Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Και διηγώντας τα... να τρως - Μελίσσα Στοΐλη

Και διηγώντας τα... να τρως - Μελίσσα Στοΐλη

Από τις Εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί το βιβλίο Και διηγώντας τα... να τρως. Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων στης Μελίσσας Στοΐλη 

 

ΑΡΧΑΙΟΙ ΘΕΟΙ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΝΕ πάνω από τις μαρμίτες των θνητών, άγιοι που λιγουρεύονται πίτες και λουκουμάδες, ρεμπέτες και ασίκηδες που τραγουδούν τα πάθη του έρωτα ενώ ταυτόχρονα ορέγονται μεζεδάκια, ζητιάνοι και σουλτάνοι, βασιλιάδες και επαναστάτες, αλλά και οδηγοί μαγειρικής, παροιμίες και τελετουργίες, λαϊκά ποιήματα και λογίων μυθιστορήματα ξεπετάγονται από κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά και διηγούνται γοητευτικές ιστορίες παρασύροντάς μας σε μια πολύχρωμη γιορτή των αισθήσεων. Ένα ταψί, λόγου χάρη, περηφανεύεται πως κάποτε έψησε «δίνδιο παραγεμιστό», δηλαδή γεμιστή γαλοπούλα, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάται με συγκίνηση πως πήρε μέρος στο κέρασμα «υποβρυχίου» στο Πατριαρχείο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδαισίας, πολλές από τις αφηγήσεις μού κίνησαν την περιέργεια, κι αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες έπεφτα κάθε φορά σε μια καινούργια ιστορία, και ο κύκλος δεν έκλεινε ποτέ.

Η αναζήτησή μου δεν ήταν ωστόσο φιλολογική αλλά ούτε και λαογραφική. Βιωματική περισσότερο και εκλεκτική, άντλησε έμπνευση από διαβάσματα και ακούσματα, εικόνες και συνειρμούς. Γράφοντας για τη γνωστή και άγνωστη ζωή, τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις αγαπημένων εδεσμάτων, είχα, κατά παράδοξο τρόπο, την αίσθηση πως πρόκειται για την αφήγηση της δικής μου, της δικής μας ζωής .

 

Η Μελίσσα Στοΐλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε. και εργάσθηκε ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση . Έχει γράψει κείμενα για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές εκπομπές. Από το 1998 αρθρογραφεί στον περιοδικό Τύπο. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα και είναι αρχισυντάκτρια στο περιοδικό BHMAgourmet, όπου και γράφει άρθρα σχετικά με τη γαστρονομία και τον υλικό πολιτισμό.

Σχετικές ειδήσεις
Γαστρονομικόν – Γιώργος Ηλιόπουλος
19.09.2016 11:42
Από τις εκδόσεις Έναστρον Εκδόσεις κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση της μελέτης του Γιώργου Ηλιόπουλου με τίτλο Γαστρονομικόν – Η τέχνη της μαγειρικής στην Αρχαία Ελλάδα.
Φιλοσοφία και λογοτεχνία στη Γαλλία - Γιάννης Πρελορέντζος,
27.06.2016 10:51
Από τις εκδόσεις Εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο Φιλοσοφία και λογοτεχνία στη Γαλλία του Γιάννη Πρελορέντζου.
Η ζωή εν τάφω - Στράτης Μυριβήλης
11.05.2016 10:03
Από τις εκδόσεις τις Εστίας κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε ένα τόμο οι δύο πρώτες εκδόσεις του κλασικού έργου του Στράτη Μυριβήλη, Η ζωή εν Τάφω Α΄ έκδοση, Μυτιλήνη 1924 και Β΄ έκδοση, Αθήνα 1930, σε φιλολογική επιμέλεια, πρόλογος και επίμετρα της Νίκης Λυκούργου.
Τα μαύρα - Αρκάς
24.02.2016 11:06
Από τις εκδόσεις Γράμματα κυκλοφορεί το βιβλίο, Τα μαύρα του Αρκά.
Μοντάζ - Ροβήρος Μανθούλης
16.12.2015 10:06
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο Μοντάζ του Ροβήρου Μανθούλη.