Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

m ι t r ό ο: Ένα παραμορφωτικό δράμα στον ΧοροΧρόνο

m ι t r ό ο: Ένα παραμορφωτικό δράμα στον ΧοροΧρόνο

Από 12 Δεκεμβρίου 2015 και κάθε Σάββατο και Κυριακή, η καινούρια διαδραστική παράσταση των nomades artcore με τίτλο m ι t r ό ο έρχεται στον ΧοροΧρόνο.

 

Σε φυσικό τόπο και χρόνο μια γυναίκα συστήνεται και μαζί της μια ολόκληρη κοινωνία, με όλα τα ευχάριστα και τα συγκαλυμμένα, τα σκοτεινά και όλα όσα διψούν για φως.

 

Μήτρα λέξεων, σκέψεων και αντικείμενων η παράσταση αναμετριέται με τις επιλογές που μας παραμόρφωσαν, μας αποξένωσαν και αναζητά μαζί με τον θεατή την Μ ε τ α μ ό ρ φ ω σ η.

 

Μια νέα βιωματική  διαδρομή, από τους nomades artcore, σε ένα χώρο υπό κατασκευή. Το θέατρο εδώ, συνομιλεί με τα εικαστικά , τη μουσική , το βίωμα και με όπλο το χιούμορ μορφοποιεί εκ νέου μαζί με το κοινό, τις έννοιες  της οικογένειας , της  εργασίας , του έρωτα, της απελευθέρωσής και της σωτηρίας. Πρώτη ύλη όλα όσα  μας βαραίνουν και θέλουμε να αφήσουμε.

 

«Είναι σημαντικό να γνωριστούμε…»

Kάθε παράσταση είναι μοναδική, όπως και η σύνθεση των θεατών της.

 

Ερμηνεύει /ζωή δρακοπούλου

Σκηνική σύνθεση / πέτρος ρούσσος ,γιάννης σιούτης

Εικαστική επιμέλεια  / μαρία καραθάνου

Κείμενο/  γιάννης σιούτης

Μουσική επιμέλεια, sound design /κώστας γ

Video, sketch / γιάννης νικολόπουλος

Φωτογραφία/αλέξανδρος θεοφυλάκτου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας / amodini κωστάκη

Οργάνωση Παραγωγής / υρώ τακάκη

Τεχνική υποστήριξη/ νίκος παπαϊωάννου

Παραγωγή/ nomadesartcore

 

Σε συνεργασία με τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.

 

*H παράσταση είναι εμπνευσμένη από καταγεγραμμένες λέξεις μιας άστεγης. Βρέθηκαν τυχαία στον Εθνικό Κήπο.

 

Βιογραφικό

 

Το 2011 δημιουργήθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία [nomadesartcore] με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του θεάτρου σε σχέση με τις άλλες τέχνες όπως επίσης και της σχέσης του με την κοινωνία και τον άνθρωπο. Μιας και η κοινωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μετατοπίζεται αέναα , η κίνηση , η παρατήρηση, η αλλαγή και η σύνθεση είναι τα εργαλεία μας στο δρόμο της δημιουργίας. Προσπάθεια να βρούμε και πάλι τον λόγο και τον τρόπο των αναπαραστάσεων στις μέρες μας. Με κέντρο τον άνθρωπο, , με  λόγο που γεννάτε εντός μας δημιουργώντας διαλόγους, αφουγκραζόμαστε και εκφραζόμαστε μέσα από καλλιτεχνικές διαδρομές.

 

Η κίνηση και η ανασφάλεια είναι το μόνο σταθερό μας σημείο. Στόχος να γεμίσουμε με νέες ζωές, να συνδεόμαστε με ανθρώπους και να δημιουργούμε πυρήνες , που να μπορούν και μόνοι τους να υπάρχουν, να προτείνουν, να εκφράζονται.

 

Διαδρομές:

 

Από το Εγώ στο Εμένα και από το Εμείς στο Μαζί [2012-2016]

Στόχος η δημιουργία ενός θεατρικού ντοκιμαντέρ .Όπου εστιάζουμε στη έννοια της μονάδας και του συνόλου. Με ποιο τρόπο ολοκληρώνεται το Εγώ; Πώς γίνεσαι δημιουργικός σε μια ομάδα;

Με άξονα τα πέντε βασικά συναισθήματα Φόβος-Χαρά-Θλίψη-Θυμός και Αγωνία

δημιουργούνται5 ερευνητικά βιωματικά τριήμερα σε πέντε ανενεργούς σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, όπου θεατές και καλλιτέχνες από πολλά πεδία δρουν και αναγνωρίζουν το κάθε συναίσθημα κάνοντας το σύμμαχο στην ολοκλήρωση.

• Το [ project 1] ΦΟΒΟΣ  πραγματοποιήθηκε 28,29,30 Σεπτεμβρίου 2012  στο κτήριο του πρώην Δυτικού αεροδρομίου στο Ελληνικό σε μια διαδρομή όπου 30 καλλιτέχνες από πολλά πεδία αλληλεπιδρούσαν μαζί τους θεατές σε μια διαδρομή αναγνώρισης φόβου , επιθυμίας και επιλογής.

• Το [ project 2] ΘΥΜΟΣ  πραγματοποιήθηκε 5,6,7 Απρίλη 2013 στο κτήριο του παλαιού Κτέλ Αθηνών στα Ιωάννινα ,σε μια διαδρομή όπου 50 καλλιτέχνες από πολλά πεδία  συνέθεσαν τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής και ξεδίπλωσαν το θυμό που κρύβεται μέσα της αλληλεπιδρώντας μαζί τους θεατές.

