Οι δήμοι Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής και Καλλιθέας, που ξεπέρασαν ήδη το στόχο των 40.000km, συμμετέχουν στη δράση Beat the Street Athens, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 26 Οκτωβρίου, έως τις 6 Δεκεμβρίου 2015.

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική και ταυτόχρονα διασκεδαστική δράση για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, που στόχο έχει να ενθαρρύνει την καθημερινή κίνηση όπως το περπάτημα και η ποδηλασία από και προς την εργασία, τα καταστήματα, το σχολείο. Στη δράση αυτή μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι των παραπάνω δήμων συμβάλλοντας παράλληλα στην αποσυμφόρηση των δρόμων στο δήμο τους, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους ρύπους που παράγονται από τα μηχανοκίνητα μέσα.

Το Beat The Street είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον οργανισμό Intelligent Health, πρωτοπόρο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων για την ενίσχυση τοπικών κοινωνιών που εντάσσουν ουσιαστικά τη σωματική δραστηριότητα στις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών τους. Η δράση, που φέτος για πρώτη φορά έρχεται και στην Ελλάδα, συνδιοργανώνεται με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και χρηματοδοτείται πλήρως από το The Coca-Cola Foundation. Έχοντας ήδη ταξιδέψει με επιτυχία σε πόλεις όπως Λονδίνο και Τόκυο, αλλά και σε πόλεις της Σκωτίας και της Πολωνίας,  το πρόγραμμα ήρθε να αλλάξει τις συνήθειες των Αθηναίων στον τρόπο που μετακινούνται στην πόλη τους.

Πώς συμμετέχεις στο πρόγραμμα Beat the Street Athens;

Το Beat the Street είναι ουσιαστικά ένα παιχνίδι, αλλά και μία πρόκληση για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, αφού τα χιλιόμετρα που διανύουν οι κάτοικοι των 3 δήμων αθροίζονται, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κερδίσουν δώρα που προωθούν τον ενεργό τρόπο ζωής.

Αν είσαι δημότης των Δήμων Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής και Καλλιθέας, μπορείς να παραλάβεις την ειδική κάρτα συμμετοχής από επιλεγμένα σημεία στο δήμο σου και από τα συμμετέχοντα σχολεία, ενεργοποιείς την κάρτα σου online και μπαίνεις στην ομάδα του Δήμου σου. Κάθε φορά που είσαι έξω και περπατάς ή κάνεις ποδήλατο, ακουμπάς την κάρτα σου στους ειδικούς υποδοχείς που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στους συγκεκριμένους Δήμους και κερδίζεις πόντους για εσένα και την ομάδα σου. Οι νικητές και οι νικήτριες ομάδες κάθε Δήμου που θα έχουν καλύψει βαδίζοντας ή με ποδήλατο τα περισσότερα χιλιόμετρα, θα βραβευτούν λαμβάνοντας ειδικό αθλητικό εξοπλισμό.

O Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, ανέφερε σχετικά: «Η συμμετοχή του Δήμου μας στο πρόγραμμα Beat the Street, έχει ως στόχο να παρακινήσει τους συμπολίτες μας να βάλουν τη σωματική δραστηριότητα στη ζωή και στην καθημερινότητά τους επιλέγοντας για τη μετακίνησή τους στην πόλη, είτε τα πόδια, είτε το ποδήλατο. Σταθερή βούλησή μας είναι να συμμετέχουμε σε ενέργειες και προσπάθειες που προωθούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης μέσα στο αστικό κέντρο, φιλικές προς το περιβάλλον και την υγεία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι διαδρομές ποδηλάτου που έχουμε δημιουργήσει και επεκτείνουμε, η λειτουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, οι εκπαιδευτικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων. Με σύνθημα «περπατούμε, κερδίζουμε σε υγεία και σε καλύτερο περιβάλλον» χιλιάδες μαθητές του Δήμου μας και οι οικογένειές τους ήδη συμμετέχουν στο Beat the Street. Ελπίζουμε μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 6 Δεκεμβρίου και άλλοι συμπολίτες μας να έχουν βάλει το Beat the Street στη ζωή τους.»

Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, δήλωσε: «Η προσωπική μας υγεία είναι πρωτίστως στο χέρι μας, πόσο μάλλον σε μια εποχή που η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Τι καλύτερο λοιπόν από την άσκηση μέσα στη γειτονιά μας, στα όρια της πόλης μας. Με το πρόγραμμα Beat the Street δίνεται η ευκαιρία σε όλους μας να γεμίσουμε τους δρόμους του Ηρακλείου με ιστορίες ρυθμού, θετικής ενέργειας, ζωής».

