Στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων του το Ωδείον Αθηνών φιλοξενεί στους χώρους του, για το φιλότεχνο κοινό του, την έκθεση σπόλια 99 μεταγραφές της αρχιτέκτονος Νόρας Όκκα. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 11 Δεκεμβρίου 2015 έως 11 Ιανουαρίου 2016 και το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το εικαστικό αυτό έργο που προβάλλει και καταγράφει τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η αρχιτέκτων παρουσιάζει μία εγκατάσταση 99 χάρτινων εκτύπων τα οποία αποτυπώνουν τα μαρμάρινα σπόλια από τους αρχαίους και ρωμαϊκούς χρόνους, μέχρι τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και τη μεσοβυζαντινή εποχή που χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου μεταξύ άλλων στον 11ο ή 12ο αιώνα για την κατασκευή του Ιερού Ναού Παναγίας Γοργοεπηκόου – Αγίου Ελευθερίου, γνωστός σήμερα ως Μικρή Μητρόπολη Αθηνών.

Ο όρος σπόλια αφορά στην εκ νέου χρήση παλαιότερων δομικών στοιχείων σε νεότερα κτίσματα, ενώ η σημασία της λατινικής λέξης spolium προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη σπολάς, η οποία αρχικά σήμαινε είτε το γδαρμένο δέρμα ενός ζώου το οποίο προοριζόταν για πρακτική χρήση είτε ακόμη και το γδαρμένο δέρμα του ηττημένου από τον εχθρό το οποίο περιφερόταν ως τρόπαιο.

Αποτυπώνοντας στο χαρτί τα ενσωματωμένα στο κτίσμα μαρμάρινα σπόλια και αναδεικνύοντας τα ανάγλυφά τους σε πραγματική κλίμακα στον εκθεσιακό χώρο, το έργο εστιάζει στην προβολή της πρακτικής των σπολίων ως μία κεντρική αρχιτεκτονική ιδέα μιας μακράς σειράς πολιτισμικών μίξεων αλλά και μία μικρογραφία της συγκρότησης της αρχιτεκτονικής.

Ωδείον Αθηνών

Είναι το αρχαιότερο μουσικοθεατρικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας, με μεγάλη προσφορά στη μουσική και θεατρική παιδεία του τόπου. Στον σχεδόν ενάμιση αιώνα λειτουργίας του δίδαξαν και σπούδασαν μουσικές προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, όπως επίσης και ένα πλήθος μουσικών που εκπαιδεύτηκαν στον συγκεκριμένο χώρο στελεχώνοντας τις συμφωνικές ορχήστρες της χώρας μας.

Λίγα λόγια για την αρχιτέκτονα Νόρα Όκκα

H αρχιτέκτων Νόρα Όκκα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και μεταπτυχιακού διπλώματος στη σκηνογραφία από την Καλών Τεχνών στη Ζυρίχη. Από το 2006 εργάζεται ως αρχιτέκτων.

Photo © Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης