Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο Ο προϊστορικός ζωγράφος (και ένα τερατάκι) του Πάνου Τσερόλα σε εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση.

Καλωσήρθατε στην προϊστορική εποχή, σε έναν κόσμο συναρπαστικό, γεμάτο σαρκοφάγους μαχαιρόδοντες, άγριους ρινόκερους, ύπουλους και μοχθηρούς λύκους, και πολλούς ακόμη κινδύνους και παγίδες.

Θα μας ξεναγήσει μια πεισματάρα παλαιοντολόγος, μια ντετέκτιβ απολιθωμάτων, η Ιωάννα. Μαζί της θα ταξιδέψουμε στο χρόνο και θα συναντήσουμε ένα προϊστορικό αγόρι που σίγουρα ξέρει πολλά μυστικά: τον Γκρουντ.

Ο Γκρουντ είναι συνεχώς πολύ απασχολημένος: πιάνει φιλίες με τα πιο άγρια πλάσματα, τα βάζει με πεινασμένους λύκους και ταξιδεύει σε όλη την προϊστορική Ελλάδα ζωγραφίζοντας με τα αυτοσχέδια σύνεργα ζωγραφικής του.

Ας ελπίσουμε ότι κάπου, κάπως, μας έχει αφήσει κάποιο στοιχείο για να λύσουμε τα μυστήρια της προϊστορικής ζωής.

Ίσως ακόμη και για να ανακαλύψουμε το μυστικό της προϊστορικής ευτυχίας.

 

Ο Πάνος Τσερόλας, όταν δε γράφει παραμύθια για μικρούς και μεγάλους, κάνει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με αντικείμενο τη Γεωλογία Πετρελαίων.

Γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1985 και μεγάλωσε στην Αθήνα, θεωρεί το χωριό του στην Εύβοια μια από τις ωραιότερες γωνιές της Ελλάδας και εδώ και πολλά χρόνια ζει στην Πάτρα. Εκεί σπούδασε γεωλόγος, έκανε και ένα μεταπτυχιακό σε πιο εφαρμοσμένα γεωλογικά θέματα και τώρα σκαλίζει με το γεωλογικό του σφυρί στα νησιά του Ιονίου πελάγους.

Έχει γράψει μερικά βιβλία και θέλει να γράψει και άλλα. Το μυθιστόρημά του Περί έρωτος κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά σε e-book από την Paper Publishing. Πού και πού γράφει κινηματογραφικές κριτικές σε διάφορα site και blog και σε περιοδικά.

Του αρέσει το θέατρο, ο κινηματογράφος και να διαβάζει βιβλία, μέχρι και πέντε ταυτόχρονα. Θέλει να πιστεύει ότι πάντα μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο και δίκαιο κόσμο. Του αρέσουν το παγωτό καϊμάκι, τα αυγά σκραμπλ και τα σπαράγγια της Εύβοιας. Χορεύει μόνο αν πιει κρασί και στενοχωριέται που δεν ξέρει πιάνο. Βλέπει ακόμα τα κινούμενα σχέδια με δεινόσαυρους που έβλεπε όταν ήταν παιδί. Έχει υποσχεθεί στους φίλους του ότι μια μέρα θα μεγαλώσει.

Η Λέλα Στρούτση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972.

Γέμισε με άπειρα σκιτσάκια τα περιθώρια όλων των βιβλίων που έπρεπε να διαβάσει για τα μαθήματα του σχολείου, στη συνέχεια για το πτυχίο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και, τέλος, για το μεταπτυχιακό στο Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Aston της Μεγάλης Βρετανίας. Για αρκετά χρόνια συνέχισε τη ζωγραφική πάνω στις σημειώσεις για τη δουλειά της σε διαφημιστικές εταιρίες.

Μια μέρα τα σκίτσα της αποφάσισαν να τρυπώσουν στις σελίδες βιβλίων για παιδιά! Την παρακίνησαν λοιπόν να παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου στο εργαστήρι της καθηγήτριας Χ. Μούρα, φωτογραφίας στο Φωτογραφικό Κύκλο, εικονογράφησης στο Μικρό Πολυτεχνείο και στον Ιανό.

Το 2013 οι χάρτινοι ήρωές της ξεκίνησαν το συναρπαστικό ταξίδι τους στα παιδικά βιβλία. Οι μέχρι τώρα «σταθμοί» τους:

Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου (Κέδρος, 2014).

Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας στον πίνακα Η γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι της Ελπίδας Μηναδάκη (Κέδρος, 2013).

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ (Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και του SCBWI (Society of Children’s Book Writers & Illustrators).