Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια: Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση στο Goethe-Institut Athen

Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια: Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση στο Goethe-Institut Athen

Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 στο Goethe-Institut Athen, θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια» του Ανδρέα Αποστολίδη και θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Η κινούμενη εικόνα στην διδασκαλία της ιστορίας».

 

Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-18) έχει γίνει αφορμή για τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων αλλά και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μείζον ιστορικό γεγονός που σήμανε το οριστικό τέλος των αυτοκρατοριών, οδήγησε στη διαμόρφωση των Βαλκανίων του 20ού αιώνα και άφησε εκατομμύρια θύματα, προοιωνίζοντας τις ακρότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Αυτό το κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη που γύρισε το ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια». Μέσα από σπάνια κινηματογραφικά αρχεία, η ταινία απεικονίζει τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια, από τη Βοσνία και τη Σερβία, έως την Βουλγαρία, Ελλάδα και Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση για τη χρήση της κινούμενης εικόνας και ειδικότερα του ντοκιμαντέρ στη διδασκαλία της ιστορίας με αναφορά στη χρήση των αρχειακών οπτικο-ακουστικών υλικών και πηγών στην τάξη για την κριτική μελέτη της ιστορίας και την κατανόηση του ‘άλλου’.

 

Στη συζήτηση μετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπαιδευτικοί:

Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ιστορική σύμβουλος της ταινίας Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια

Ανδρέας Αποστολίδης, σκηνοθέτης της ταινίας Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια

Martin Voit, εκπαιδευτικός ιστορίας Γερμανική Σχολή Αθηνών

Μιχάλης Κατσιμπάρδης, εκπαιδευτικός καθηγητής Ιστορίας στο 1ο Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού

 

Η συζήτηση είναι ανοιχτή προς όλο το κοινό που ενδιαφέρεται για την ιστορία και το ντοκιμαντέρ αλλά ειδικά απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας που θέλουν να εφοδιαστούν με γνώσεις, μεθόδους και εργαλεία που θα βοηθήσουν τους μαθητές τους να κατακτήσουν μια κριτική αντίληψη για την κινούμενη εικόνα και τις οπτικές αφηγήσεις.

 

Η ταινία είναι μια παραγωγή της Anemon Productions σε συνεργασία με το Goethe-Institut, με την υποστήριξη του Προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βρετανικού Συμβουλίου.

 

H προβολή είναι στα αγγλικά με γερμανικούς και ελληνικούς υπότιτλους.

Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα είναι στα Ελληνικά και Γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Σχετικές ειδήσεις
Village Potemkin, του Δομήνικου Ιγνατιάδη: Εκδήλωση για οικονομική ενίσχυση και παρουσίαση του ντοκιμαντέρ
01.06.2016 15:43
Σχεδόν δύο μήνες απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ “VILLAGE POTEMKIN” και οι δημιουργοί του κατηφορίζουν στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, για μια εκδήλωση, με προβολή (work in progress) και συζήτηση.
Ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Δώρο των Θεών» στο Goethe-Institut Athen
29.02.2016 12:09
Το Goethe-Institut Athen προσκαλεί, την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στην ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Δώρο των Θεών», γυρισμένη εν μέρει και στην Ελλάδα, με τους Katharina Marie Schubert και Αδάμ Μπουσδούκο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Πολυαγαπημένες αδερφές, του Dominik Graf στο Goethe-Institut Athen
09.12.2015 16:45
Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, στο Goethe-Institut Athen θα προβληθεί η ταινία «Πολυαγαπημένες αδερφές», σε σκηνοθεσία του Dominik Graf, με θέμα ένα ερωτικό τρίγωνο με ποιητή και φόντο τη Γαλλική Επανάσταση.
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αλφόνς: Ένας μικρός Θεός στη Μαγνησία» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Βόλου
04.12.2015 16:42
Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ σας προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Αλφόνς: Ένας μικρός Θεός στη Μαγνησία» του Ηλία Γιαννακάκη τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, στο Βόλο.
Στο Λύκο: προβολή ταινίας και συζήτηση στο Circuits and Currents
24.11.2015 16:12
Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, θα γίνει προβολή της ταινίας ΣΤΟ ΛΥΚΟ στο Circuits and Currents και θα ακολουθήσει συζήτηση.