Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Συμπόσιο: Τέλεια Αρμονία, στο φεστιβάλ Transitions 3 της Στέγης

Συμπόσιο: Τέλεια Αρμονία, στο φεστιβάλ Transitions 3 της Στέγης

Μπορεί η τέχνη να γίνει φορέας μιας κοινής πολιτικής δράσης; Ένα διήμερο συμπόσιο για τα καλλιτεχνικά και πολιτικά διλήμματα της Ανατολικής Ευρώπης με τίτλο Τέλεια Αρμονία έρχεται στο Φεστιβάλ Transitions 3 της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2015.

 

Το συμπόσιο «Τέλεια Αρμονία» επικεντρώνεται στην Ανατολική Ευρώπη, όπου η λιτότητα και η ξενοφοβία συνυπάρχουν σε «τέλεια αρμονία». Η σθεναρή αντι-μεταναστευτική στάση της περιοχής αποκαλύπτει κοινωνική αναλγησία, καθώς επίσης φόβο για τον «άλλο», πυροδοτώντας νεο-εθνικισμούς. Ίσως η διαίρεση μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης να είναι ακόμα βαθύτερη απ’ όσο φανταζόμασταν, καταδεικνύοντας πως οι μετα-κομουνιστικές συνθήκες δεν αποτελούν παρελθόν.

 

Αυτό το διήμερο συμπόσιο, με ομιλίες καλλιτεχνών, προβολές, διαλέξεις, περφόρμανς και πάνελ συζητήσεων αντανακλά τα καλλιτεχνικά και πολιτικά διλήμματα της Ανατολικής Ευρώπης, φιλοδοξώντας να απαντήσει σε μια σειρά από φλέγοντα ερωτήματα: Πώς αντιδρά η καλλιτεχνική κοινότητα στις πιο σκληρές πολιτικές πρακτικές; Πώς αμφισβητεί τα καταπιεστικά και στενόμυαλα καθεστώτα; Πώς θίγει τα ζητήματα του άκρατου εθνικισμού; Μπορεί η τέχνη, και πάλι, να γίνει ο φορέας μιας κοινής πολιτικής δράσης; Ή μήπως είναι πολλά αυτά που περιμένουμε;

 

Επιμέλεια: Κάτια Αρφαρά και Joanna Warsza

 

Με τους: Boris Groys, Piotr Gruszczynski, Nataša Ilić (WHW), Szabolcs KissPál, Luca Janka László, Sodja Lotker, Tomislav Medak, Livia Páldi, Dan Perjovschi, Hajnalka Somogyi, Kuba Szreder, Adam Szymczyk, Wojtek Ziemilski, Artur Żmijewski, Κωστή Σταφυλάκη

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

16:30-17:00

Καλωσόρισμα και εισαγωγή από τη Joanna Warsza και την Κάτια Αρφαρά

 

17:00-18:45

1ο Πάνελ: Η άσκηση πολιτικής με τη χρήση καλλιτεχνικών μέσων στην ημι-περιφέρεια της Ευρώπης

Με τους: Sodja Lotker, Tomislav Medak, Κωστή Σταφυλάκη

Συντονισμός: Kuba Szreder

 

Οι ομιλητές του πάνελ θα διερευνήσουν συγκεκριμένα παραδείγματα του πώς ασκείται η πολιτική (με τη χρήση καλλιτεχνικών μέσων) στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ημι-περιφερειών. Στη διερεύνησή μας θα αναφερθούμε στον τρέχοντα δημόσιο διάλογο για τις «επιτελεστικές» (performative) πτυχές της πολιτικής. Δεν θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα ο θόρυβος που επικρατεί τελευταία γύρω από τον όρο αυτόν, όσο κυρίως η ικανότητα του «επιτελεστικού» να αναμειγνύει την αποτελεσματικότητα με την ανατρεπτικότητα, όπως το έχει αναλύσει ο Jon McKenzie, θεωρητικός των Παραστατικών Σπουδών. Θα αναφερθούμε, μεταξύ άλλων, στις εμπειρίες της θεατρικής κολεκτίβας BADco. από το Ζάγκρεμπ, τα μέλη της οποίας είναι επίσης ενεργά στα κοινωνικά κινήματα, στην Quadrennial of Performance Design and Space της Πράγας, που βλέπει την πόλη ως ένα ready-made, καθώς και στην τοπική, αθηναϊκή προοπτική με την καλλιτεχνική, ακτιβιστική δράση εντός των πρόσφατων πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών.

 

18:45-19:00 Διάλειμμα

 

19:00-20:00 Συζήτηση: «Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν έτσι. Α, βεβαίως και μπορούν.»

Ο Dan Perjovschi σε μια συζήτηση με τη Nataša Ilić (WHW).

 

20:00-20:15 Διάλειμμα

 

20:15-22:00 Holy Mass (Θεία Λειτουργία) του Artur Żmijewski

Προβολή φιλμ του Artur Żmijewski.

Ακολουθεί συζήτηση του καλλιτέχνη με τον Adam Szymczyk.

