Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

UrbanDig Project στην Μπιενάλε της Αθήνας «Ομόνοια»

UrbanDig Project στην Μπιενάλε της Αθήνας «Ομόνοια»

Έως τις 29 Νοεμβρίου 2015, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» παρουσιάζει μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις και συνεργασίες . Μία από αυτές είναι το UrbanDig Project.

 

Το UrbanDig ή αλλιώς «Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη», ξεκίνησε το 2005 από την ομάδα «όχι παίζουμε». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία ανακαλύπτει ανυποψίαστες γωνιές και κτίρια της πόλης και δημιουργεί σύγχρονες παραστάσεις. Παραστάσεις που σκοπό έχουν να συστήσουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, αποκαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβουν και τα φαντάσματα-σημαντικά πρόσωπα του παρελθόντος που πέρασαν από εκεί. Όχημα αυτής της ιδιότυπης ξενάγησης αποτελούν κείμενα της νεότερης λογοτεχνίας. Σκοπός του UrbanDig Project, είναι η βιωματική σχέση του θεατή με την πόλη του και η μετατροπή της ιστορίας σε πραγματική εμπειρία.

 

Η ομάδα Όχι Παίζουμε εξειδικεύεται στις site specific παραστάσεις συνδυάζοντας το χορό και το θέατρο. Το UrbanDig Project (2004) είναι ένα εξελισσόμενο έργο που αποτελείται από επεμβάσεις και παραγωγές στο χώρο, στην πόλη, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του αστικού τοπίου, των ανθρώπων και του πολιτισμικού κεφαλαίου. Από το 2012 η ομάδα δημιουργεί παράλληλα μια πλατφόρμα συλλογικών δραστηριοτήτων με σκοπό την χαρτογράφηση του τοπικού πολιτισμικού κεφαλαίου . Ο σκηνοθέτης θεάτρου και πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Σαχίνης και η χορογράφος, χορευτής, δραματουργός και δασκάλα γιόγκα, Ειρήνη Αλεξίου είναι οι ιδρυτές και καλλιτεχνικοί διευθυντές της εταιρείας

 

27/11-29/11  14:00-20:00

UrbanDig Room @ OMONOIA | Athens Biennale 2015-2017

Μπάγκειον

 

Από τις 21 Νοεμβρίου 2015 το UrbanDig φιλοξενείται σε ένα από τα δωμάτια του Μπάγκειου Ξενοδοχείου και ξεκινά μια διαδικασία γνωριμίας με την 5η Μπιενάλε της Αθήνας, τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και κυρίως την περιοχή της Ομόνοιας ως ενδεχόμενο επόμενο προορισμό του. 

 

Ειδικά το τριήμερο 27 με 29 Νοεμβρίου 2015 θα περιπλανηθούμε στο εσωτερικό του κτιρίου και κυρίως στη πλατεία, εξερευνώντας τον χώρο και το ενδιαφέρον των ανθρώπων αλλά και το δικό μας για ένα συλλογικό έργο πολιτιστικής χαρτογράφησης που οδηγεί σε μια παράσταση . Σας προσκαλούμε να κάνουμε μαζί τα πρώτα βήματα προς ένα ενδεχόμενο UrbanDig στη περιοχή.

 

28/11 | 18:00 - 20: 00

UrbanDig Concierge @ OMONOIA | Athens Biennale 2015-2017

Μπάγκειον

 

Μια παραστατική παρουσίαση του UrbanDig θα πραγματοποιηθεί ξεκινώντας από την είσοδο του ξενοδοχείου, με στοιχεία χορού και live-art από το πιο πρόσφατο εγχείρημα, Dourgouti Island Hotel.

 

23/11/2015 - 17:00

Συζήτηση | Φεύγω Μένοντας: Εμπειρίες συλλογικής χαρτογράφησης στην πόλη| @ "Η Αθήνα Επιχειρεί¨

Μουσείο Γαστρονομίας, Αγίου Δημητρίου 13, Ψυρρή

 

To UrbanDig Project και οι Clio Muse μιλούν για την εμπειρία τους: "Επιχειρώντας" συλλογικά με σκοπό την ανεξάρτητη και οριζόντια διαχείριση του πολιτισμικού κεφαλαίου γειτονιάς και τη δημιουργία καλλιτεχνικών δράσεων αλλά και δωρεάν εργαλείων ξενάγησης στη πόλη.

 

Μοιραζόμαστε και συζητάμε εμπειρίες συμμετοχικής χαρτογράφησης μιας γειτονιάς, με στόχο τη διερεύνηση νέων αφηγήσεων για την πόλη και το "στίγμα" της, πέρα από το ορατό και το προφανές. Μια πόλη πάνω, κάτω ή πέρα από το αστικό τοπίο, όπως το γνωρίζουμε, φτιαγμένη με τα υλικά της μνήμης, της λήθης, των αισθήσεων, της φαντασίας, των προσδοκιών.

Σχετικές ειδήσεις
Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA: Δράσεις Σεπτεμβρίου 2016
19.09.2016 10:46
Η Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA συνεχίζει με τις δράσεις του Σεπτεμβρίου. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό βάζουν ξανά την Ομόνοια στο επίκεντρο και βρίσκουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο της Αθήνας, έχοντας ως σημεία αναφοράς το Μπάγκειον και το χώρο απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, που παραχωρήθηκε από το Δήμο στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της Μπιενάλε με το Δήμο Αθηναίων.
Νάγια Γιακουμάκη: Η νέα Εταίρος & Διευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας
18.07.2016 13:07
Η Νάγια Γιακουμάκη γίνεται το νέο εταιρικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας, σε μια φάση όπου η δέκα ετών επιτυχημένη Μπιενάλε ενισχύει την διεθνή εμβέλεια και προοπτική της.
Ο Poka-Yio αναλαμβάνει διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας
08.07.2016 10:14
Η Ξένια Καλπακτσόγλου, μια εκ των τριών ιδρυτικών μελών και συνδιευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας, αποχωρεί από τον οργανισμό και με τη σύμφωνη γνώμη της ο Poka-Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης) αναλαμβάνει την διεύθυνσή του. Οι συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς συνεχίζονται και επεκτείνονται. Όλες οι διαρθρωτικές και οργανωτικές αλλαγές καθώς και το νέο οργανόγραμμα του οργανισμού θα ανακοινωθούν σύντομα.
Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 - ΟΜΟΝΟΙΑ: Ολοκληρώθηκε η Σύναψη 2
01.06.2016 15:18
Με την performance – έργο σε εξέλιξη Station Athens ολοκληρώθηκε απόψε ο δεύτερος και τελευταίος κύκλος της Σύναψης 2, μέρους του προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 "OMONOIA".
Athens Biennale 2015-2017 – Σύναψη 2: Τελευταίες καλλιτεχνικές δράσεις στο Μπάγκειον
22.04.2016 13:43
Η Σύναψη 2 της Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας την Κριτική των Θεσμών - Από τη σκοπιά του Νότου» ολοκληρώνεται ολοκληρώνεται το διήμερο 23 και 24 Απριλίου στο «Μπάγκειον» στην Ομόνοια, με ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων.