Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου της Νίτσας Λουλέ, "Άξιζε..."

Παρουσίαση του βιβλίου της Νίτσας Λουλέ,

Οι εκδόσεις Πεδίο σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Νίτσας Λουλέ, Άξιζε... την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης,
Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην υπουργός,
Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός.


Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος ΤσίμαςΛίγα λόγια για το βιβλίο:

Βασικός κορμός τού βιβλίου της Νίτσας Λουλέ, είναι η αλληλογραφία των γονιών της, Κώστα Λουλέ και Μαρίας Λουλέ, το γένος Μπαρτζιώτα, από τη φυλακή, την εξορία και την παρανομία, και φέρει το στίγμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Η αλληλογραφία των Λουλέ ξεκινά από το βουνό και τον Εμφύλιο το 1949 και τελειώνει το Μάιο του 1974, λίγο πριν από την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών. Φυλακές Αβέρωφ, Αίγινα,Λέρος, Ωρωπός, Γιούρα, Αλικαρνασσός, Ετσεδίν, νοσοκομείο φυλακισμένων Άγιος Παύλος… Ολόκληρη η περίοδος των πέτρινων χρόνων περνά μέσα απ’ αυτά τα γράμματα, τόσο εκείνα που ανταλλάσσει το ζευγάρι όσο κι εκείνα που γράφονται από τα παιδιά τους, Νίτσα και Δημήτρη, ή απευθύνονται σ’ αυτά.

Πρόκειται για γράμματα ποτισμένα με την ατσαλένια πίστη στους αγώνες και τα οράματα για ένα καλύτερο αύριο, αλλά ποτισμένα και με τον πόνο, καθώς γράφονται μακριά από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα, στα οποία και απευθύνονται.

«Αυτά ήταν το σπίτι μας, το σαλόνι μας, το γραφείο μας. Αυτά κι ο χώρος που “βλέπαμε” τη μάνα και τον πατέρα. Κι όποιος λέει πως σε μια κόλλα χαρτί δεν μπορεί να χωρέσει μια ζωή λαθεύει», αναφέρει η Νίτσα Λουλέ.

Τα γράμματα δεν ακολουθούν χρονική σειρά, ενώ συνδέονται μεταξύ τους από σχόλια, πληροφορίες, ακόμη και μαρτυρίες της συγγραφέως.

Ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με την άγρια αντιμετώπιση των κομμουνιστών και των οικογενειών τους από τις κυβερνήσεις στη μετεμφυλιακή περίοδο μέχρι τη μεταπολίτευση. Μπαίνει στο κλίμα της εποχής, αφουγκράζεται τον πόνο των πρωταγωνιστών, ανακαλύπτει μαζί τους ακόμη και τρόπους επικοινωνίας όταν η απαγόρευση και η λογοκρισία ξεπερνούν κάθε όριο.

Το «Άξιζε…» φέρνει στο φως για πρώτη φορά επιστολές της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ, ενώ κάνει αναφορές και στην αυτοκτονία του Νίκου Ζαχαριάδη στο Σοργκούτ της Σιβηρίας.

 

Είναι ένα βιβλίο που θα συζητηθεί και σίγουρα θα αποδειχθεί χρήσιμο για τον ιστορικό του μέλλοντος.


Το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης.

 

Νίτσα Λουλέ: Γεννήθηκα στη Λάρισα τον Δεκέµβριο του 1945. Μεγάλωσα στην Αθήνα και άρχισα τη δηµοσιογραφική µου καριέρα το 1965 στην εφηµερίδα Αυγή, όταν φοιτούσα στην Πάντειο. Η 21η Απριλίου µε βρήκε στη Μεσηµβρινή της Ελένης Βλάχου. Από το 1974 εργάστηκα στον Ριζοσπάστη, στην Απογευµατινή και στον Ελεύθερο Τύπο. Ασχολήθηκα µε έρευνες, κάλυψη γεγονότων στο εξωτερικό (συρράξεις Παλαιστινίων-Ισραηλινών, Ιράν-Ιράκ, συνέδρια, συνεντεύξεις µε αρχηγούς κρατών), ελεύθερο πολιτικό ρεπορτάζ. Για δεκαεπτά χρόνια ανήκα στο δηµοσιογραφικό δυναµικό της ΕΡΤ1, µε καθηµερινές και εβδοµαδιαίες εκποµπές (Παιδικό Δελτίο, Σάββατο Μιάµιση, Σελίδες Σαββάτου). Για τρία χρόνια ήµουν υπεύθυνη του ελεύθερου ρεπορτάζ στο περιοδικό Ένα, υπό τη διεύθυνση του Παύλου Μπακογιάννη. Από το 2007 έως το 2010 παρουσίαζα κάθε Κυριακή στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ την εκποµπή Παρά και Συν. Το 1996 εκλέχθηκα βουλευτής του Συνασπισµού στη Λάρισα και το 2003 αντιδήµαρχος στον Δήµο Αθηναίων. Το πρώτο µου βιβλίο µε τίτλο Νίκος Ξυλούρης: η ζωή και το τραγούδι του κυκλοφόρησε το 1979 από τις εκδόσεις Καραµπερόπουλος και το δεύτερο το 1981, µε τίτλο Εµείς οι Τσιγγάνοι. Ακολούθησε η σειρά βιογραφιών µε τη ζωή των πολιτικών: Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Γιάννη Ζίγδη, Λεωνίδα Κύρκου, Γιάγκου Πεσµαζόγλου και Ευάγγελου Αβέρωφ από τις εκδόσεις Ειρήνη, και λίγο µετά των Χαρίλαου Φλωράκη και Κώστα Μητσοτάκη από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράµµατα. Το 2002 κυκλοφόρησε το βιωµατικό βιβλίο µε τίτλο Η µνήµη κόκκινο φορεί. To 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο Έπεα πτερόεντα. Τρία παιδιά και τέσσερις εγγονές µε αυξητική τάση… ό,τι καλύτερο για να ολοκληρωθεί το βιογραφικό µου.

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση του βιβλίου
10.02.2017 12:42
Οι εκδόσεις Κίχλη και Ο Μωβ Σκίουρος σας προσκαλούν στις 17 Φεβρουρίου 2017 για την παρουσίαση του βιβλίου του Νικήτα Σινιόσογλου "Αλλόκοτος Ελληνισμός"
Παρουσίαση του βιβλίου
10.02.2017 10:05
Οι Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και ο συγγραφέας Ανδρέας Αντωνίου , σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Το παρελθόν ενός συγγραφέα" την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 στο Καφέ Θέα/tro στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.
Παρουσίαση του βιβλίου
23.01.2017 11:13
Οι εκδόσεις της Εστίας και το Polis Art Café σας προσκαλούν την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στην παρουσίαση του βιβλίου των Θανάση Γιοχάλα και Ζωής Βαΐου, Ο Κίτσος ο λεβέντης και άλλες αγγελίες.
Παρουσίαση του βιβλίου
30.11.2016 16:09
Οι εκδόσεις της Εστίας σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιουλίας Περσάκη, "Κατοχή και Πείνα", το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο Polis Art Cafe.
Παρουσίαση βιβλίου του Παναγιώτη Δημητρόπουλου με τη στήριξη του Συλλόγου
14.11.2016 12:28
Οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική σας προσκαλούν στη διαδραστική παρουσίαση βιβλίου του Παναγιώτη Δημητρόπουλου «Ο μπαμπάς μου... ο ήρωάς μου!» την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στο Multi Event City Loft.