαλύματα

Κυριακή 10.00 – 11.30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Κατασκευάζω και μαθαίνω για τις γιορτές και τις εποχές (για παιδιά 8 – 12 ετών)

Μια πρωτότυπη προσέγγιση των εποχών, των εορτών και των παραδόσεών μας με

την εικαστικό Έφη Μπαρτσιώτα μέσα από τη δημιουργία κατασκευών με ασυνήθιστα και ανακυκλώσιμα υλικά.

20 Δεκεμβρίου – Χριστούγεννα Πρωτούγεννα

Κυριακή 10.00 – 11.30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μια έκθεση (για παιδιά και γονείς)

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά με αφορμή μια εικαστική έκθεση για να αναζητήσει σχέσεις με τη μουσική, το θέατρο και την λογοτεχνία.

Σχεδιασμός προγράμματος: Παναγιώτης Τσιρίδης. Πιάνο: Ρένια Χρυσουλάκη

6 Δεκεμβρίου Picasso – Cocteau

Κυριακή 13.30 – 14.30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€ (1 παιδί και 1 συνοδός)

Παιδικές παραστάσεις και αφηγήσεις

Ο μικρός κάστορας και η ηχώ

Ένας κάστορας ζει μόνος στην άκρη της λίμνης. Η ηχώ  της φωνής του θα λειτουργήσει σαν την φωνή ενός άλλου. Η πλάνη αυτή θα οδηγήσει το μικρό κάστορα σε περιπλάνηση και αυτή με τη σειρά της, στη συνάντηση με τους πραγματικούς άλλους. Μια ιστορία για τη μοναξιά και τη φιλία, δύο θέματα που αφορούν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το τρυφερό παραμύθι της Amy MacDonald που έγινε αγαπητό και δημοφιλές στη χώρα μας, μέσα από τη μετάφραση της Ρένας Ρώσση – Ζαΐρη, ζωντανεύει από την καλλιτεχνική ομάδα Λόγου Παίγνιον για παιδιά από τεσσάρων ετών.

Θεατρική διασκευή: Παναγιώτης Τσιρίδης

Ημερομηνίες:

6 Δεκεμβρίου

Κυριακή 12.00 – 13.00

Κόστος εισιτηρίου: 10€

Τίμος ο Αθηναίος (για παιδιά από 5 – 8 ετών)

Μια ιστορία για ένα μικρό σκαντζόχοιρο, τον Τίμο που είχε ένα μεγάλο όνειρο να επισκεφτεί την Αθήνα και να ανέβει στην Ακρόπολη! Μέσα από τις περιπέτειες του, αστείες και σοβαρές, στις γύρω περιοχές της Αττικής και μέχρις ότου φτάσει από τον Υμηττό στην Αθήνα, περπατάμε μαζί του και μαθαίνουμε στοιχεία της ιστορίας της Αθήνας, αλλά και της σύγχρονης καθημερινής ζωής της.

Παραμύθι, αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Ήχοι και τραγούδια: Γιώργος Κουρουπός

Τραγούδι: Δάφνη Πανουργιά

Ημερομηνίες:

13 Δεκεμβρίου

Κυριακή 11.00 – 12.00

Κόστος εισιτηρίου: 5€ για παιδιά και 10€ για ενήλικες

Τα Χριστούγεννα του ποιητή με την Νεράϊδα του βουνού

Η Ομάδα Παραμύθι από μακριά παρουσιάζει μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο θεατρικό έργο «Το Δαχτυλίδι της μάνας» του Γ.Καμπύση, που αναφέρεται στη ζωή του ποιητή Κ.Κρυστάλλη. Μια νύχτα Χριστουγέννων ο νεαρός ποιητής αποκοιμάται και στο όνειρό του συναντά υπερφυσικά όντα, καλικάτζαρους, ξωτικά και νεράιδες, που θα τον οδηγήσουν σε απάτητες κορυφές της γνώσης και της αγάπης.

Σενάριο ,σκηνοθεσία και αφήγηση: Χριστίνα Παλαιολόγου, Μουσική, Τραγούδι: Κατερίνα Μακρή

Ημερομηνίες:

20 Δεκεμβρίου

Κυριακή 11.00 – 12.00

Κόστος εισιτηρίου: 10€

Ιστορίες με χρώματα αρμονικά στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων

Αφηγηματικές περιπλανήσεις εμπνευσμένες από τους χρωστήρες των περιοδικών εκθέσεων και διανθισμένες με βιώματα και ιστορήματα αλλοτινών χρόνων. Ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά άνω των 5 ετών και τους γονείς τους.

Πρωτότυπη ιδέα, σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση, τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη.

Ημερομηνίες:

5 Δεκεμβρίου Picasso – Cocteau

Σάββατο 19.00 – 20.00

Κόστος εισιτηρίου: 10€

Για ενήλικες

Βιωματική ξενάγηση στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων

Η Θάλεια Βαλέτα, ηθοποιός, συγγραφέας, δραματοθεραπεύτρια και δημιουργός της τεχνικής   «Metamyth@Therapy through Art», ξεναγεί βιωματικά το κοινό χρησιμοποιώντας ως δυναμικά εργαλεία τη μυθολογία, τις τέχνες, το ρυθμό και την τελετουργία, με σκοπό την νοητική και σωματική ξεκούραση, την απόλαυση, την ευφορία και την αυτογνωσία.

Ημερομηνίες:

19 Δεκεμβρίου Picasso – Cocteau

Σάββατο 18.00 – 21.00

Kόστος συμμετοχής: 20€

Ιστορίες με χρώματα αρμονικά στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων

Αφηγηματικές περιπλανήσεις εμπνευσμένες από τους χρωστήρες των περιοδικών εκθέσεων και διανθισμένες με βιώματα και ιστορήματα αλλοτινών καιρών. Οι αφηγήσεις απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό.

Πρωτότυπη ιδέα, σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση, τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη.

Ημερομηνίες:

4 Δεκεμβρίου Picasso – Cocteau

Παρασκευή 20.30 – 22.00

Κόστος συμμετοχής: 10€

Φτιάχνοντας αξεσουάρ με ευτελή υλικά σε καιρούς κρίσης

Οι συμμετέχοντες δημιουργούν κοσμήματα και αξεσουάρ από ευτελή υλικά, όπως σφουγγάρια, καπάκια, σύρματα και κουμπιά. Με την σχεδιάστρια κοσμημάτων και αξεσουάρ.

Χριστίνα Αγγελοπούλου («Στρίγκλες»)

Ημερομηνίες:

13 Δεκεμβρίου

Κυριακή 17.00 – 20.00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 25€

Σεμινάριο Βυζαντινής ζωγραφικής

Το σεμινάριο περιλαμβάνει σχέδιο και ζωγραφική εκτέλεση σε προετοιμασμένη επιφάνεια με την παραδοσιακή τεχνική της αυγοτέμπερας, με την τετράχρωμη παλέτα (λευκό, μαύρο, κόκκινο, ώχρα), καθώς και συζήτηση για τεχνικά ζητήματα της βυζαντινής ζωγραφικής.

ΚΥΚΛΟΣ 1: Η τέχνη του σχεδίου και η σύνθεση στη βυζαντινή ζωγραφική

Με τον αγιογράφο και καθηγητή πανεπιστημίου, Γεώργιο Κόρδη.

Ημερομηνίες:

18, 19, 20 Δεκεμβρίου

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 18.00 – 21.00

Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 80 €

Picasso και η σύγχρονη τέχνη

Ακολουθώντας τον μύθο του Πικάσο μέσα από σημαντικά έργα αποκαλύπτονται κοινά σημεία ανάμεσα στον Πικάσο και τους Lichtenstein, Warhol, JeffKoons, Basquiat, Kippenberger, Hockney μεταξύ άλλων. Με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Πετρηνού.

Ημερομηνίες:

4, 11, 18 Δεκεμβρίου, 15, 22, 29 Ιανουαρίου

Παρασκευή 18.00 – 20.00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 90 €

Kόστος μεμονωμένης συνάντησης: 18€

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ο ρόλος μιας χορωδίας δεν είναι απλά ψυχαγωγικός, αλλά συνάμα μορφωτικός, παιδαγωγικός και κοινωνικός. Η χορωδία έχει ως στόχο την καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, τη γνωριμία τους με μουσικά είδη διαφορετικών εποχών και στιλ, καθώς και την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη σκηνή ,καθώς και την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης.

Διδασκαλία χορωδίας Μαέστρος: Κατερίνα Βασιλικού

Διδασκαλία φωνής: Νίνα Καλούτσα