Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Matthew Frank: Η "συνταγή" της Δημιουργικής Γραφής στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Matthew Frank: Η

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζουν συζήτηση του Αμερικανού συγγραφέα και καθηγητή στο Northern Michigan University, Matthew Frank, με τον διδάσκοντα στο Hellenic American University, Βασίλη Μανουσάκη, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

 

Ο Matthew Frank είναι καταξιωμένος συγγραφέας μη-μυθοπλαστικών βιβλίων. Στα έργα του επικεντρώνεται σε γεύσεις, συνταγές, αρώματα και ταξίδια που αποτελούν την πηγή έμπνευσής του. Το φαγητό, το κρασί και οι ταξιδιωτικές εμπειρίες είναι για τον Frank μεγάλες περιπέτειες, συναρπαστικότερες από κάθε φανταστική: ένα οινολογικό οδοιπορικό στο ιταλικό Μπαρόλο γίνεται αφορμή γνωριμίας με γραφικούς οινοπαραγωγούς, χασάπηδες, ζαχαροπλάστες και εστιάτορες, η αληθινή ιστορία του άντρα που φωτογράφησε για πρώτη φορά το 1874 ένα γιγάντιο καλαμάρι μετατρέπεται σε μια αφήγηση παράλληλη του Μόμπυ Ντικ και τα παραδοσιακά πιάτα κάθε μίας από τις αμερικανικές πολιτείες ξεκλειδώνουν οικείες, ανθρώπινες και ταυτόχρονα μοναδικές ιστορίες. 

 

Ο Matthew Frank έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να συζητήσει με τον συγγραφέα, μεταφραστή λογοτεχνίας και διδάσκοντα Δημιουργικής Γραφής στο Hellenic American University, Βασίλη Μανουσάκη και με το κοινό πάνω στα όρια της γραφής μη-μυθοπλαστικής πεζογραφίας. Θα διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η μη-μυθοπλαστική πεζογραφία αποτελεί ένα παράδοξο λογοτεχνικό είδος. Είναι το μόνο είδος που καθορίζεται από το τι δεν είναι. Δεν είναι μυθοπλασία, αλλά τότε τί είναι; Πόσο μπορεί ένας συγγραφέας να περιγράψει εκτενώς ένα γεγονός προτού αυτό να γίνει μυθοπλασία; Και οι ποιοι είναι οι λόγοι που το κάνει κανείς αυτό; Σε ποιο βαθμό και με ποιο σκοπό πρέπει ο συγγραφέας μη-μυθοπλασίας να προσπαθήσει να φτάσει προς τα, πάντα νεφελώδη, όρια της αλήθειας; Ο Matthew Frank θα απαντήσει σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα, καθώς θα διαβάσει και αποσπάσματα από την πρόσφατη δουλειά του.

 

Ο Matthew Frank εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια στον χώρο της εστίασης, από λαντζέρης μέχρι βοηθός αρχιμάγειρα, από σερβιτόρος μέχρι σομελιέ και σύμβουλος μενού. Επέστρεψε στον χώρο της εκπαίδευσης αποκτώντας μεταπτυχιακό (MFA) στην Ποίηση και την Δημιουργική Γραφή Μη-Μυθοπλαστικής Πεζογραφίας από το Arizona State University.

Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων The Mad Feast: An Ecstatic Tour Through America’s Food (2015, W.W. Norton: Liveright), Preparing the Ghost: An Essay Concerning the Giant Squid and Its First Photographer (W.W. Norton: Liveright) και Barolo(The University of Nebraska Press). Ο Frank έχει λάβει υποτροφίες από το Illinois Arts Council, το Vermont Studio Center και το Virginia G. Piper Center for the Creative Arts,ενώ έχει επίσης βραβευθεί με το Sonoran Prize for Poetry. Έχει διδάξει δημιουργικήγραφή στο Grand Valley State University του Michigan ενώ τώρα διδάσκει στο Northern Michigan University.

Σχετικές ειδήσεις
Η ποιήτρια Elizabeth Bishop στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
24.01.2017 10:38
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τις (.poema..) εκδόσεις παρουσιάζουν την ανθολόγηση ποιημάτων της Αμερικανίδας ποιήτριας Elizabeth Bishop στην έκδοση που κυκλοφορεί με επιμέλεια, μετάφραση και επίμετρο του συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή Γιώργου Παναγιωτίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Παρουσίαση της νέας σειράς ιστορίας
18.11.2016 10:27
Οι Εκδόσεις της Εστίας, η Ελληνοαμερικανική Ένωση (HAU) και το Hellenic American College (HAEC) σας προσκαλούν την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016 στην παρουσίαση της νέας σειράς ιστορίας «Βασική Ιστορική Βιβλιοθήκη» στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
ΦantastiCon 2016: To Πανελλήνιο Συνέδριο για το Φανταστικό επιστρέφει!
25.08.2016 13:11
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Φανταστικού (GFS) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) παρουσιάζουν στις 1 & 2 Οκτωβρίου 2016 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση το ΦantastiCon 2016!
Chi-Raq - Ο Spike Lee, ο Αριστοφάνης και η Λυσιστράτη: ομιλία του Andrew Horton στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
23.05.2016 16:37
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν τον Καθηγητή Κινηματογράφου και Media του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Andrew Horton σε διάλεξη με θέμα την πρόσφατη ταινία του Spike Lee, «Chi-Raq».
Η Ελληνική Κοινότητα της Οδησσού, 250 Χρόνια Εθνικής Ανάτασης: Εκδήλωση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
12.05.2016 13:40
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Σωματείο Ελληνικές Ρίζες παρουσιάζουν την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνική Κοινότητα της Οδησσού.