Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Small Narration με τον Wojtek Ziemilski στο φεστιβάλ Transitions 3 της Στέγης

Small Narration με τον Wojtek Ziemilski στο φεστιβάλ Transitions 3 της Στέγης

Στις πατρίδες του «χαμένου» κομουνισμού, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, χτυπάει η καρδιά του τρίτου και τελευταίου κύκλου του γεωπολιτικού φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από 11 έως 29 Νοεμβρίου 2015.

 

Small Narration: Μια παράσταση-διάλεξη για τη σύγκρουση ανάμεσα στις προσωπικές και τις ιστορικές αφηγήσεις. Χορογραφία , ιστορικά ντοκουμέντα και προσωπικές ιστορίες δημιουργούν νέες αφηγήσεις για την ταυτότητα και τη μνήμη.

 

Το φθινόπωρο του 2006, ο Βόιτεκ Ζιεμίλσκι έμαθε ξαφνικά ότι ο παππούς του, ένας αξιοσέβαστος πολίτης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ήταν για πολλά χρόνια συνεργάτης της κομουνιστικής μυστικής αστυνομίας. Η οικογένεια δεν μπόρεσε να συνέλθει από το σοκ αυτής της απρόσμενης αποκάλυψης και προσπάθησε να μάθει όλη την ιστορία. Ο Ζιεμίλσκι δημιούργησε μια παράσταση με τη μορφή διάλεξης, για τις μικρές και τις μεγάλες αφηγήσεις, σε μια προσπάθεια να καταλάβει τη δύναμη που έχουν καλλιτεχνικές αποφάσεις σε σχέση με μια ιστορία που δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει.

 

Στο έργο του, ο Ζιεμίλσκι συνδυάζει τα νέα μέσα με τον ακτιβισμό, καθώς και διάφορες μορφές δημόσιας απεύθυνσης – στα όρια του θεάτρου, των εικαστικών τεχνών κα του χορού. Στην παράσταση αυτή, συνδυάζει προσωπικές εξομολογήσεις, ιστορικά ντοκουμέντα, video art και σύγχρονη χορογραφία .

 

Η μνήμη είναι ο χώρος όπου η απώλεια γίνεται αισθητή, λέει ο ίδιος, και επιχειρεί μέσα από το έργο του να αποκαλύψει τη σχέση ανάμεσα στις προσωπικές αναμνήσεις και την κατασκευή μιας ιστορίας. Μια παράσταση-διάλεξη για τη μνήμη, την ταυτότητα και την απουσία, μέσα από μια φόρμα που ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, το προσωπικό και το συλλογικό, την τέχνη και την ακαδημαϊκή διάλεξη . Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 20 Μαρτίου 2010 στο Teatr Studio της Βαρσοβίας.

 

Κείμενο , σκηνοθεσία , ερμηνεία: Wojtek Ziemilski

Μετάφραση: Βασίλης Δουβίτσας

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

 

Όταν αποφάσισα να γράψω το Small Narration, αναρωτήθηκα: Τι έχω που είναι δυνατό για μένα; Και ένιωσα πως είχα δύο πράγματα, το ένα ότι είμαι ένας εγγονός και το άλλο που είναι ο κόσμος των σύγχρονων παραστατικών και εικαστικών τεχνών, με τον οποίο ταυτίζομαι. Άλλωστε, το ιδιαίτερο σε αυτό το είδος προσέγγισης είναι μια απευθείας σύνδεση με την πραγματικότητα – με τεκμήρια, αυτοβιογραφία, με ό,τι μας περιβάλλει.

 

Το Small Narration είναι για μένα, μεταξύ άλλων πραγμάτων, ένα έργο για τη μνήμη. Η μνήμη είναι ένας χώρος όπου ο πόνος της απουσίας γίνεται περισσότερο αισθητός. Ιδίως όταν σκεφτόμαστε ανθρώπους, θυμόμαστε ένα σώμα , μια επαφή, τη σωματοποίησή του, ενώ την ίδια στιγμή ολόκληρη η μνήμη μας συνδέεται με την απουσία τους. Το ότι δεν είναι εδώ πλέον, έχει να κάνει με το σώμα.

 

Wojtek Ziemilski

 

Διαβάστε περισσότερα:

 

Ο Ζιεμίλσκι, ο οποίος σπούδασε στη Λισσαβόνα και επέστρεψε στην Πολωνία το 2008, τράβηξε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ από τις πρώτες δουλειές του, χάρη στις οποίες τον αποκάλεσαν «το νέο αίμα του θεάτρου της Βαρσοβίας» και «ανερχόμενο αστέρα της πολωνικής κουλτούρας».

