«Μια νότα μου χτυπά το τζάμι» είναι η νέα δισκογραφική δουλειά της Συνθέτριας Τατιάνα Ζωγράφου και περιέχει 16 τραγούδια «για να τα τραγουδάνε οι μικροί και να τα χαίρονται οι μεγάλοι». Η αγαπημένη συνθέτρια μιλά στο Culturenow για το νέο της μουσικό εγχείρημα, για τους συνεργάτες της, για την ειλικρίνεια που διαπνέει τα τραγούδια της, κάνει τον απολογισμό της μετά από 11 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς και μας προσκαλεί όλους στην παρουσίαση του cd της στο café του βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ», το Σάββατο 12  Δεκεμβρίου 2015, στις 12 το μεσημέρι.

Συνέντευξη: Στέλλα Τζίβα

Culturenow: «Μια νότα μου χτυπά το τζάμι» είναι ο τίτλος του νέου σας cd. Τι αφορά; σε ποιους απευθύνεται;


Τατιάνα Ζωγράφου: Είναι 16 τραγούδια απλά άλλα όχι «εύκολα», να τα τραγουδάνε οι μικροί και να τα χαίρονται οι μεγάλοι. Αφορούν στα παιδιά με ποικίλους τρόπους, αλλά προσπαθούν να μην έχουν σχέση με την τρέχουσα μαζική παραγωγή του λεγόμενου «παιδικού».

Culturenow: Το νέο σας cd είναι ένα ανθολόγιο από νέες συνεργασίες με δημιουργούς και τραγουδιστές. Μιλήστε μας για αυτές τις συνεργασίες.


Τατ. Ζωγράφου: Δίνω μεγάλη σημασία στα λόγια των τραγουδιών. Για να φτιάξω ένα τραγούδι πρέπει να έρθει ένας στίχος στα χέρια μου που να με «γαργαλήσει». Με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου συνεργάζομαι πάνω από δέκα χρόνια. Τη Στέλλα Τζίβα την ξέρω καιρό κι εκτιμώ πολύ την προσφορά της στη μουσική μέσα από τα βιβλία της για πιάνο για τα μικρά παιδιά. Τη Στέλλα Μιχαηλίδου τη γνώρισα στο Μουσικό Χωριό Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου να δουλέυει και να σκηνοθετεί τον Γάιδαρο τον Μένιο, τον παραχαιδεμένο, σε υπέροχη μουσική του Κώστα Βόμβολου. Η Μαριάννα Αβούρη –αγαπημένη συμμαθήτρια  από το σχολείο και φίλη – ήξερα χρόνια ότι γράφει στίχους και να που ήρθε η ώρα να μελοποιήσω κάποιους από αυτούς. Σε στίχους της Βεατρίκης Κάντζολα βασίζεται σχεδόν ολόκληρος ο προηγούμενος μεγάλος δίσκος μου για παιδιά το «Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω». Με την Παυλίνα Παμπούδη, σημαντική ποιήτρια του τόπου περάσαμε ένα υπέροχο βράδι πίνοντας κρασί στο Ρέθυμνο και μιλώντας για την τέχνη. Η Φίλια Δενδρινού συνεργάτης μου , συνάδελφος, φίλη 20 χρόνια στο σχολείο αποτελεί για μένα σταθερή πηγή έμπνευσης. Έχω μελοποιήσει πάνω από 30 τραγουδια σε στίχους της για τις ανάγκες των εορτών λήξεως του σχολείου.Ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας, αγαπημένος φίλος με ενθουσίασε με τους στίχους του. Νομίζω ότι οι στίχοι των τραγουδιών μου αυτών αγαπήθηκαν και από τους ερμηνευτές οι οποίοι πραγματικά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

Culturenow: Η καινούργια σας δουλειά διαπνέεται από νέες συνεργασίες και ιδέες, ποικίλους ρυθμούς, ενέργεια, αυθορμητισμό, χαρά, δηλώνοντας έναν δραστήριο καλλιτέχνη με ανήσυχο πνεύμα.  Αλήθεια, τι ήταν αυτό που επιδιώκατε να πετύχετε και να προσφέρετε στο κοινό, με το νέο σας αυτό cd;


Τατ. Ζωγράφου: Χαρά και ανακούφιση. Ένα παράθυρο στο όνειρο, μέσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Culturenow: Ποια ανάγκη σας εκφράζετε μέσα από αυτή τη δουλειά; Μέσα από τα 16 νέα σας τραγούδια;


Τατ. Ζωγράφου: Τη διαρκή ανάγκη μου να φτιάχνω τραγούδια. Το να μελοποιώ με ανακουφίζει από τα προβληματα της καθημερινότητας. Με κάνει να αισθάνομαι ζωντανή, να νιώθω ότι μπορώ να σμιλεύσω το μέλλον, έστω κι αν δεν μπορώ.

