Το Open Stage της Πειραματικής Σκηνής -1, παρουσιάζει την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 με ελεύθερη είσοδο, την παράσταση «Ορυχείο Ίψεν: η ελπίδα ήρθε;», μία νέα εκδοχή του βραβευμένου έργου «Ορυχείο Ίψεν: Ένας εχθρός του λαού συναντάει το λαό».

Η παράσταση αποκτά νέα, διαφορετική θεατρική φόρμα, αυτή της διάλεξης-παράστασης (lecture-performance): Τρεις περφόρμερς – Γιώργος Τούλας, Χάρης Πεχλιβανίδης, Κορίνα Βασιλειάδου – αναλαμβάνουν να παραστήσουν μια σκηνική αναζήτηση γύρω από τα όρια της τέχνης, της πολιτικής και της επικαιρότητας, με αφορμή την παράσταση “Ορυχείο Ίψεν: Ένας εχθρός του λαού συναντάει το λαό”. Αυτή τη φορά επιχειρούν να φέρουν στη σκηνή την παράσταση “Ορυχείο Ίψεν: Ένας εχθρός του λαού συναντάει το λαό”, που έγινε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, να μοιραστούν τον αντίκτυπο που είχε και εξακολουθεί να έχει στη θεατρική -και όχι μόνο- πραγματικότητα αλλά και να εξετάσουν την εξέλιξη της ειδησεογραφίας στον ελλαδικό χώρο από την εποχή της πρώτης παρουσίασης.

Σύλληψη/Σκηνοθεσία: Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης.

Με τους: Γιώργο Τούλα, Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρη Πεχλιβανίδη.

Κατασκευή μάσκας : Μάρθα Φωκά

*Η πρόταση του έργου–με τον αγγλικό τίτλο «Μin(d)ing Ibsen: An Enemy of the people meets the people»– είχε κερδίσει την Υποτροφία Ίψεν 2013 του διεθνώς αναγνωρισμένου θεσμού Ibsen Scholarship του Υπουργείου Πολιτισμού της Νορβηγίας. 

** Η παράσταση παίχτηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2015, στο Maison Crystal στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των 50ων Δημητρίων. 

*** Το Ορυχείο Ίψεν-Η ελπίδα ήρθε; αποτελεί την πρώτη παραγωγή της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας in flux.

Από την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 και κάθε Τετάρτη –εκτός από τις εβδομάδες που  θα υπάρχει πρεμιέρα–  η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου εγκαινιάζει τον θεσμό Open Stage (Ανοιχτή Σκηνή). Η Σκηνή ανοίγει για την παρουσίαση νέων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα οργανώνονται αφιερώματα σε συγγραφείς και σκηνοθέτες της ελληνικής και όχι μόνο σκηνής, preview ταινιών και άλλες δράσεις.