Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζουν συζήτηση του Αμερικανού συγγραφέα και καθηγητή στο Northern Michigan University, Matthew Frank, με τον διδάσκοντα στο Hellenic American University, Βασίλη Μανουσάκη, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

 

Ο Matthew Frank είναι καταξιωμένος συγγραφέας μη-μυθοπλαστικών βιβλίων. Στα έργα του επικεντρώνεται σε γεύσεις, συνταγές, αρώματα και ταξίδια που αποτελούν την πηγή έμπνευσής του. Το φαγητό, το κρασί και οι ταξιδιωτικές εμπειρίες είναι για τον Frank μεγάλες περιπέτειες, συναρπαστικότερες από κάθε φανταστική: ένα οινολογικό οδοιπορικό στο ιταλικό Μπαρόλο γίνεται αφορμή γνωριμίας με γραφικούς οινοπαραγωγούς, χασάπηδες, ζαχαροπλάστες και εστιάτορες, η αληθινή ιστορία του άντρα που φωτογράφησε για πρώτη φορά το 1874 ένα γιγάντιο καλαμάρι μετατρέπεται σε μια αφήγηση παράλληλη του Μόμπυ Ντικ και τα παραδοσιακά πιάτα κάθε μίας από τις αμερικανικές πολιτείες ξεκλειδώνουν οικείες, ανθρώπινες και ταυτόχρονα μοναδικές ιστορίες. 

 

Ο Matthew Frank έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να συζητήσει με τον συγγραφέα, μεταφραστή λογοτεχνίας και διδάσκοντα Δημιουργικής Γραφής στο Hellenic American University, Βασίλη Μανουσάκη και με το κοινό πάνω στα όρια της γραφής μη-μυθοπλαστικής πεζογραφίας. Θα διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η μη-μυθοπλαστική πεζογραφία αποτελεί ένα παράδοξο λογοτεχνικό είδος. Είναι το μόνο είδος που καθορίζεται από το τι δεν είναι. Δεν είναι μυθοπλασία, αλλά τότε τί είναι; Πόσο μπορεί ένας συγγραφέας να περιγράψει εκτενώς ένα γεγονός προτού αυτό να γίνει μυθοπλασία; Και οι ποιοι είναι οι λόγοι που το κάνει κανείς αυτό; Σε ποιο βαθμό και με ποιο σκοπό πρέπει ο συγγραφέας μη-μυθοπλασίας να προσπαθήσει να φτάσει προς τα, πάντα νεφελώδη, όρια της αλήθειας; Ο Matthew Frank θα απαντήσει σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα, καθώς θα διαβάσει και αποσπάσματα από την πρόσφατη δουλειά του.

Ο Matthew Frank εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια στον χώρο της εστίασης, από λαντζέρης μέχρι βοηθός αρχιμάγειρα, από σερβιτόρος μέχρι σομελιέ και σύμβουλος μενού. Επέστρεψε στον χώρο της εκπαίδευσης αποκτώντας μεταπτυχιακό (MFA) στην Ποίηση και την Δημιουργική Γραφή Μη-Μυθοπλαστικής Πεζογραφίας από το Arizona State University.

Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων The Mad Feast: An Ecstatic Tour Through America’s Food (2015, W.W. Norton: Liveright), Preparing the Ghost: An Essay Concerning the Giant Squid and Its First Photographer (W.W. Norton: Liveright) και Barolo(The University of Nebraska Press). Ο Frank έχει λάβει υποτροφίες από το Illinois Arts Council, το Vermont Studio Center και το Virginia G. Piper Center for the Creative Arts,ενώ έχει επίσης βραβευθεί με το Sonoran Prize for Poetry. Έχει διδάξει δημιουργικήγραφή στο Grand Valley State University του Michigan ενώ τώρα διδάσκει στο Northern Michigan University.