Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Wagner vs Brahms από την ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Wagner vs Brahms από την ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, προσφέρει ένα έντονα συναισθηματικό πρόγραμμα , με υπέροχα έργα των Βάγκνερ και Μπραμς, των κορυφαίων εκπροσώπων των δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων στον ξακουστό ‘Πόλεμο των Ρομαντικών’, ο οποίος ξέσπασε στο χώρο της μουσικής το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα με επίκεντρο τη Γερμανία και αφορούσε τις διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με το μέλλον της μουσικής στη μετά-Μπετόβεν περίοδο.

Οι λεγόμενοι ‘συντηρητικοί’, ορμώμενοι από το Βερολίνο και τη Λειψία, υπερασπιζόταν με πάθος την κληρονομιά των γιγάντων του παρελθόντος, όπως ο Μπαχ και ο Μότσαρτ και είχαν τον Μπετόβεν ως καλλιτεχνικό πρότυπο. Στο πρόσωπο του Μπραμς βρήκαν το συνθέτη που θα μπορούσε να σηκώσει στους ώμους του το βάρος αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς και να αποδειχθεί άξιος συνεχιστής της.

Οι λεγόμενοι ‘προοδευτικοί’ της «Νέας Γερμανικής Σχολής», ορμώμενοι από τη Βαϊμάρη, έβλεπαν  τον Μπετόβεν υπό το πρίσμα του πρωτοπόρου συνθέτη που άνοιξε νέους δρόμους στη μουσική και έδειξε το δρόμο για το μέλλον. Έτσι βάδισαν στο μονοπάτι του ρομαντισμού διερευνώντας νέους εκφραστικούς δρόμους μέσα από την προγραμματική μουσική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγαλοφυΐα του Βάγκνερ αποτελούσε την κορωνίδα αυτής της νέας τάσης.

Αυτός ο πόλεμος δεν ανέδειξε νικητές και ηττημένους, ανέδειξε όμως αναμφισβήτητη νικήτρια την ίδια τη μουσική, αφού η άμιλλα ωθούσε τους δημιουργούς σε ένα αδιάκοπο κυνήγι της τελειότητας και στην εξάντληση κάθε γνωστού εκφραστικού μέσου, αφήνοντας ως κληρονομιά της ανθρωπότητας ανυπέρβλητα έργα και προκαλώντας παράλληλα όλες τις μουσικές επαναστάσεις των αρχών του περασμένου αιώνα, από τους διαδόχους τους.

Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ένας από τους σημαντικότερους μαέστρους της γενιάς του, ο Γερμανός Marcus Bosch, καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νυρεμβέργης. Σολίστ η ανερχόμενη Ελληνίδα σοπράνο Βιολέττα Λούστα.

Πρόγραμμα:

Ρίχαρντ Βάγκνερ: Εισαγωγή από την όπερα ‘Οι Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης’
Ρίχαρντ Βάγκνερ: Wesendonck Lieder, WWV 91
Γιοχάνες Μπραμς: Συμφωνία αρ. 4 σε μι ελάσσονα, έργο 98

Διεύθυνση ορχήστρας: Marcus Bosch

Σοπράνο: Βιολέττα Λούστα

Σχετικές ειδήσεις
Θερμό χειροκρότημα για τον Λόενγκριν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
30.01.2017 14:32
Με θερμό χειροκρότημα προς όλους τους συντελεστές, ολοκληρώθηκε η πρεμιέρα της όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ, Λόενγκριν, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Άντονυ Μακντόναλντ.
Λόενγκριν, του Ρίχαρντ Βάγκνερ από την Λυρική στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.01.2017 17:12
Η εμβληματική όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, Λόενγκριν, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για πέντε μόνο παραστάσεις, 52 χρόνια μετά την πρώτη, και μοναδική έως σήμερα, παρουσίαση του έργου από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Ιανουάριο του 1965.
Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
14.12.2016 17:23
Δύο μοναδικές performers, η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση με τίτλο “Wake up” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στον Κύκλο “Voices”, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016.
Η Αΐντα του Βέρντι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
06.10.2016 11:43
Η όπερα «Aida» του Τζιουζέπε Βέρντι θα παρουσιαστεί στις 15, 17 και 18 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής- Κτήριο Μ1), στις 20.00.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
02.03.2016 15:26
H συνάντηση που έγινε talk of the town το φετινό χειμώνα, που ενθουσίασε κοινό και δημοσιογράφους, όχι μόνο σαν μουσική παράσταση αλλά και σαν καινούργια καλλιτεχνική πρόταση, έρχεται για μία μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.