 

Η Θεία Λειτουργία ήταν ένα θεατρικό δρώμενο, κατά το οποίο ο Άρτουρ Ζμιέφσκι σκηνοθέτησε μια Καθολική Λειτουργία σε ένα θέατρο της Βαρσοβίας. Ένα τελετουργικό που απευθύνεται στην Καθολική κοινότητα αναπαραστάθηκε σε ένα χώρο που απευθύνεται στην κοσμική κοινότητα, διατηρώντας ωστόσο τον ίδιο βαθμό σοβαρότητας και επισημότητας και τους ίδιους κανόνες. Οι περισσότεροι Πολωνοί έχουν μεγαλώσει ως Καθολικοί και είναι βαθιά ριζωμένη στη μνήμη του σώματός τους όλη η σχετική τελετουργία, από τα χρόνια που βοηθούσαν στις θρησκευτικές τελετές. Η Θεία Λειτουργία υπήρξε αφενός μια καυστική κριτική της Εκκλησίας και της συμβολικής θέσης της στην Πολωνία, εκφρασμένη με το «Λόγο του Κυρίου», και αφετέρου το τελετουργικό της ύστατης κοινής πίστης μιας συγκεκριμένης μη-κοινότητας, μιας πίστης στην Τέχνη.

O Άρτουρ Ζμιέφσκι επανέλαβε το θεατρικό δρώμενο στην Κρακοβία και έδωσε τον τίτλο Mass ΙΙ στη βιντεοσκόπησή του.

 

Με την ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη, του Foksal Gallery Foundation (Βαρσοβία) και της Galerie Peter Kilchmann (Ζυρίχη)

Δραματουργία: Igor Stokfiszewski

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

15:00-16:45

2ο Πάνελ: Η Ουγγαρία στο επίκεντρο: Οι δυναμικές της δημοκρατικής οργάνωσης από τα κάτω στην κουλτούρα και στην κοινωνία των πολιτών

Με τους: Szabolcs KissPál, Hajnalka Somogyi, Luca Janka László

Σύλληψη και συντονισμός της συνεδρίας: Livia Páldi

 

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές παρουσιάζουν πρότζεκτ και πρακτικές από τα πεδία των τεχνών, της καλλιτεχνικής επιμέλειας και της κοινωνίας των πολιτών, με παραδείγματα υποθέσεων εργασίας, προκειμένου να αναδείξουν και να αξιολογήσουν τις προοπτικές συνεργατικών προσπαθειών μέσω της αυτοοργάνωσης στη διευκόλυνση της κριτικής σκέψης. Όλοι τους υποστηρίζουν την αναγκαιότητα της ενασχόλησης με τα κοινά και της χρήσης του κοινοτικού διαλόγου σε κρίσιμα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά ζητήματα, στο εθνικιστικό, αντιδημοκρατικό και ολοένα πιο συγκεντρωτικό, αυταρχικό καθεστώς της Ουγγαρίας υπό τη συγκυβέρνηση των κομμάτων FIDESZ-KDNP.

 

16:45-17:00 Διάλειμμα

 

17:00-18:00 Ομιλία του Boris Groys: «Μετα-κομουνιστική Ανατολική Ευρώπη: Η επιστροφή του εθνικισμού»

Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις (15 λεπτά).

 

18:15-19:00 Διάλειμμα

 

19:00-20:00 Περφόρμανς Small Narration του Wojtek Ziemilski

 

20:00-21:00 Συζήτηση «Μεγάλες καταστροφές, μικρές αφηγήσεις»

O Wojtek Ziemilski σε μια συζήτηση με τον Piotr Gruszczynski.

Σχετικές ειδήσεις
Διεθνές συμπόσιο με αφορμή το Έτος Αριστοτέλη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.03.2016 13:59
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) και με την υποστήριξη του Megaron Plus, συνδιοργανώνουν το διεθνές συμπόσιο «Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από τη ρητορική του μίσους στη ρητορική της αποδοχής».
Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής: 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο για τους συγγραφείς της Αργολίδας
19.01.2016 15:29
Με επίκεντρο τη συν-γραφή και τίτλο «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής», δημιουργείται ένα πολυδύναμο Συμπόσιο, που γίνεται Μάρτιο και Απρίλιο 2016 και είναι αφιερωμένο στους συγγραφείς που έχουν γεννηθεί στην Αργολίδα ή μένουν σε αυτήν.
Συμπόσιο με αφορμή την παράσταση «Εμείς» από την Ομάδα Σημείο Μηδέν στο Θέατρο Άττις
01.12.2015 10:21
Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 στις 6μ.μ. και με αφορμή την παράσταση «Εμείς» από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, θα πραγματοποιηθεί στο Θεάτρο Άττις-Νέος Χώρος, συμπόσιο-παρουσίαση του μυθιστορήματος του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν «Εμείς».
Our secrets του Béla Pintér στο φεστιβάλ Transitions 3 της Στέγης
12.11.2015 17:03
Στις πατρίδες του «χαμένου» κομουνισμού, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, χτυπάει η καρδιά του τρίτου και τελευταίου κύκλου του γεωπολιτικού φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από 11 έως 29 Νοεμβρίου 2015.
Frankenstein project στο φεστιβάλ Transitions 3 της Στέγης
12.11.2015 12:28
Στις πατρίδες του «χαμένου» κομουνισμού, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, χτυπάει η καρδιά του τρίτου και τελευταίου κύκλου του γεωπολιτικού φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.