Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015, στις 20:30, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την μουσική παράσταση Vienna Christmas in Athens.

Marianna Mansola Soprano

Pablo Camaselle Tenor

Anastasios Strikos Piano

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Pablo Cameselle

Ο ισπανός τενόρος έκανε το ντεμπούτο του με τα “Κατά Ματθαίον Πάθη” του Μπαχ στο Teatro Colon του Μπουένος Άιρες. Η αξιοσημείωτη ευκολία του στην ψηλή περιοχή και το λαμπερό του τίμπρο τον καθιστούν ιδανικό για ρόλους μπελ κάντο. Τελειοποίησε αυτά του τα προσόντα με τον ειδικό στον Ροσσίνι μαέστρο Alberto Zedda κατά το ανέβασμα του “Il Viaggio A Reims” στο Φεστιβάλ Ροσσίνι του Πέζαρο. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ένας τόσο απαιτητικός ρόλος, όπως αυτός του Lindoro στην “Italiana in Algeri” είναι ένας από εκείνους στους οποίους διαπρέπει. Τραγούδησε δίπλα στην Agnes Baltsa στην Αθήνα και στο Aalto Theater του Έσσεν καθώς και με τον Simone Alaimo στον “Κουρέα της Σεβίλλης“ στο Teatro San Carlo της Νάπολης. Ωστόσο έχει επιδείξει μεγάλο εκφραστικό βάθος και σε πιο σοβαρά έργα του Ροσσίνι όπως για παράδειγμα στον “Γουλιέλμο Τέλλο” δίπλα στον Renato Bruson στο φεστιβάλ Eva Marton καθώς και στην Εθνική Όπερα της Βαρσοβίας αλλά και σε άλλες λιγότερο γνωστές όπερες του Ροσσίνι όπως τον “Mosè” στη Σαρδηνία και στο “Tyrolean Festival” του Ερλ. Τα έργα του Ντονιτζέττι απαιτούν επίσης ευελιξία στην ψηλή περιοχή, την οποία ο Cameselle είχε την ευκαιρία να επιδείξει σε μια σειρά από παραγωγές της “La Fille du Régiment” στο Auditorio de Tenerife αλλά και στον “Don Pasquale” στην Όπερα του Βελιγραδίου μεταξύ άλλων. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι εμφανίσεις του ως Νεμορίνο στο “L’ Elisir d’Amore” στο Teatro Coccia της Νοβάρας και την Όπερα του Βελιγραδίου. Πρόσφατα ο Cameselle προσέθεσε στο ρεπερτόριό του κι άλλα έργα του μπελ κάντο, όπως την “Sonnambula” του Μπελλίνι στον ρόλο του Ελβίνο στο Κρατικό Θέατρο της Σλοβακίας. Πέρα από το μπελ κάντο ο Pablo Cameselle είναι περιζήτητος και για ρόλους Μότσαρτ, όπως τον Οττάβιο στον “Don Giovanni” που ερμήνευσε στην Όπερα της Κρακοβίας. Προσφάτως σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Requiem του Μότσαρτ στην Χρυσοποίκιλτη Αίθουσα του Musikverein στη Βιέννη αλλά και στο Tel Aviv με την Φιλαρμονική της Ιερουσαλήμ. Άλλες επιτυχίες περιλαμβάνουν τις όπερες “Le Pauvre Matelot” στην Όπερα Δωματίου της Βιέννης, το ορατόριο “Le Laudi” στο Culture Casino της Βέρνης, την Θαρθουέλλα “Pan y Toros” στην Όπερα της Λωζάννης καθώς και “Traviata” στο Κρατικό Θέατρο της Σλοβακίας. Το φθινόπωρο που μας πέρασε έλαβε διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του στην όπερα του Σοστακόβιτς “Η μύτη”, μια παραγωγή της Neue Oper Wien. Φέτος ο Cameselle θα συμμετάσχει στον “Don Pasquale” και τον “Κουρέα της Σεβίλλης” στο Τελ Αβίβ καθώς και την “Fairy Queen“ στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Για την επόμενη χρονιά είναι προγραμματισμένο το ντεμπούτο του στην “Cenerentola” του Ροσσίνι στο Τελ Αβίβ καθώς και μια νέα παραγωγή του “Don Giovanni”.

Μαριάννα Μανσόλα

Υψίφωνος. Γεννήθηκε στην Άθηνα όπου ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στην τάξη του Κ. Πασχάλη με άριστα και έπαινο. Έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Denise στο “Le marriage aux lanterns” του Offenbach σε παραγωγή της Όπερας Δωματίου Αθηνών. Έχει ερμηνεύσει τους ρόλους Kӧnigin der Nacht (Die Zauberlӧte) στην Opera de Nice, Εθνική Λυρική Σκηνή και Όπερα Θεσσαλονίκης, Adele (Die Fledermaus), Blondchen (Die Entführung aus dem Serail), Madame Herz (DerSchauspieldirektor), Elvira (L’Italiana in Algeri), Carolina (Il matrimonio segreto), First Niece (Peter Grimes), Taummänchenn (Hänsel und Gretel), Galateė (Die schöne Galateė) Isabella (L’inganno felice) στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Zerlina (Don Giovanni) στην Όπερα Θεσσαλονίκης, Barbarina (Le nozze di Figaro) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος τριών βραβείων στον διαγωνισμό λυρικού τραγουδιού ΣΗΜΟ. ’Έχει συνεργαστεί με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ καθώς και με τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και έχει εμφανιστεί σε κονσέρτα στην Γερμανία την Αγγλία και την Τσεχία με την Janacek Chamber Orchestra.

Αναστάσιος Στρίκος

Ο Αναστάσιος Στρίκος γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάιο του 1972. Κατέχει δίπλωμά πιάνου με άριστα παμψηφεί από το Αττικό Ωδείο (τάξη Διονύση Μαλλούχου) και πτυχίο Θεατρολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών στη Μουσική Ακαδημία του Würzburg στην τάξη των Dr. Hermann Dechant και Peter Falk, διεύθυνση ορχήστρας και σχολή όπερας αντίστοιχα και αποφοίτησε με τον μεταπτυχιακό τίτλο Konzertdiplom. Συμμετείχε σε διεθνή σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας και παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα με τον Carlo Maria Giulini. Εργάστηκε στο Θέατρο Όπερας του Würzburg ως μουσικός εκγυμναστής και διευθυντής ορχήστρας. Αργότερα εργάστηκε ως πιανίστας και διευθυντής στην διάσημη παιδική χορωδία Wiener Sängerknaben. Η συναυλιακή του δραστηριότητα συνδυάζει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, ορχηστρών, χορωδιών, αιθουσών και συνεργατών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει επίσης εμφανιστεί σε όλους τους σημαντικούς συναυλιακούς χώρους της Κίνας της Κορέας και του Μακάο. Το 2005 ίδρυσε το Ensemble Retro Wien. Διδάσκει και διευθύνει σε επτά γλώσσες και έχει κατά καιρούς καταπιαστεί με τη μετάφραση θεατρικών έργων και πονημάτων θεωρητικών της μουσικής στα ελληνικά. Ετοιμάζει διδακτορική διατριβή με θέμα το μουσικό θέατρο του πρωτοποριακού έλληνα συνθέτη Ανέστη Λογοθέτη.