Έως τις 29 Νοεμβρίου 2015, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» παρουσιάζει μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις και συνεργασίες. Μία από αυτές είναι το UrbanDig Project.

Το UrbanDig ή αλλιώς «Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη», ξεκίνησε το 2005 από την ομάδα «όχι παίζουμε». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία ανακαλύπτει ανυποψίαστες γωνιές και κτίρια της πόλης και δημιουργεί σύγχρονες παραστάσεις. Παραστάσεις που σκοπό έχουν να συστήσουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, αποκαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβουν και τα φαντάσματα-σημαντικά πρόσωπα του παρελθόντος που πέρασαν από εκεί. Όχημα αυτής της ιδιότυπης ξενάγησης αποτελούν κείμενα της νεότερης λογοτεχνίας. Σκοπός του UrbanDig Project, είναι η βιωματική σχέση του θεατή με την πόλη του και η μετατροπή της ιστορίας σε πραγματική εμπειρία.

Η ομάδα Όχι Παίζουμε εξειδικεύεται στις site specific παραστάσεις συνδυάζοντας το χορό και το θέατρο. Το UrbanDig Project (2004) είναι ένα εξελισσόμενο έργο που αποτελείται από επεμβάσεις και παραγωγές στο χώρο, στην πόλη, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του αστικού τοπίου, των ανθρώπων και του πολιτισμικού κεφαλαίου. Από το 2012 η ομάδα δημιουργεί παράλληλα μια πλατφόρμα συλλογικών δραστηριοτήτων με σκοπό την χαρτογράφηση του τοπικού πολιτισμικού κεφαλαίου . Ο σκηνοθέτης θεάτρου και πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Σαχίνης και η χορογράφος, χορευτής, δραματουργός και δασκάλα γιόγκα, Ειρήνη Αλεξίου είναι οι ιδρυτές και καλλιτεχνικοί διευθυντές της εταιρείας

27/11-29/11  14:00-20:00

UrbanDig Room @ OMONOIA | Athens Biennale 2015-2017

Μπάγκειον

Από τις 21 Νοεμβρίου 2015 το UrbanDig φιλοξενείται σε ένα από τα δωμάτια του Μπάγκειου Ξενοδοχείου και ξεκινά μια διαδικασία γνωριμίας με την 5η Μπιενάλε της Αθήνας, τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και κυρίως την περιοχή της Ομόνοιας ως ενδεχόμενο επόμενο προορισμό του. 

Ειδικά το τριήμερο 27 με 29 Νοεμβρίου 2015 θα περιπλανηθούμε στο εσωτερικό του κτιρίου και κυρίως στη πλατεία, εξερευνώντας τον χώρο και το ενδιαφέρον των ανθρώπων αλλά και το δικό μας για ένα συλλογικό έργο πολιτιστικής χαρτογράφησης που οδηγεί σε μια παράσταση. Σας προσκαλούμε να κάνουμε μαζί τα πρώτα βήματα προς ένα ενδεχόμενο UrbanDig στη περιοχή.

28/11 | 18:00 – 20: 00

UrbanDig Concierge @ OMONOIA | Athens Biennale 2015-2017

Μπάγκειον

Μια παραστατική παρουσίαση του UrbanDig θα πραγματοποιηθεί ξεκινώντας από την είσοδο του ξενοδοχείου, με στοιχεία χορού και live-art από το πιο πρόσφατο εγχείρημα, Dourgouti Island Hotel.

23/11/2015 – 17:00

Συζήτηση | Φεύγω Μένοντας: Εμπειρίες συλλογικής χαρτογράφησης στην πόλη| @ “Η Αθήνα Επιχειρεί¨

Μουσείο Γαστρονομίας, Αγίου Δημητρίου 13, Ψυρρή

To UrbanDig Project και οι Clio Muse μιλούν για την εμπειρία τους: “Επιχειρώντας” συλλογικά με σκοπό την ανεξάρτητη και οριζόντια διαχείριση του πολιτισμικού κεφαλαίου γειτονιάς και τη δημιουργία καλλιτεχνικών δράσεων αλλά και δωρεάν εργαλείων ξενάγησης στη πόλη.

Μοιραζόμαστε και συζητάμε εμπειρίες συμμετοχικής χαρτογράφησης μιας γειτονιάς, με στόχο τη διερεύνηση νέων αφηγήσεων για την πόλη και το “στίγμα” της, πέρα από το ορατό και το προφανές. Μια πόλη πάνω, κάτω ή πέρα από το αστικό τοπίο, όπως το γνωρίζουμε, φτιαγμένη με τα υλικά της μνήμης, της λήθης, των αισθήσεων, της φαντασίας, των προσδοκιών.