Culturenow: Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει και σας ωθεί να συνθέτετε τραγούδια και να φτιάχνετε cds;


Τατ. Ζωγράφου: Με συναρπάζει η συνεργασία με τους ερμηνευτές οι οποίοι αποκαλύπτουν πτυχές της μουσικής και του στίχου που δεν ελέγχουν ούτε οι συνθέτες  αλλά ούτε και οι στιχουργοί και απογειώνουν μοναδικά τα τραγούδια.  Το τραγούδι μου σα να ξαναποκαλύπτεται μέσα από την ερμηνεία τέτοιων τεράστιων μουσικών όπως του Βασίλη Παπακωσταντίνου, της Σαβίνας Γιαννάτου, του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αλλά και όλων όσων συμμετέχουν σε αυτό τον δίσκο.

Culturenow: Μετά από 11 χρόνια δημιουργίας, κάνοντας έναν απολογισμό, τι αφήνετε πίσω σας και τι κρατάτε μαζί σας;


Τατ. Ζωγράφου: Αφήνω πίσω μου τις αστοχίες, τα λάθη, ανθρώπους που με απογοήτευσαν πάνω στη δουλειά μου. Κρατάω στην αγκαλιά μου όλα τα τραγούδια μου σαν παιδιά μου, καλά και λιγότερο καλά σαν κάτι μοναδικό που γεννιέται μια μαγική στιγμή και γι αυτό έχει πάντα αξία.

Culturenow: Ποιο στοιχείο θεωρείτε πως είναι απαραίτητο και πρέπει να υπάρχει σε μια δουλειά, στο cd σας στην προκειμένη περίπτωση, ώστε να αγαπηθεί από το κοινό και να είναι πετυχημένη;


Τατ. Ζωγράφου: Η ειλικρίνεια. Είναι δύσκολο να πω με λέξεις πως αποτυπώνεται αυτή μέσα στο τραγούδι. Αυτή πάντως είναι που κάνει ένα τραγούδι αυθεντικό, μοναδικό και εν τέλει καλό. Προσπαθώ να φτιάχνω τραγούδια με βάση στίχους που μπορούν να συγκινήσουν τα παιδιά, δίχως όμως την τάση χειραγώγησης στην οποία οδηγεί μια εσκεμμένη και κατά τη γνώμη μου κακώς εννοούμενη αντίληψη για την «παιδικότητα». Προσπαθώ επίσης να γεννώ μελωδίες που να ρέουν αβίαστα, να μην είναι εύκολες αλλά ούτε και στριφνές, να δένουν με τον στίχο με τρόπο ανεπιτήδευτο και να είναι «ντυμένες» με ενορχηστρωτικές ιδέες που να πλουτίζουν το αποτέλεσμα.

Culturenow:  Το cd   «Μια νότα μου χτυπά το τζάμι» πότε θα κυκλοφορήσει; Έχετε προγραμματίσει τις παρουσιάσεις του;


Τατ. Ζωγράφου: Θα γίνει μια παρουσίαση το άλλο Σάββατο στο καφέ του Ιανού (12/12/2015 στις 12 η ώρα) όπου κάποιοι άνθρωποι που αγαπώ θα μιλήσουν για τη δουλειά αυτή και θα παιξουμε ζωντανά με τους μουσικούς μου λίγα τραγούδια από τον δίσκο. Θα τραγουδήσουν η Σοφία Παπάζογλου, η Δάφνη Πανουργιά και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Σας περιμένω!!!

Η Τατιάνα Ζωγράφου παρουσιάζει τη νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Μια νότα μού χτυπά το τζάμι» στον Ιανό