 

Η παράσταση Μικρή αφήγηση (πολων. Mała narracja) έκανε την πρεμιέρα της στο Teatr Studio της Βαρσοβίας, στις 20 Μαρτίου του 2010. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε σε διάφορες άλλες πόλεις της Πολωνίας, καθώς και στο Παρίσι, στη Μόσχα, στη Μαδρίτη και στο Μόναχο.

 

Το έργο επελέγη ως μια από τις καλύτερες πολωνικές παραστάσεις για το έτος 2010 από το Adam Mickiewicz Institute και συμμετείχε στο Polska Arts Programme του Εδιμβούργου το 2012.

 

Η Μικρή αφήγηση μεταφράστηκε στα γαλλικά και παρουσιάστηκε στο θέατρο La Bellone των Βρυξελλών. Η αγγλική μετάφραση συμπεριλήφθηκε από το University of Chicago Press σε μια ανθολογία του σύγχρονου πολωνικού θεάτρου που εξέδωσε, με τίτλο (A)Pollonia.

 

Ο Ζιεμίλσκι συμμετέχει ενεργά σε ακτιβιστικές δράσεις και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Πρόσφατα, μετά την απαγόρευση παρουσίασης στην Πολωνία του έργου του Rodrigo Garcia, Golgota Picnic, κάλεσε τους καλλιτέχνες της χώρας σε κινητοποίηση, ζητώντας τους να παρουσιάσουν αναπαραστάσεις του «απαγορευμένου» έργου σε ολόκληρη την επικράτεια.

 

Το 2015, ο Ζιεμίλσκι δημιούργησε τον καλλιτεχνικό χώρο XS, που συνδυάζει εκθέσεις εικαστικών και θεατρικές παραστάσεις με καλλιτεχνικό ακτιβισμό. Επίσης, διδάσκει σύγχρονες προσεγγίσεις στη σκηνοθεσία, εστιάζοντας στο θέατρο της επινόησης.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου

Workshop με τον Wojtek Ziemilski

 

Σάββατο 28 Νοεμβρίου (στο πλαίσιο του Συμποσίου)

Συζήτηση «Μεγάλες καταστροφές, μικρές αφηγήσεις» (20:00-21:00)

O Wojtek Ziemilski σε μια συζήτηση με τον κριτικό θεάτρου και δραματουργό Piotr Gruszczynski.

Σχετικές ειδήσεις
64 ελληνικά ντοκιμαντέρ στο 19ο ΦΝΘ
09.02.2017 14:57
Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έπειτα από μεγάλο αριθμό καταθέσεων που έφτασαν τις 110, συνολικά 64 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο 19ο ΦΝΘ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα. Τρία από αυτά συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, που εγκαινιάζεται στη φετινή διοργάνωση. Πολιτική, κοινωνία, προσωπικές ιστορίες, ανθρώπινα δικαιώματα, τέχνη και φαγητό, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν με το
19.10.2016 17:24
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην 7η Θεατρική Ολυμπιάδα, που θα διεξαχθεί στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, με την παράσταση του έργου "Εμείς" του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου, στον ιστορικό χώρο Laboratorium του Γιέρζι Γκροτόφσκι.
Μίχαελ Κόλχαας - Η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου, του Χάινριχ Φον Κλάιστ για 2η χρονιά στο Bios
06.10.2016 12:47
Η παράσταση Μίχαελ Κόλχαας, Η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου που είχε θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς θα παρουσιαστεί σε επανάληψη από την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Νοεμβρίου στις 21.00, στο BIOS Tesla.Basement.
One Small Step for a Man: Hello, Goodbye, της Δανάης Θεοδωρίδου στην Πειραιώς 260
08.07.2016 14:05
Η Δανάη Θεοδωρίδου παρουσιάζει στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση One Small Step for a Man: Hello, Goodbye.
Minefield, της Lola Arias στο Φεστιβάλ Αθηνών
07.06.2016 17:04
Η Αργεντίνα Λόλα Αρίας, συγγραφέας, σκηνοθέτις θεάτρου και περφόρμερ, παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Minefield, μια παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις Βρετανών και Αργεντίνων βετεράνων που πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ ή, κατά τους Αργεντίνους στις Μαλβίνες νήσους, το 1982.