Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

«LYNDA BENGLIS»: Έκθεση της Lynda Benglis στο Kappatos Athens Art Residency

«LYNDA BENGLIS»: Έκθεση της Lynda Benglis στο Kappatos Athens Art Residency

Το Kappatos Athens Art Residency και ο Γεράσιμος Καππάτος σας προσκαλούν την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 8 -11 μμ στα εγκαίνια της νέας ατομικής έκθεσης της Lynda Benglis με τίτλο «LYNDA BENGLIS», φιλοξενούμενης του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος Φιλοξενίας Καλλιτεχνών και Προσωπικοτήτων της Τέχνης στην Αθήνα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ του Ε.Π. «Αττική» υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που μεταξύ άλλων φιλοξένησε το 2015 τους Roy Ascott, Martin Creed και Santiago Sierra.

 

Στην νέα πολυαναμενόμενη έκθεση «LYNDA BENGLIS» του Kappatos Athens Art Residency, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά παγκοσμίως τα δύο νέα γλυπτικά έργα από αλουμίνιο της καλλιτέχνιδας. Σε αυτά τα δύο έργα, η Benglis συνεχίζει να εξερευνά και να αναδιατυπώνει τα όρια μεταξύ υλικού και γλυπτικής, επιφάνειας και όγκου, εικόνας και περιεχομένου. Μέσα από την συμπύκνωση της ενέργειας που υποδηλώνεται από την χρήση του αλουμινίου, όχι μόνο λόγω της μονιμότητάς του αλλά κυρίως λόγω των εγγενών χαρακτηριστικών του (όπως η αντανακλαστική του επιφάνεια), η Benglis στοχεύει τελικά σε μια «κατάρρευση του χώρου» όπως δηλώνει η ίδια.

 

Η Benglis δρα καταλυτικά στα έργα της συνδυάζοντας στοιχεία σωματικής δράσης, επιθυμίας, αυτοματισμού και ταχύτητας. Το έργο της παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια την ζωή και τα συναισθήματά της και λειτουργεί ως το αποτέλεσμα του βιώματος και της σωματικής-πνευματικής εμπειρίας. Χρησιμοποιώντας την ίδια την φύση και τις ιδιότητες των υλικών της, μεταπλάθει σε φόρμες και σε άμορφες εικόνες τις προσωπικές επιθυμίες και έννοιες με τρόπο χειρονομιακό και άμεσο.

 

Η Lynda Benglis είναι μια από τις επιφανέστερες και σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της εποχής μας. Γεννήθηκε στην Λουιζιάνα των ΗΠΑ το 1941 από μητέρα Αμερικανίδα και πατέρα Ελληνικής καταγωγής, από το Καστελόριζο. Από το τέλος της δεκαετίας του ’60, όταν πρώτοπαρουσιάσθηκε στην εικαστική σκηνή της Νέας Υόρκης, διακρίθηκε για το ριζοσπαστικό καλλιτεχνικό έργο της και την έντονη κριτική της διάθεση. Ζώντας ανάμεσα στους πρωτοποριακούς καλλιτέχνες της εποχής, άντλησε στοιχεία από τους πρώτους Αμερικανούς Αφηρημένους Εξπρεσιονιστές, συνδύασε την προσωπική ιδεολογική στάση της με τα σύγχρονα ρεύματα και τις κοινωνικοπολιτικές δράσεις της εποχής και άρθρωσε ένα πολύ προσωπικό και δυναμικό λόγο σε ένα διεθνές πεδίο. Έγινε γνωστή για την αντίθεσή της και την ειρωνική στάση της απέναντι στα κυρίαρχα ανδρικά πρότυπα και με την προσωπική της καλλιτεχνική έρευνα ξεχώρισε αμέσως από τους καλλιτέχνες της γενιάς της και κατατάχθηκε ανάμεσα στους εξέχοντες «διαδικαστικούς» (process) καλλιτέχνες. Έχει λάβει πολλά βραβεία για το έργο της, έχει παρουσιασθεί σε πολλά από τα σπουδαιότερα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια και έχει  λάβει μέρος σε σημαντικότατες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Έργα της υπάρχουν σε σπουδαίες συλλογές και Μουσεία όπως: Guggenheim Museum New York; Los Angeles County Museum of Art; Museum of Modern Art, New York; The National Gallery of Victoria, Melbourne, Australia; San Francisco Museum of Modern Art; Walker Art Center, Minneapolis and the Whitney Museum of American Art, New York. Μια διεθνής Αναδρομική έκθεση των έργων της παρουσιάσθηκε το 2010-11 στα Μουσεία: The Irish Museum of Modern Art, Dublin; The Van Abbe Museum, Eindhoven; Le Consortium, Dijon; New Museum, New York; Museum of Contemporary Art, Los Angeles.

Σχετικές ειδήσεις
Τάσεις: Ζωγραφική έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.11.2016 13:27
Η ομάδα «Ανεξάρτητοι Εικαστικοί Καλλιτέχνες» παρουσιάζει την ζωγραφική έκθεσή της με τίτλο «Τάσεις» στο Contemporary Space Athens, στην Πλάκα.
Lost In Translation: Ομαδική έκθεση στο Snehta residency
20.07.2016 17:00
Το Snehta residency σας προσκαλεί από τις 21 Ιουλίου 2016 στην έκθεση Lost In Translation των Joey Chin (Σιγκαπούρη), Maëlle Gross (Ελβετία) και Kevin Hunt (Μ.Βρετανία) που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα από το πρόγραμμά μας.
Things are left to become concrete: Ομαδική έκθεση στο Snehta residency
24.05.2016 11:06
Το Snehta residency σας προσκαλεί στην έκθεση με τίτλο ‘Things are left to become concrete' από τους νεότερους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες: Angharad Davies, Anastasia Pusch and Emma Sandström.
Πολιτιστικά Τοπία - η προσωπική ματιά του φωτογράφου: έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
12.05.2016 16:03
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει την Τρίτη, 17 Μαΐου (18:00) έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πολιτιστικά τοπία - Η προσωπική ματιά του φωτογράφου», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.
Distraction: έκθεση του Κωνσταντίνου Παντζόγλου στη γκαλερί του Black Duck
30.03.2016 11:34
Όταν η εικόνα γίνεται προσωπική υπόθεση, τότε προκύπτει μία έκθεση βγαλμένη μέσα από το instagram. Ο Κωνσταντίνος Παντζόγλου, δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών -aka kon_pan- παρουσιάζει από τις 5 μέχρι και τις 15 Απριλίου, 25 φωτογραφίες από τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, στην γκαλερί του Black Duck.