Το Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος φιλοξενεί τους αγαπημένους μας Xana Zoo και τη νέα παράσταση του Μάνου Βαφειάδη, με τίτλο Καρυάτιδα, που έχει χρώμα… ελληνικό!

Ο Μάνος Βαφειάδης, έχει να μας πει κάτι διαφορετικό από ό,τι μας έχει συνηθίσει και έχουμε αγαπήσει όλοι μας, μικροί-μεγάλοι, όλα αυτά τα χρόνια!

Ο Kύριος Μάνος όλων των παιδιών “διηγείται” στο Culturenow την ιστορία της Καρυάτιδας και μας “ταξιδεύει” στον μαγικό κόσμο εικόνων, μουσικής, ιδεών και ηθικής που συνθέτει το XanaZoo!

 

Culturenow.gr: Μετά τη Χοραλία, φέτος επιστρέφετε με νέα ιστορία και νέα πρωταγωνίστρια  για τους μικρούς σας φίλους. Πείτε μας λίγα λόγια για το λόγο που επιλέξατε να δημιουργήσετε μία ιστορία για την Καρυάτιδα που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, μόνη της μακριά από τις υπόλοιπες;

 

Μάνος Βαφειάδης: Η Καρυάτιδα σαν θέμα, ή σαν πρωταγωνίστρια ήρθε τελείως τυχαία. Ξεκίνησε σαν προτροπή αγαπημένων φίλων να ασχοληθώ με ιστορικά θέματα, που θα μπορούσαν να έχουν ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα να είναι απλά στην φόρμα τους και στην έκφραση τους.

Cul. N.: Εκτός από την Καρυάτιδα, ποιοί άλλοι ήρωες πρωταγωνιστούν στην παράσταση;

Μ. Β.: Όλος ο καλός ο κόσμος… Όλος ο κόσμος του XanaZoo! Η ιστορία μας ξεκινάει όταν η Χοραλία κατακλύζεται από πλήθος μηνυμάτων που στέλνουν μικρά παιδιά. Μηνύματα που έχουν ένα μόνο θέμα… Την επιστροφή της κλεμμένης Καρυάτιδας αλλά και των άλλων γλυπτών που έκλεψε ο Έλγιν.  Παραλήπτες αυτών των μηνυμάτων είναι τα τρία παιδιά του XanaZoo. Η Τερέζα ο Βασίλης και η Νίκη. Για να έχει επιτυχία όμως η αποστολή αυτή, θα πρέπει να έχουν την βοήθεια όλων των φίλων τους. Της Αγελάδας, του Αστακού, της Κατσίκας, της Καμήλας και όλης της υπόλοιπης XanaZooπαρέας. Έτσι λοιπόν ενώνουν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται για την μεγάλη αποστολή. Να φέρουν την κλεμμένη Καρυάτιδα πίσω στην Ελλάδα. Στο Φως της Ελλάδας.

Σε όλη την διάρκεια της παράστασης θα πρέπει να είναι όμως πολύ προσεκτικοί… Επειδή σε κάθε τους βήμα, παραμονεύει ο Φαταούλας.

Cul. N.: Πείτε μας λίγα λόγια για τους XanaZoo, πώς είναι να συνεργάζεστε με μία ομάδα νέων ανθρώπων; Πώς αντιλαμβάνονται και παρουσιάζουν οι ίδιοι το έργο σας;

Μ. Β.: Οι XanaZoo δεν είναι απλά μια θεατρική ομάδα με την οποία συνεργάζομαι. Είναι κάτι παραπάνω. Είμαστε σαν μια οικογένεια. Φυσικά η σχέση μου με το κάθε παιδί έχει τις ιδιαιτερότητες της. Την Τερέζα την έχω κοντά μου πολλά χρόνια. Είναι το πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με τα τραγούδια μου, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Ο Βασίλης ήρθε όταν έσβηνε ο απόηχος του Mazoo and the Zoo, και άρχιζε ο Φαταούλας να θέλει να κάνει δική του την Χοραλία. Η Νίκη είναι το καινούριο μέλος του γκρουπ, αλλά την αισθάνομαι σαν να είναι μαζί μου πολλά χρόνια. Κι απ’ την μεριά τους όμως τα τρία παιδιά δεν λειτουργούν σαν ένα συγκρότημα το οποίο συνεργάζεται μαζί μου. Με αισθάνονται κι αυτά σαν έναν δικό τους άνθρωπο. Είμαι για αυτά ο κύριος Μάνος. Ο κύριος Μάνος τους.

Cul. N.:. Τα παιδιά τι μαθαίνουν μέσα από την παράσταση και πώς πιστεύετε ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επιστρέψει η Καρυάτιδα εκεί που ανήκει;

Μ. Β.: Οι ιστορικές αναφορές στην Καρυάτιδα είναι τόσες, όσες κατά την γνώμη μου μπορεί ένα παιδί να αφομοιώσει μέσα από μια θεατρική παράσταση. Πιστεύω ότι δεν έχει σημασία ο όγκος των πληροφοριών αλλά ο τρόπος που τις μεταδίδει κάποιος. Άλλωστε για να είμαι ειλικρινής για μένα το ζητούμενο είναι τα παιδιά που θα έρθουν να δουν την παράσταση, πάνω απ΄ όλα να διασκεδάσουν. Ακόμα και το θέμα της επιστροφής της Καρυάτιδας προσπάθησα να το προσεγγίσω πολύ ανθρώπινα. Σαν να ήρθε κάποιος και την χώρισε από τις αδελφές της. Έτσι λοιπόν η κλεμμένη Καρυάτιδα θέλει να γυρίσει πίσω στην οικογένεια της. Και μη ξεχνάμε ότι η Καρυάτιδα είναι Ελληνίδα και ψυχοπλακώνεται στο Βρετανικό μουσείο μέσα στην μουτζουφλιά και την συννεφιά του Λονδίνου. Θέλει να γυρίσει πίσω στο φως της Ελλάδας.

Cul. N.: Ποιά στοιχεία κατά τη γνώμη σας χρειάζεται μία παιδική παράσταση για να είναι εκπαιδευτική, αλλά και ψυχαγωγική ταυτόχρονα, ώστε να κρατά το ενδιαφέρον των παιδιών;

Μ. Β.: Θα σας απαντήσω με τον ίδιο τρόπο όπως πριν. Δεν είναι η φόρμα που θα κάνει μια παράσταση ενδιαφέρουσα για τα παιδιά. Πάνω απ’ όλα πρέπει να σεβόμαστε τους κώδικες των παιδιών. Δεν μπορούμε να απαιτούμε την προσοχή των παιδιών αν δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς αρέσει ή τι είναι ελκυστικό για τα παιδιά. Ούτε μπορούμε να απομονώσουμε τα παιδιά από μια πραγματικότητα η οποία υπάρχει γύρω μας, και κυρίως γύρω τους. Για εμένα προσωπικά κυρίαρχο στοιχείο για να επικοινωνήσω με τα παιδιά είναι η μουσική. Μέσα από τα τραγούδια μου προσπαθώ να τους πω την αλήθεια. Την δική μου αλήθεια.

Cul. N.: Η μουσική και τα τραγούδια έχουν τον κύριο ρόλο στις ιστορίες σας. Η μουσική προσεγγίζει ευκολότερα τα παιδιά σε σχέση με το λόγο; Πιστεύετε ότι η μουσική λείπει έντονα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα;

Μ. Β.: Δεν ξέρω αν ισχύει για όλους, πάντως εμένα μου κάνει απόλυτα φυσιολογικό να επικοινωνώ με την μουσική. Η μουσική και τα τραγούδια είναι αυτά που όχι μόνο περιγράφουν αλλά δίνουν χρώμα και ένταση. Δεν γνωρίζω πόσο έντονα λείπει  η μουσική από το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Άλλωστε όταν λέω μουσική δεν εννοώ κάτι που προσδιορίζεται και περιγράφεται αποκλειστικά και μόνο με νότες. Για μένα μουσική είναι, αν μια δασκάλα μέσα από το μάθημα, κάνει τα παιδιά να ταξιδεύουν, να ονειρεύονται!

Cul. N.: Αν και η ιστορία της Καρυάτιδας είναι ακόμα φρέσκια, συνεχίζετε να γράφετε τραγούδια με νέες ιστορίες για νέες μελλοντικές παραστάσεις με τους XanaZoo;

Μ. Β.: Κάθε μέρα που περνά όλο και κάτι σκαλίζω. Μπορεί να είναι ένα καινούριο τραγούδι, μπορεί να είναι ένα παλιότερο που το είχα αφήσει μισοτελειωμένο… Ποτέ μου όμως δεν προδιαγράφω την πορεία του. Με κάποιο τρόπο περίεργο τα τραγούδια σαν να αυτονομούνται και βρίσκουν μόνα τους την συγκυρία, μόνα τους την ευκαιρία, την αφορμή, για να γίνουν παράσταση. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η αλήθεια.

Cul. N.: Τέλος, οι μικροί σας θαυμαστές που μπορούν να μαθαίνουν τα νέα, τις εμφανίσεις, τα τραγούδια και τα video των XanaZoo;

Μ. Β.: Οι φίλοι μας μπορούν να μαθαίνουν τα νέα μας μέσα από την σελίδα μας στο F.B.: facebook.com/XanaZooKidsClub.

Οι XanaZoo παρουσιάζουν την Καρυάτιδα στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Μην την χάσετε!