Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με Ημερίδες και Επιμορφωτικά σεμινάρια

Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με Ημερίδες και Επιμορφωτικά σεμινάρια

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιχνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κ.ά.

 

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας).

 

Για το 2015, οι δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση είναι αφιερωμένες στους πρόσφυγες και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο πλαίσιο του εορτασμού συνεργάτες και μέλη μας θα παρουσιάσουν δραστηριότητες με παιδιά και νέους στους χώρους όπου εργάζονται και εμψυχώνουν ομάδες.

 

Ημερίδες, Διημερίδες με σχετικές συζητήσεις και βιωματικά εργαστήρια καθώς και Δρώμενα θα οργανωθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Τρίκαλα, με ελεύθερη είσοδο και τίτλο:

Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ; - Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

 

Επιμέρους δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.

 

Πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανά πόλη:

 

Αθήνα, Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, Ημερίδα με βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, Διημερίδα με βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις και δρώμενα

Πάτρα, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, Ημερίδα με βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις

Τρίκαλα, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, Δρώμενα

 

Αναλυτικότερα στοιχεία για την Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

 

Η συμμετοχή στις εργασίες της ημερίδας (εργαστήρια και ολομέλεια) είναι δωρεάν αλλά στα εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι εγγραφές στα εργαστήρια γίνονται με την άφιξη στη γραμματεία της ημερίδας.

 

Τα εργαστήρια θα εμψυχώσουν οι: Στέλιος Βγαγκές, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Κατερίνα Μ. Καλογερά, Ελιόνα Κούκιο, Βέρα Λάρδη, Κωνσταντίνος Μαρκίδης, Στάθης Μαρκόπουλος, Σόνια Μολογούση, Αναστασία Μπουρδάρα, Αλεξία Τσούνη, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Νάσια Χολέβα, Βασίλης Ψυλλάς.

 

Εισηγητές:

Ανθή Καραγγελή: Υπεύθυνη λειτουργίας Ανοιχτού Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα

Κατερίνα Πούτου: ΑΡΣΙΣ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων 

Εύα Σαββοπούλου: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Νίκος Γκόβας: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Νάσια Χολέβα: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Γιολάντα Μαρκοπούλου: Σκηνοθέτης /Συνεργείο και Ομάδα Station Athens

Reza Golami: Ένωση Αφγανών Ελλάδας

 

Διοργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Αθήνας

 

Συνεργασία: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Συνεργαζόμενοι φορείς: 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Διεθνής Αμνηστία, Κουκλοθέατρο AYUSAYA, Σχολείο Παιχνιδιού.

Σχετικές ειδήσεις
Η τέχνη του δράματος στην εκπαίδευση - Εαρινός κύκλος στο Επί Κολωνώ
01.02.2017 13:35
Το εργαστήριο Η τέχνη του δράματος στην εκπαίδευση συνεχίζει τον εαρινό του κύκλο στο Επί Κολωνώ, από 19 Φεβρουαρίου, και κάθε Κυριακή 14:45-17:15.
Η τέχνη του δράματος στην εκπαίδευση: Σεμινάριο με τον Τάσο Καρακύκλα στο Επί Κολωνώ
10.10.2016 11:06
Το Θέατρο Επί Κολωνώ παρουσιάζουν ένα σεμινάριο για την Τέχνη του δράματος στην εκπαίδευση, στο οποίο ο Τάσος Κατρακύλας θα διδάξει “Τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού και βιωματικής εμψύχωσης ομάδων”.
Ρύθμιση για θέση οικονομικού διευθυντή σε Εθνικό, ΚΘΒΕ και Λυρική Σκηνή
01.09.2016 13:48
Δύο τροπολογίες κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Το Θεατρικό Παιχνίδι στην Ειδική Εκπαίδευση: σεμινάριο στο Θέατρο της Ημέρας
09.03.2016 14:23
Το Θέατρο της Ημέρας διοργανώνει ταχύρυθμο σεμινάριο με θέμα «Το Θεατρικό Παιχνίδι στην Ειδική Εκπαίδευση», με Εισηγητή τον Παναή Κασσιανό.
Εκπαίδευση στη Στέγη: Προγράμματα Μαρτίου 2016
03.03.2016 15:31
Η Στέγη συνεχίζει με αποστολή της την εκπαίδευση προσκαλεί και τον μήνα Μάρτιο παιδιά και ανθρώπους κάθε ηλικίας, στα εκπαιδευτικά της προγράμματα σε ένα χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.