Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

SWISS NOW. Σύγχρονες Ελβετικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

SWISS NOW. Σύγχρονες Ελβετικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα παρουσιάζουν από τις 25 Νοεμβρίου 2015 την έκθεση “SWISS NOW. Σύγχρονες Ελβετικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική” στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

 

Η έκθεση προκύπτει από τον συνδυασμό δύο περιοδευόντων εκθέσεων από την Ελβετία: Η έκθεση “The Swiss touch in landscape architecture” είναι μία παραγωγή της Pro Helvetia και έχει ως στόχο να προβάλλει την εξαιρετικά πλούσια ποικιλία της Ελβετικής αρχιτεκτονικής τοπίου. Η έκθεση “Swiss positions – 33 takes on sustainable approaches to building” είναι μία παραγωγή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας (FDFA) και περιλαμβάνει την απεικόνιση 33 αντιπροσωπευτικών έργων της Ελβετικής αρχιτεκτονικής της τελευταίας εικοσαετίας.

 

Στο κομμάτι που αφορά “την Ελβετική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική τοπίου (the Swiss touch in landscape architecture)”, τονίζεται ο πλούτος, η ποικιλομορφία και η πολυπλοκότητα της ελβετικής αρχιτεκτονικής τοπίου.  Το πρώτο μέρος της έκθεσης αφορά τη θεωρία και ιστορία της αρχιτεκτονικής τοπίου και θέτει το νοητικό πλαίσιο της έκθεσης. Ο επισκέπτης  θα έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί την επιρροή της ιστορίας των κήπων και το ρόλο των πρωτοπόρων στον συγκεκριμένο τομέα Ελβετών αρχιτεκτόνων. Το δεύτερο μέρος, “οι πρωταγωνιστές” εξερευνά τη δουλειά των πιο γνωστών ατελιέ που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη θεματική. Το τελευταίο μέρος της έκθεσης, “nouvelle vague”, παρουσιάζει το έργο μιας νέας γενιάς επαγγελματιών της αρχιτεκτονικής τοπίου.

 

Τα 33 έργα που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης “Ελβετικές θέσεις – 33 λήψεις για βιώσιμες προσεγγίσεις στην κατασκευή (Swiss positions – 33 takes on sustainable approaches to building)”, χωρίζονται σε έξι θεματικές ενότητες, όσον αφορά τη χρήση και το περιβάλλον πραγματοποίησής τους (έργα σε αστικό, προαστιακό, αγροτικό και  αλπικό περιβάλλον, έργα υποδομών, καθώς και έργα που αφορούν ψυχαγωγικές δραστηριότητες). Όλα τα έργα έχουν αναφορές στο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς η Ελβετική αρχιτεκτονική και τα ευρύτερα τεχνικά έργα της χώρας είναι γνωστά όχι μόνο όσον αφορά την ποιότητα και το design τους, αλλά και για την αύξηση της συνειδητοποίησης και της κοινωνικής ευθύνης όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης “SWISS NOW. Σύγχρονες Ελβετικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική” θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς ημερίδα με τίτλο: “Μοντέλα αρχιτεκτονικής παραγωγής, παράλληλοι κόσμοι”, την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, στις 18:30, με τη συμμετοχή του Ελβετού αρχιτέκτονα Luca Ortelli. Η ημερίδα θα καλύψει θεματικές όπως: ο σύγχρονος τρόπος της αρχιτεκτονικής παραγωγής και κατασκευής, το πλαίσιο των οικοδομικών κανονισμών και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην αρχιτεκτονική. 

Σχετικές ειδήσεις
30 χρόνια ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έκθεση στο Τελλόγλειο
08.06.2016 13:49
Μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από αστικές και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια, επιχειρείται στην έκθεση 30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Εικονογραφία του Έρωτα: έκθεση στον Αστρολάβο - δεξαμενή
24.02.2016 15:05
Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 20:30, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ – δεξαμενή η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Εικονογραφία του Έρωτα.
20 χρόνια Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη
30.11.2015 17:21
Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη ιδρύθηκαν το 1995 (φέτος συμπληρώνουν 20 χρόνια λειτουργίας) από μία ομάδα αρχιτεκτόνων καθηγητών του ΕΜΠ: τη Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, το Μάνο Μπίρη, το Χαράλαμπο Μπούρα, και την αρχαιολόγο Αριστέα Παπανικολάου-Κρίστενσεν.
Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα: Έκθεση από τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη
25.11.2015 12:28
Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή τους, οργανώνουν στο κτήριο της οδού Πειραιώς έκθεση με τίτλο «Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα».
Το Αϊβαλί του Soloúp στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
30.10.2015 14:48
Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19.30, μετά από την Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), τη Λέσβο (Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου) και τα Χανιά (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου), θα εγκαινιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η έκθεση με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel Αϊβαλί του Soloúp, από τις εκδόσεις Κέδρος.