Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Kούλα Μαραγκοπούλου - Μικρή Αναδρομική: Έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη

Kούλα Μαραγκοπούλου - Μικρή Αναδρομική: Έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη

Το Μουσείο Μπουζιάνη εγκαινιάζει την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου  2015 και ώρα 20.00 την έκθεση Kούλα Μαραγκοπούλου - Μικρή Αναδρομική, τιμώντας μια από τις κυριότερες εκπροσώπους του εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα και μαθήτρια του Γ. Μπουζιάνη.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει λάδια και ακουαρέλες μεταξύ των οποίων και έργα που παρουσιάζονται  για πρώτη φορά.

 

Η Κούλα Μαραγκοπούλου (Κυπαρισσία 1913- Αθήνα 1997) σπούδασε στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Π. Μαθιόπουλο, παρακολούθησε μαθήματα με τον Π. Βυζάντιο , καθοριστική  όμως στη διαμόρφωση του έργου της, υπήρξε η μαθητεία της δίπλα στον  Γ. Μπουζιάνη.

 

Η συμβολή του τελευταίου αποτυπώνεται εμφανώς  στις εξπρεσιονιστικές της  συνθέσεις, των οποίων η θεματογραφία περιλαμβάνει ηθογραφικές σκηνές και τοπία, νεκρές φύσεις και προσωπογραφίες.

 

Στο σπίτι του Μπουζιάνη εκτίθενται έργα της Μαραγκοπούλου σε δύο ενότητες - λάδια και ακουαρέλες, ενώ στο διπλανό κτίριο παρουσιάζονται  φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα, προσωπογραφίες της οικογένειας καθώς και αυτοπροσωπογραφίες από  όλα τα στάδια της ζωής της.

 

Παράλληλα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβληθεί η ταινία Μιχάλης Κατσαρός, του γιού της ζωγράφου και του ποιητή, σκηνοθέτη  Στάθη Κατσαρού καθώς και δύο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τον ποιητή, τη ζωγράφο και τον Μπουζιάνη, βασισμένα σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο τους.

 

Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού εγκαινίασε  το 2010 το «Μουσείο Γ. Μπουζιάνη», στο σπίτι του ζωγράφου καθώς και το όμορο Πνευματικό Κέντρο « Γιώργος  Μπουζιάνης», ως φόρο τιμής  στον καλλιτέχνη που έζησε στη Δάφνη 25 δημιουργικά χρόνια και ως το τέλος  της ζωής του.

 

Επιμέλεια έκθεσης   

Ελένη Κυπραίου

Σχετικές ειδήσεις
Η προσωπογραφία στο έργο του Μπουζιάνη - εξέλιξη και επιρροές: έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη
21.11.2016 15:35
Το Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη εγκαινιάζει την ιστορική έκθεση "Η προσωπογραφία στο έργο του Μπουζιάνη: εξέλιξη και επιρροές", με σκοπό να αναδειχτεί, μέσα από πορτρέτα - ελαιογραφίες, η αδιάκοπη διάθεση του εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη να εκφράσει τη μετάβαση από τις κλασσικές επιρροές στην αβεβαιότητα του σχήματος.
150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: ομαδική έκθεση στον Ιανό
02.06.2016 13:33
Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η IANOS Αίθουσα Τέχνης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρή Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, διοργανώνει ομαδική εικαστική έκθεση τιμώντας το σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας που κάθε χρόνο ανοίγει τις πόρτες του σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Η τέχνη της εικονογράφησης: Αναδρομική έκθεση του Νικόλα Ανδρικόπουλου στο Μουσείο Καζαντζάκη
11.04.2016 15:07
Το Μουσείο Καζαντζάκη (ΜΝΚ) διοργανώνει Αναδρομική Έκθεση έργων του γνωστού και βραβευμένου εικονογράφου παιδικών βιβλίων Νικόλα Ανδρικόπουλου από 1 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2016.
Ιερή γνωριμία: Ομαδική έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη
22.03.2016 15:19
Το Μουσείο Μπουζιάνη εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00, την έκθεση "Ιερή γνωριμία", παρουσιάζοντας μέσα από το πρίσμα δέκα εκ των καλύτερων street και graffiti καλλιτεχνών της χώρας, έργα εμπνευσμένα από το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.