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, ανέφερε: «Το βάδισμα είναι υγεία, ζωή, χαρά, είναι ένας άλλος τρόπος ζωής. Το σύστημα που σήμερα εγκαινιάζουμε, βοηθά πάρα πολύ όλους όσους ασχολούνται με το βάδισμα. Πλέον, ο καθένας μπορεί να έχει καθαρή εικόνα για τα χιλιόμετρα που διανύει μετρώντας τα και έτσι να διαμορφώσει ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης. Επιπλέον μέσω της κάρτας δίνονται και κίνητρα στους βαδιστές μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Coca-Cola Foundation για την προτίμησή τους στην Καλλιθέα, αφού είμαστε ένας από τους τρεις Δήμους που υλοποιούν αυτό το πρόγραμμα.»

Η Νεκταρία Μητράκου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας  Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα της Coca-Cola, δήλωσε: «Η φυσική κατάσταση και η σωματική δραστηριότητα αποτελούν παράγοντες ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Στην Coca-Cola πιστεύουμε ότι η ποιότητα ζωής βελτιώνεται όταν βάζουμε την κίνηση στην καθημερινότητα μας, γι αυτό και στόχος μας είναι να αναδείξουμε πρακτικές που συμβάλλουν στην ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε. Σε άμεση συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, καθώς και την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, στηρίζουμε πρωτοβουλίες και προγράμματα που προσφέρουν εφικτές λύσεις για έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής. Το Beat the Street είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο πιστεύουμε και στηρίζουμε έμπρακτα γιατί θεωρούμε πως αποτελεί ουσιαστικό κίνητρο για τους κατοίκους της πόλης, αφού με εύκολο τρόπο μπορούν οι πολίτες να υιοθετήσουν μικρές καθημερινές συνήθειες που θα συμβάλλουν σε μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές.»

Ο Ιωάννης Μανιός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος, δήλωσε τα εξής:  «Τα οφέλη από προγράμματα που προάγουν τη σωματική δραστηριότητα όπως το “Beat the Street” δεν περιορίζονται μόνο στα προφανή οφέλη υγείας. Μία τέτοια αλλαγή στην καθημερινότητά μας μπορεί να φέρει πιο κοντά τα μέλη μιας οικογένειας, μια παρέα φίλων οποιασδήποτε ηλικίας, μια γειτονιά ή τους συμμαθητές από ένα σχολείο και να αποτελέσει μία ευχάριστη και διασκεδαστική δραστηριότητα για όσους συμμετέχουν. Παράλληλα, η μείωση της χρήσης μηχανοκίνητων μέσων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των ρύπων, του θορύβου και της κυκλοφορίας οχημάτων στις πόλεις. Ευελπιστούμε το πρόγραμμα “Beat the Street” να δώσει το έναυσμα για μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στις γειτονιές και στις καθημερινές μετακινήσεις των Δημοτών, αλλαγές που θα παραμείνουν και μετά την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η συμμετοχή ιδιωτικών φορέων για την οικονομική στήριξη αυτών των δράσεων, όπως στην περίπτωση του “Beat the Street” που χρηματοδοτείται από το Coca-Cola Foundation, είναι ιδιαίτερα σημαντική ιδίως κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.»

Από την πλευρά του ο Ian Mitchell, Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Intelligent Health, ανέφερε: «Ο οργανισμός Intelligent Health είναι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίζει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην εφαρμογή του προγράμματος Beat the Street, διάρκειας έξι εβδομάδων, το οποίο αυτή την περίοδο διεξάγεται στους δήμους Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής και Καλλιθέας. Όλοι μαζί στοχεύουμε στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας των κατοίκων και ώθησή τους για χρήση πιο βιώσιμων επιλογών στις μετακινήσεις τους. Το πρόγραμμα γνωρίζει τεράστια επιτυχία με ήδη περισσότερα από 10.104 άτομα να έχουν παραλάβει τις Beat the Street κάρτες τους και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, από τις 2 πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του! Συνολικά οι τρεις Δήμοι που συμμετέχουν έχουν ήδη υπερκαλύψει τον στόχο των 40.000km, έχοντας διανύσει 109.807 km.»

Σχετικά με την The Coca-Cola Company

Η The Coca-Cola Company είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών στον κόσμο, με περισσότερα από 500 εμπορικά σήματα. Δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο ως «Σύστημα», σε συνεργασία με τους κατά τόπους εμφιαλωτές της, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή / εμφιάλωση, καθώς και για την πώληση / φυσική διανομή των προϊόντων της. Στην Ελλάδα, εμφιαλωτής της The Coca-Cola Company είναι η COCA-COLA 3E ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε., μέλος του ελληνικού πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola Hellenic, ενός από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές της εταιρείας, με παρουσία σε 28 χώρες.

Διατηρώντας τη δέσμευσή της για διαμόρφωση βιώσιμων κοινωνιών, η The Coca-Cola Company επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες που μειώνουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, υποστηρίζουν τον ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής, δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας για τους συνεργάτες της και ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Σε συνεργασία με τους κατά τόπους εμφιαλωτές της, η The Coca-Cola Company βρίσκεται ανάμεσα στους 10 κορυφαίους εργοδότες παγκοσμίως, με περισσότερους από 700.000 συνεργάτες.