Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Αφιέρωμα για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γιαν Σιμπέλιους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αφιέρωμα για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γιαν Σιμπέλιους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο συμμετέχει στις διεθνείς επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957), με ένα διπλό αφιέρωμα στον σπουδαίο φιλανδό μουσουργό την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Φιλανδίας. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει μια μουσική εκδήλωση με έργα του κορυφαίου συνθέτη που θα παρουσιάσουν φιλανδοί ερμηνευτές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (ώρα έναρξης 20:30), καθώς και τo στρογγυλό τραπέζι «Ο Σιμπέλιους και η Ελλάδα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη της συναυλίας στον Πολυχώρο της Βιβλιοθήκης (19:00 – 20:00) και διοργανώνεται σε συνεργασία Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο διαπρεπής φιλανδός καθηγητής Eero Tarasti και έλληνες μουσικοί και μουσικολόγοι.  

 

Ο Jean Sibelius (1865-1957), …

… ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 20ού αιώνα και εθνικό σύμβολο στη χώρα του, θεωρείται σημαντικός ανανεωτής της φόρμας και του είδους της συμφωνικής μουσικής. Πηγή έμπνευσής του υπήρξαν οι μύθοι της πλούσιας φιλανδικής παράδοσης, καθώς και το περίφημο επικό ποίημα Καλεβάλα, ένα από τα μεγαλύτερα έργα της σκανδιναβικής λογοτεχνίας. Μέσα από αυτό το αφιέρωμα στο Μέγαρο, καλλιτέχνες και μουσικολόγοι θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στη ζωή και το έργο του Σιμπέλιους και θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη συμβολή του στην εξέλιξη της μουσικής.

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ώρα έναρξης 20:30

 

Το μουσικό μέρος της βραδιάς θα αρχίσει με δύο κομψοτεχνήματα του Γιαν Σιμπέλιους, τη Βαρκαρόλα, έργο 24, αρ. 10 και τη Ρομάντσα, έργο 24, αρ. 9 σε ρε ύφεση μείζονα (1901), τις οποίες θα ερμηνεύσει στο πιάνο η Eila Tarasti [Έιλα Τάραστι], που θα παραμείνει στη σκηνή για να συνοδεύσει τη φιλανδή υψίφωνο Laura Pyrrö [Λάουρα Πύρρο] σε έξι τραγούδια για πιάνο και φωνή . Πρόκειται για τα λίντερ: «Στο απόβραδο» (Illalle), έργο 17, αρ. 6 σε ποίηση του A. V. Forsman-Koskimies, «Βρύλλα, ψιθυρίστε» (Säf, säf susa) έργο 34, αρ.4 (ποίηση: G. Fröding), «Γύρισε το κορίτσι από τη συνάντηση με τον αγαπημένο του» (Flickan kom ifrån sin älsklings mote), έργο 37, αρ. 1 που βασίζεται σε στίχους του J. L. Runeberg, «Το δέντρο» (Jag är trädet), έργο 57, αρ.  5 σε ποίηση του Ε. Josephson, «Ήταν όνειρο άραγε;» (Var det en dröm?), έργο 37, αρ. 4 σε ποιητικό κείμενο του J. J. Wecksell και «Διαμάντι στο μαρτιάτικο χιόνι» (Demanten på marssnön), έργο 36, αρ. 6.

 

Ο επίλογος ανήκει στο πενταμερές Κουιντέτο σε σολ ελάσσονα για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων του Γιαν Σιμπέλιους, το οποίο θα ερμηνεύσει το Σύνολο του Μουσικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

 

Τα έργα της μουσικής ενότητας του αφιερώματος προλογίζει ο διακεκριμένος μουσικολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής Eero Tarasti [Έερο Τάραστι].

 

Οι φιλανδοί συντελεστές της βραδιάς

 

Ο Eero Tarasti [Έερο Τάραστι] είναι καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και επίτιμος καθηγητής της Διεθνούς Ένωσης Σπουδών Σημειωτικής (IASS/AIS). Είναι επίσης επίτιμος διδάκτωρ της Εσθονικής Μουσικής Ακαδημίας, του Νέου Πανεπιστημίου της Βουλγαρίας (Σόφια), του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα (Μπλούμινγκτον) και του Πανεπιστημίου της Αιξ (Μασσαλία), ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 30 μονογραφίες.

