Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ζιζέλ στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ζιζέλ στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τη Ζιζέλ, το γνωστό ρομαντικό μπαλέτο, που φέρει την υπογραφή του Ιρέκ Μουχαμέντοφ βασισμένο στη χορογραφία του Μαριύς Πετιπά κατά στους Κοραλλί και Περρό, ενώ την παράσταση ντύνει μουσικά ο Αντόλφ Αντάμ.

Η υπόθεση αφορά τον άτυχο έρωτα της χωριατοπούλας Ζιζέλ για τον δούκα Άλμπρεχτ, που παρουσιάζεται ως απλός χωρικός. Όταν η Ζιζέλ ανακαλύπτει την ταυτότητά του αγαπημένου της και μαθαίνει ότι αυτός είναι μνηστευμένος με άλλη, χάνει τα λογικά της και αυτοκτονεί. Τη νύχτα, στο δάσος, τα βίλι, πνεύματα νέων γυναικών οι οποίες προδόθηκαν από τον αγαπημένο τους την παραμονή του γάμου και έχουν μεταμορφωθεί σε ξωτικά, παρασύρουν κάθε άνδρα περαστικό υποχρεώνοντάς τον να χορέψει μαζί τους ασταμάτητα ώσπου μέχρι να πέσει νεκρός. Ο μετανοημένος Άλμπρεχτ έρχεται στον τάφο της Ζιζέλ, τα βίλι τον παρασύρουν στον θανάσιμο χορό όμως εκείνη παρεμβαίνει στηρίζοντάς τον μέχρι την αυγή οπότε λήγει η εξουσία των ξωτικών. Τότε, αφού τον συγχωρήσει, επιστρέφει στον τάφο γνωρίζοντας πως εφεξής θα ανήκει κι εκείνη στα βίλι, τα πνεύματα του δάσους.

Η Ζιζέλ πρωτοπαρουσιάστηκε από το μπαλέτο της παρισινής όπερας –τότε μπαλέτο του θεάτρου της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής- στις 28 Ιουνίου 1841. Πρώτοι ερμηνευτές ήσαν η Καρλόττα Γκρίζι και ο Λυσιέν Πετιπά. Η αρχική χορογραφία της Ζιζέλ είναι του ιταλικής καταγωγής Γάλλου Ζαν Κοραλλί αλλά τα μέρη για την πρώτη χορεύτρια ανέλαβε ο Γάλλος Ζυλ Περρό, που διατηρούσε δεσμό με την πρωταγωνίστρια Καρλόττα Γκρίζι. Οι Τεοφίλ Γκωτιέ και Ζυλ-Ανρί Βερνουά ντε Σαιν-Ζωρζ εμπνεύστηκαν την υπόθεση του δίπρακτου μπαλέτου από δοκίμιο του Χάινριχ Χάινε που αναφέρεται σε μύθο σλαβικής καταγωγής.

Χορεύουν οι πρώτοι χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το corps de ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Γενικός Γραμματεύς, του Ηλία Καπετανάκη στην Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου
16.01.2017 13:47
H Σοφία Μαραθάκη με την ομάδα της ΑΤΟΝΑλ, μετά την μεγάλη περσινή επιτυχία «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο και ανεβάζει στην Πειραματική Σκηνή -1 την πάντα επίκαιρη κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη «Ο Γενικός Γραμματεύς».  
Καθαρή πόλη, των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού
19.12.2016 16:33
Η Καθαρή Πόλη μετά την επιτυχημένη περσινή παρουσίασή της στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και την περιοδεία σε διάφορα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, επιστρέφει στην Αθήνα,στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, για να επαναπροσδιορίσει τα στερεότυπα μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες πέντε μεταναστριών καθαριστριών, «ειδικών» σε θέματα καθαριότητας.
Οι Γειτόνισσες του Παντελή Χορν στην Αθηναϊκή Σκηνή
03.11.2016 15:13
«Οι γειτόνισσες», η καλύτερη ηθογραφία του Παντελή Χορν, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο σύγχρονο θέατρο, στην Αθηναϊκή Σκηνή των Κάλβου-Καλαμπόκη και σκηνοθετεί η Αλεξάνδρα Βουτζουράκη.
Νύχτα στην Εθνική της Λείας Βιτάλη στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
20.05.2016 13:18
Η «Νύχτα στην Εθνική» της Λείας Βιτάλη έρχεται για δυο παραστάσεις στη Πάτρα, στις 24 και 25 Μαΐου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».
Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
30.03.2016 11:22
Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 5:30 μμ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζονται για μία μόνο παράσταση οι «Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα», στα πλαίσια του Θεματικού Φεστιβάλ που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.