Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια: Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση στο Goethe-Institut Athen

Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια: Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση στο Goethe-Institut Athen

Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 στο Goethe-Institut Athen, θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια» του Ανδρέα Αποστολίδη και θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Η κινούμενη εικόνα στην διδασκαλία της ιστορίας».

 

Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-18) έχει γίνει αφορμή για τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων αλλά και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μείζον ιστορικό γεγονός που σήμανε το οριστικό τέλος των αυτοκρατοριών, οδήγησε στη διαμόρφωση των Βαλκανίων του 20ού αιώνα και άφησε εκατομμύρια θύματα, προοιωνίζοντας τις ακρότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Αυτό το κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη που γύρισε το ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια». Μέσα από σπάνια κινηματογραφικά αρχεία, η ταινία απεικονίζει τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια, από τη Βοσνία και τη Σερβία, έως την Βουλγαρία, Ελλάδα και Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση για τη χρήση της κινούμενης εικόνας και ειδικότερα του ντοκιμαντέρ στη διδασκαλία της ιστορίας με αναφορά στη χρήση των αρχειακών οπτικο-ακουστικών υλικών και πηγών στην τάξη για την κριτική μελέτη της ιστορίας και την κατανόηση του ‘άλλου’.

 

Στη συζήτηση μετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπαιδευτικοί:

Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ιστορική σύμβουλος της ταινίας Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια

Ανδρέας Αποστολίδης, σκηνοθέτης της ταινίας Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια

Martin Voit, εκπαιδευτικός ιστορίας Γερμανική Σχολή Αθηνών

Μιχάλης Κατσιμπάρδης, εκπαιδευτικός καθηγητής Ιστορίας στο 1ο Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού

 

Η συζήτηση είναι ανοιχτή προς όλο το κοινό που ενδιαφέρεται για την ιστορία και το ντοκιμαντέρ αλλά ειδικά απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας που θέλουν να εφοδιαστούν με γνώσεις, μεθόδους και εργαλεία που θα βοηθήσουν τους μαθητές τους να κατακτήσουν μια κριτική αντίληψη για την κινούμενη εικόνα και τις οπτικές αφηγήσεις.

 

Η ταινία είναι μια παραγωγή της Anemon Productions σε συνεργασία με το Goethe-Institut, με την υποστήριξη του Προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βρετανικού Συμβουλίου.

 

H προβολή είναι στα αγγλικά με γερμανικούς και ελληνικούς υπότιτλους.

Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα είναι στα Ελληνικά και Γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Σχετικές ειδήσεις
Προβολή ντοκιμαντέρ: «Μπλοκ 25, Καρολίνα Ναχμούλη-Γαβριηλίδου – Επιζήσασα στρατοπέδων συγκέντρωσης (1919-2008)»
30.01.2017 09:54
Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης σας προσκαλούνε στην προβολή του ντοκιμαντέρ: «BLOCK 25» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, από το ομότιτλο βιβλίο των εκδόσεων Γαβριηλίδης, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 στο καφέ Poems ‘n Crimes.
Εκείνοι που επέζησαν - Ιστορίες αξιοπρέπειας, του Γιώργου Αυγερόπουλου στο Τριανόν
09.12.2016 17:23
Πρώτη προβολή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες- θύματα βασανιστηρίων. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.00, στον κινηματογράφο Τριανόν.
Χρυσή Αυγή – Προσωπική Υπόθεση, της Angélique Kourounis: Προβολή Ντοκιμαντέρ στο Booze
30.09.2016 15:23
Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ Χρυσή Αυγή – Προσωπική Υπόθεση, της Angélique Kourounis στο Βοοze Upstairs.
Village Potemkin, του Δομήνικου Ιγνατιάδη: Εκδήλωση για οικονομική ενίσχυση και παρουσίαση του ντοκιμαντέρ
01.06.2016 15:43
Σχεδόν δύο μήνες απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ “VILLAGE POTEMKIN” και οι δημιουργοί του κατηφορίζουν στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, για μια εκδήλωση, με προβολή (work in progress) και συζήτηση.
Ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Δώρο των Θεών» στο Goethe-Institut Athen
29.02.2016 12:09
Το Goethe-Institut Athen προσκαλεί, την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στην ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Δώρο των Θεών», γυρισμένη εν μέρει και στην Ελλάδα, με τους Katharina Marie Schubert και Αδάμ Μπουσδούκο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.