 

Στο ίδιο πανεπιστήμιο διδάσκει επίσης η πιανίστα και μουσικολόγος Eila Tarasti [Έιλα Τάραστι], που δίνει συχνά ρεσιτάλ και διαλέξεις-κοντσέρτα στην Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Άπω Ανατολή. Η βραβευμένη τραγουδίστρια Laura Pyrrö [Λάουρα Πύρρο] έχει στο ενεργητικό της πολλούς δημοφιλείς ρόλους του ρεπερτορίου για σοπράνο, τους οποίους έχει ερμηνεύσει στη Φιλανδία, στη Σουηδία και τη Ρουμανία, ενώ ως σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ και έχει εμφανιστεί πλαισιωμένη από γνωστές ορχήστρες στη Σουηδία, την Εσθονία, τη Ρωσία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, τη Σλοβακία και τις ΗΠΑ.

 

Το Σύνολο του Μουσικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι (Ensemble of the Helsinki  University Music Society)  αποτελείται από τους: Elias  Lassfolk (α΄ βιολί), Olivia Holladay (β΄ βιολί), Mikko Metsälampi (βιόλα), Holger Kaasik (τσέλο) και  Eero Tarasti (πιάνο). Ο Elias Lassfolk [Έλιας Λάσφολκ] σπουδάζει βιολί στην Ακαδημία Σιμπέλιους του Ελσίνκι, στην οποία φοιτούν επίσης η βιολονίστα Olivia Holladay [Ολίβια Χόλλαντεϋ] και ο βιολίστας Mikko Metsälampi [Μίκκο Μετσελάμπι], ο οποίος ταυτόχρονα σπουδάζει Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Ο τσελίστας Holger Kaasik [Χόλγκερ Κάασικ] είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Σιμπέλιους και σπουδαστής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

 

Το Σύνολο του Μουσικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια και, υπό τη σημερινή του μορφή, έχει δώσει πολλές συναυλίες γαλλικής μουσικής δωματίου. Το σχήμα έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στη Φιλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τουρκία.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣTΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

«Ο Σιμπέλιους και η Ελλάδα»

Πολυχώρος της Βιβλιοθήκης, ώρα: 19.00 – 20.00

Σε συνεργασία με τη

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη

του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

 

Μια συνάντηση του Eero Tarasti [Έερο Τάραστι] με έλληνες μουσικολόγους και μουσικούς με θέμα τον Σιμπέλιους και την επιρροή του στα ελληνικά μουσικά πράγματα. Στη συζήτηση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής και ο μουσικολόγος Δημήτρης Γιάννου, καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο E. Tarasti θα παρουσιάσει την ομιλία με τίτλο: «Ο Σιμπέλιους και η Μεσόγειος».

 

Επίσης, στον Πολυχώρο της Βιβλιοθήκης θα λειτουργεί ΕΚΘΕΣΗ με θέμα τη ζωή και το έργο του φιλανδού συνθέτη έως τις 30 Ιανουαρίου 2016.

Σχετικές ειδήσεις
Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη: Συναυλία - αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
23.01.2017 12:52
Μια ιστορική παράσταση αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου.
Tutto Verdi: Πρωτοχρονιάτικο γκαλά όπερας με την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
21.12.2016 15:27
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προτείνουν στο κοινό τους, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, τη λαμπερή, πανηγυρική συναυλία «Tutto Verdi» για την υποδοχή του Νέου Έτους: ένα διττό αφιέρωμα στην αειθαλή μουσική του Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901) και στη θρυλική φυσιογνωμία της Μαρίας Κάλλας (1923-1977), από τον θάνατο της οποίας συμπληρώνονται 40 χρόνια, το 2017.
Οι πόλεις της μουσικής, η ΚΟΑ σε μια συναυλία αφιέρωμα στη Βιέννη στο Μέγαρο Μουσικής
02.12.2016 17:26
Τέταρτος σταθμός στο μουσικό χάρτη του φετινού θεματολογικού κύκλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Οι πόλεις της μουσικής» είναι η Βιέννη, η, επί χρόνια, ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» της μουσικής.
Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης: ένας συνθέτης, δύο μουσικοί κόσμοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.11.2016 15:51
Με ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ αφιερωμένο στον Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη, τον μεγάλο συνθέτη του 20ού αιώνα που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια δύο διαφορετικά είδη μουσικής, συνεχίζεται την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο νέος Κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου «Η ανθρώπινη φωνή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μουσικοί συσχετισμοί: Ρεσιτάλ του Άρη Γραικούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.03.2016 17:01
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης στις 14 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - Mεγάλη Bιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και ώρα 20:30, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, με διαχρονικά "κλασσικά" κομμάτια και επιλεγμένα τραγούδια, με τίτλο «Μουσικοί Συσχετισμοί».