Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Η ταινία «Παίζοντας με την φωτιά» στο φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία

Η ταινία «Παίζοντας με την φωτιά» στο φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία

Η ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ θα είναι η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διοργανώνεται από την αντιπροσωπεία της Ερωπαϊκής Ένωσης, στην Τουρκία (5th European Union Human Rights Film Days). Η ταινία θα παιχτεί στην Άγκυρα στις 8 Δεκεμβρίου και στην Κων/πολη στις 10 Δεκεμβρίου 2015 ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτιδα για τη θέση των γυναικών στο Αφγανιστάν και γενικότερα σε περιοχές συγκρούσεων.

 

Η ταινία ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ, μια παραγωγή των TOPCUT-MODIANO και OH MY DOG και συμπαραγωγή του ΟΤΕ TV και της ΕΡΤ, είναι μία ταινία για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν, που κυριολεκτικά παίζουν με τη φωτιά!

 

H Αννέτα Παπαθανασίου, ηθοποιός η ίδια και σκηνοθέτις, επισκέπτεται την Καμπούλ για να διδάξει την Αντιγόνη του Σοφοκλή και να καταγράψει τη ζωή των Αφγανών καλλιτεχνών, που προσπαθούν να συνδυάσουν την τέχνη και τον πολιτισμό με την σκληρή καθημερινότητα σε αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα.

 

Αφηγείται ιστορίες γυναικών ηθοποιών που, σαν σύγχρονες Αντιγόνες, έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, ακόμα και απειλές για τη ζωή τους και την οικογένειά τους.

 

Η ταινία παίχτηκε στους κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει πάρει  τα εξής βραβεία:

 

Ειδικό βραβείο επιτροπής στο διεθνές φεστιβάλ  “Gold Panda” Awards,  Κίνα

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο London Greek Film Festival 2014, Αγγλία

Βραβείο ντοκιμαντέρ στο Pesaro Doc Festival στην Ιταλία

Honorable Mention Award 2014 στο International film awards Berlin (ifab), Γερμανία

Προτεινόμενη για το βραβείο President of NHK Prize (Japan Prize) 2014, Ιαπωνία

1ο βραβείο ντοκιμαντέρ στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, 2014

Τιμητική διάκριση στο φεστιβάλ Ελληνικού ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, 2014

Doc On Air βραβείο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN και την ΕΡΤ για την καλύτερη παρουσίαση της ιδέας στο 15ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης,

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

 

Σενάριο / Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς

Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης

Μουσική: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά

Δημοσιογραφική παραγωγή και έρευνα: Ιωάννα Μπρατσιάκου

Παραγωγoί: Μίκης Μοδιάνος, Φωτεινή Οικονομοπούλου

Σχετικές ειδήσεις
Βραβείο FIPRESCI για τη νέα ταινία του Στεφάν Μπριζέ στο Φεστιβάλ Βενετίας
13.09.2016 15:26
Το Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας που μόλις ολοκληρώθηκε, απονεμήθηκε στον Γάλλο σκηνοθέτη Στεφάν Μπριζέ και την ταινία του με τίτλο «Une vie» (A woman's life).
Δύο μεγάλα βραβεία για το «Suntan» στα Φεστιβάλ Εδιμβούργου και Βρυξελλών
27.06.2016 10:42
Η ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κατάφερε αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου και το Βραβείο της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Βρυξελλών.
18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η Ταινία Έναρξης
08.03.2016 15:37
Το ντοκιμαντέρ Η ορχήστρα της ανακύκλωσης –Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος των Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι ανοίγει την αυλαία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 11 Μαρτίου 2016 στο Ολύμπιον.
18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Αγορά και στο πρόγραμμα
23.02.2016 14:35
Συναρπαστικές όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας αναδεικνύονται μέσα από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Στο Fuocoammare η Χρυσή Άκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου
22.02.2016 15:07
Στο Fuocoammare (Fire at Sea) του Gianfranco Rosi, απονέμηθηκε η Χρυσή Άκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, το οποίο είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που του απονέμεται το μεγάλο βραβείο στην ιστορία του Φεστιβάλ.