Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

«Έφυγε» ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Κώστας Νίτσος

«Έφυγε» ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Κώστας Νίτσος

O Πρόεδρος, το Δ.Σ. και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, με οδύνη πληροφορήθηκαν την απώλεια του Κώστα Νίτσου.Ο Κώστας Νίτσος, ο οποίος διετέλεσε και Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 1983 – 1985, αποτελούσε σημαντικό «κεφάλαιο» για την πνευματική ζωή του τόπου, ενώ κατάφερε να συνδυάσει τη λογιότητα με τη δημοσιογραφία.Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.


H κηδεία του Κώστα Νίτσου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, στις 15:00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, με δαπάνη της ΕΣΗΕΑ.Λίγα Λόγια για τον Κώστα Νίτσο   
 
Ο Κώστας Νίτσος, γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού "Θέατρο", υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με πάθος και αφοσίωση, και υπήρξε λάτρης όλων των εκφάνσεων της πολιτιστικής δραστηριότητας, και ειδικότερα του θεάτρου. Τα χρόνια της κατοχής είχε δραστηριοποιηθεί ενεργά στην αντίσταση. Άρχισε τη σταδιοδρομία του στην εφημερίδα Εμπρός, για να συνεχίσει αργότερα στα Νέα, όπου έγινε και διευθυντής.Η στήλη του, στα Νέα, «Αστερίσκος» άφησε εποχή για το ύφος και τον αντίκτυπο που είχαν οι κριτικές του στις θεατρικές παραστάσεις. Το 1961 εξέδωσε το πρωτοποριακό περιοδικό Θέατρο στο οποίο στόχευε να αναδείξει και να υποστηρίξει την ελληνική δραματουργία. Στα είκοσι χρόνια που θα ακολουθήσουν θα φιλοξενηθούν στις σελίδες του περιοδικού μερικοί από τους σημαντικότερους έλληνες συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοητές της εποχής. Η διοικητική εμπειρία του αλλά και η ευρεία καλλιέργεια του απετέλεσαν τα  εχέγγυα για τη θέση του ως διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, την περίοδο 1983 – 1985 . Για την πολύχρονη προσφορά του στη Δημοσιογραφία και την προσωπικότητά του, τιμήθηκε με το μετάλλιο «Ξενοφών», που αποτελεί την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Ενώσεως Συντακτών.

Σχετικές ειδήσεις
Ακύρωση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου λόγω απεργίας
29.11.2016 17:22
Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου λόγω της απεργίας που προκήρυξαν οι ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.
Σεξ Λεξικόν - Η Επιστήμη του Έρωτα, του Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου στο Θέατρο 104
06.10.2016 14:29
Ο δημοσιογράφος Σπύρος Μιχαλόπουλος –αποφοιτώντας από το Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου- γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο και το παρουσιάζει σε σκηνοθεσία της Αγγελίτας Τσούγκου, η οποία επιστρέφει στο 104, ύστερα από τις επιτυχημένες συνεργασίες με τα έργα «Ο Γυάλινος Κώδων» της Σ.Πλαθ και «Αισθηματικές Νουβέλες δρχ. 35» των Α.Τσούγκου - Γ. Τσαγκαράκη.
Ακύρωση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου λόγω απεργίας
06.05.2016 16:47
Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου λόγω της 48ης απεργίας που προκήρυξαν οι ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.
Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
04.05.2016 14:34
Η τελευταία παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου για τη φετινή θεατρική περίοδο 2015-2016 είναι «Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα» (βασισμένο στον Οιδίποδα του Σοφοκλή), η οποία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα.
Μετακλήσεις από το εξωτερικό στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
28.03.2016 14:03
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θέατρου υποδέχεται δύο παραστάσεις από το εξωτερικό, το έργο «Some use for your broken clay pots» του Ελβετού Christophe Meierhans και το «Please, continue (Hamlet)» του Καταλανού Roger Bernat και του Ελβετού Yan Duyvendak.