Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ Transitions 3 την παράσταση χορού Process, της Dora Sulženko Hoštová.

Process: Ο χορός όπως δεν τον έχετε φανταστεί, σε μια παράσταση που δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι κάθε σκηνή της είναι και μία έκπληξη.

Η Στέγη παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ομάδα από την Πράγα, την Experimentální prostor NoD, την οποία σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να συναντήσει εκτός Τσεχίας. Η Ντόρα Σουλζένκο Χοστόβα έχει χορογραφήσει ένα ντούο πάνω στην ίδια τη δημιουργία της περφόρμανς, σαν να επρόκειτο για την ανασκαφή ενός έργου που αποκαλύπτει κανείς αφαιρώντας στρώματα.

Η Χοστόβα αποκαλύπτει στο κοινό όλη τη διαδικασία προετοιμασίας μιας παράστασης, με την έρευνα, την επανάληψη και την κούραση που αυτή εμπεριέχει. Ωστόσο, δεν περιορίζεται σε αυτό, αλλά δημιουργεί ένα σύνολο από απρόσμενες και εντελώς πρωτότυπες σκηνές αποφεύγοντας κάθε κλισέ. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι κάθε σκηνή είναι και μία έκπληξη.

Οι δύο ερμηνευτές είναι σίγουρα εκπληκτικοί χορευτές, όμως αυτό που κερδίζει το κοινό είναι η απλότητα με την οποία υπάρχουν στη σκηνή, ως αυθεντικοί καλλιτέχνες μέσα στο πλαίσιο όπου ζουν και δημιουργούν, χωρίς ποτέ να προσποιούνται κάτι άλλο. Ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη η παράσταση κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς δεν του αφήνει το περιθώριο να καταλάβει εκ των προτέρων την εξέλιξη ή την κατάληξη.

Συντελεστές

Σύλληψη & Χορογραφία: Dora Sulženko Hoštová
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Jan Čtvrtník
Δραματουργία: Marta Ljubková
Μουσική: Johana Švarcová
Σχεδιασμός Φωτισμών: František Fabián, Ségolène Michelin
Κοστούμια: Vladimíra Fomínová

Ερμηνεύουν: Dora Sulženko Hoštová, Jan Čtvrtník

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου
Workshop χορού με την Dora Sulženko Hoštova

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές (Γλώσσα: Αγγλικά, με διερμηνεία)
Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival