Μια συνομιλία μεταξύ καλλιτεχνών performing & video installation art στην Ερμούπολη, για το ΠΑΡΟΝ της Ευρώπης καθώς “ρωτάμε τους εαυτούς μας με ελπίδα, με φόβο και  τρέμοντας, με τι θα μοιάζει το πρόσωπο της Ευρώπης σήμερα;” (Derrida)

Μια εξερεύνηση της ταυτότητας, του Άλλου, των συνόρων, του πολιτισμού, της ελευθερίας.

Μέσω του “Europass” αναλαμβάνουμε την ευθύνη και ανοίγουμε ένα διάλογο ανάμεσα στον εαυτό μας και την Ευρώπη. Επικεντρωνόμαστε στο «Τώρα» και μας ενδιαφέρουν έργα που θα παρουσιάζουν τις αντιλήψεις, τα φαντάσματα, τους συνειρμούς, τα συναισθήματα  και τα ερωτηματικά που το “Europass” δημιουργεί σε εσάς.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ερμούπολη, όπου το επόμενο Eye’s Walk Digital festival θα διεξαχθεί είναι πόλη που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες τον 19ο αιώνα.

Καράβια έφτασαν με ασφάλεια γεμάτα κόσμο, ενώ άλλα βυθίστηκαν στα νερά του Αιγαίου. Όμως από τότε μέχρι και σήμερα η θάλασσα και ακόμα περισσότερο «η Μεσόγειος  σημαίνει ναυσιπλοία, ανταλλαγές, είναι αυτό το μέσο που μεταφέρει εμπορεύματα και θεούς….ιδέες και τέχνες» [Derrida].

Στο κοντινό μέλλον, μέσα στις πολυποίκιλες Ευρωπαϊκές κοινωνίες,  θα ζουν άραγε ακόμα μαζί  οι διαφορετικές γενιές, οι διαφορετικές ηλικίες, οι  κοινότητες και οι λαοί με διαφορετικές συνήθειες, θρησκείες και γλώσσες;

Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσετε  το  “Europass” project  σε αυτό το ταξίδι μέσα από το χρόνο και δια μέσου των συνόρων.

Επιμελητικές Κατευθύνσεις:

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν ενθαρρύνονται να υποβάλουν προτάσεις με έμπνευση  από τις δυνατότητες και τα κτήρια  της πόλης της Ερμούπολης:

Video-Art Installations τα οποία θα προσαρμοστούν σε σημεία –κλειδιά που κατά παράδοση ορίζουν μια οργανωμένη κοινωνία  ( δημοτικά ρολόγια, σχολεία, εκκλησίες, δημόσια κτήρια)

Site-specific installations σε σημεία –εξόδους της πόλης προς τη θάλασσα. Από τη θάλασσα έρχονται και φεύγουν άνθρωποι και αγαθά.

Video-Art installations πάνω στα κελύφη/ εξωτερικά τοιχώματα  πλοίων

Augmented reality projects μέσω της χρήσης έξυπνων κινητών., αλληλεπίδραση εικόνα ςκαι ήχου, interactive (motion detection) animation

Performing art και χορός στο δημόσιο χώρο.

Προτάσεις που θα ενισχύουν τη συμμετοχή του κοινού και της κοινότητας

Οι καλλιτέχνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν για τα έργα τους τα  ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία της Ερμούπολης όπως  πλατείες, σκαλιά, ερείπια, κήποι.

Συμμετοχές:

Το Eye’s Walk digital festival δέχεται συμμετοχές για video installation και performing art από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο..

Εμπνευστείτε από το “Europass”, ζωντανέψτε ένα νεοκλασικό κτήριο του 19 ου αι. και αφηγηθείτε τη δική σας ιστορία!

Χρονοδιαγράμματα:

Υποβολή έργων/ προτάσεων: 29 Φεβρουαρίου 2016.

Τελική ημερομηνία προσαρμογής και ελέγχου  των έργων πάνω στα επιλεγμένα κτήρια της Ερμούπολης: 31 Μαρτίου 2016