• To [project 3 ΘΛΙΨΗ] πραγματοποιήθηκε 14,15,16 Φεβρουαρίου 2014 στον παλαιό σταθμό Δραπετσώνας , στον Πειραιά.Μια διαδρομή με 55 καλλιτέχνες από πολλά πεδία και άξονα την κοινωνική και την προσωπική Θλίψη. Απογοήτευση-Μελαγχολία-Συμφορά-Δάκρυα-Οδύνη-Πόνος-Στεναχώρια.

• To [project 4 XAΡΑ] πραγματοποιήθηκε στις 8,9,10 Αυγούστου 2014 στο λιμάνι της Μυτιλήνης στα πλαίσια του προγράμματος "9 νησιά ενώνουν την φωνή τους - Πέλαγος Πολιτισμού" ,με άξονα την ανάγκη του ανθρώπου να γεμίσει με μικρές χαρές αγνοώντας πολλές φορές τον χτύπο της καρδιάς του.

•[project5 ΑΓΩΝΙΑ] θα πραγματοποιηθεί το 2016.

 

[Ανά]μεσα [2015]

τι κινείται την ώρα της σύγκρουσης

και της απόφασης στα σώματά μας;

Προς τα πού μας πάει;

Μια παράσταση παρατήρησης για τον κεντρικό χώρο ανάμεσα μας.

Χώρος Τέχνης 14η  Μέρα / Ιούλιος 2015

 

Dark.Light [2014]

στην 6η  έκθεση εικαστικών Ελευσίνας με θέμα το ΦΩΣ / καλλιτέχνες πειραματίζονται με το σκοτάδι και το φως δημιουργώντας μια διαφορετική διαδρομή ανάμεσα σε έργα τέχνης  και τους θεατές ακούγοντας αποσπάσματα από την πολιτεία του Πλάτωνα.//Ελευσίνα.

 

THE FIRST STOP [2014]

Ερευνητική performance που συμμετείχαν 15 καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία πάνω στο θέμα του Φασισμού. Πότε ήταν η πρώτη φορά που συνάντησες τον φασισμό στην ζωή σου; Καλλιτέχνες αναρωτιούνται και χαρτογραφούν μνήμες και εικόνες πολιτών ανα την Ελλάδα και όχι μόνο//Σχολή Καλών Τεχνών ,Απρίλιος 2014

 

Κατάσταση Πολιορκίας [2011]                                                                                                          

μια τραγωδία σε πέντε διαστάσεις ,το πρώτο θεατρικό εγχείρημα της ομάδας, όπου ανέβηκε στο θέατρο Αλκμήνη τον Οκτώβριο του 2011.

Στη σκηνή συναντήθηκαν οι στίχοι του εθνικού ποιητή της Παλαιστίνης Μαχμούντ Νταρουίς μαζί με του Έλληνα εθνικού ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, δίνοντας λόγο σε εικόνες πολιορκίας και εστιάζοντας στον αέναο αγώνα του ανθρώπου προς την ελευθερία.

 

αρτplay από το 2012

σεμινάρια , εργαστήρια με στόχο την έκφραση και την ενεργοποίηση τόσο των προσωπικών ζητημάτων όσο και των συλλογικών μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, την εκφραστική κίνηση , την αναπαράσταση, την παράσταση , την βιωματική διαδρομή. 

Σχετικές ειδήσεις
Μύτη, του Νικολάι Γκόγκολ από τους Patari Project στο Θέατρο Πόρτα
05.01.2017 16:54
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης “Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο”, οι Patari Project επιστρέφουν από τις 30 Ιανουαρίου στο ΠΟΡΤΑ με μια παράσταση για ενηλίκους, εμπνευσμένη από το διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ η Μύτη.
The Curing Room, στον Πολυχώρο Vault
05.12.2016 12:08
Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει την παράσταση THE CURING ROOM, το αντιπολεμικό κοινωνικό δράμα του David Ian Lee, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά.
«Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά»: Η επιτυχία συνεχίζεται στο Θέατρο Θησείον
29.11.2016 10:15
Μετά τη θετική ανταπόκριση του κοινού, η επιτυχημένη παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, παρατείνεται έως τις 07 Ιανουαρίου 2017 ολοκληρώνοντας τη θεατρική της διαδρομή στη σκηνή του θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ.
Tο πρώτο έργο του Greek Play Project ανεβαίνει στη σκηνή!
19.10.2016 16:26
Το βραβευμένο έργο στον διαγωνισμό του Greek Play Project, Ελένη ή Σούλα; της Δέσποινας Καλαϊτζίδου ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπως προβλεπόταν για το έργο που θα διακρινόταν.
Τελευταία παράσταση για την «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στο Βεάκειο Θέατρο
13.09.2016 10:40
Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου θα δοθεί στο Βεάκειο Θέατρο η τελευταία παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή που σκηνοθέτησε ο Θέμης Μουμουλίδης και δεν πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου λόγω των καιρικών συνθηκών. Αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη διαχρονικότητα και τη δύναμη του Σοφόκλειου λόγου, η παράσταση -που παρουσιάστηκε για δεύτερη χρονιά- είχε συγκινητική υποδοχή σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο όπου παίχτηκε κερδίζοντας θερμά επαινετικά σχόλια από κοινό.