Η ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ θα είναι η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διοργανώνεται από την αντιπροσωπεία της Ερωπαϊκής Ένωσης, στην Τουρκία (5th European Union Human Rights Film Days). Η ταινία θα παιχτεί στην Άγκυρα στις 8 Δεκεμβρίου και στην Κων/πολη στις 10 Δεκεμβρίου 2015 ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτιδα για τη θέση των γυναικών στο Αφγανιστάν και γενικότερα σε περιοχές συγκρούσεων.

Η ταινία ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ, μια παραγωγή των TOPCUT-MODIANO και OH MY DOG και συμπαραγωγή του ΟΤΕ TV και της ΕΡΤ, είναι μία ταινία για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν, που κυριολεκτικά παίζουν με τη φωτιά!

H Αννέτα Παπαθανασίου, ηθοποιός η ίδια και σκηνοθέτις, επισκέπτεται την Καμπούλ για να διδάξει την Αντιγόνη του Σοφοκλή και να καταγράψει τη ζωή των Αφγανών καλλιτεχνών, που προσπαθούν να συνδυάσουν την τέχνη και τον πολιτισμό με την σκληρή καθημερινότητα σε αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα.

Αφηγείται ιστορίες γυναικών ηθοποιών που, σαν σύγχρονες Αντιγόνες, έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, ακόμα και απειλές για τη ζωή τους και την οικογένειά τους.

Η ταινία παίχτηκε στους κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει πάρει  τα εξής βραβεία:

Ειδικό βραβείο επιτροπής στο διεθνές φεστιβάλ  “Gold Panda” Awards,  Κίνα

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο London Greek Film Festival 2014, Αγγλία

Βραβείο ντοκιμαντέρ στο Pesaro Doc Festival στην Ιταλία

Honorable Mention Award 2014 στο International film awards Berlin (ifab), Γερμανία

Προτεινόμενη για το βραβείο President of NHK Prize (Japan Prize) 2014, Ιαπωνία

1ο βραβείο ντοκιμαντέρ στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, 2014

Τιμητική διάκριση στο φεστιβάλ Ελληνικού ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, 2014

Doc On Air βραβείο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN και την ΕΡΤ για την καλύτερη παρουσίαση της ιδέας στο 15ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης,

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σενάριο / Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς

Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης

Μουσική: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά

Δημοσιογραφική παραγωγή και έρευνα: Ιωάννα Μπρατσιάκου

Παραγωγoί: Μίκης Μοδιάνος, Φωτεινή Οικονομοπούλου