Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

«Σπίτια της καρδιάς…»: Έκθεση φωτογραφίας της Αγγελικής Κίτσου-Μαγαράκη στον Ελληνικό Κόσμο

«Σπίτια της καρδιάς…»: Έκθεση φωτογραφίας της Αγγελικής Κίτσου-Μαγαράκη στον Ελληνικό Κόσμο

Η έκθεση φωτογραφίας της εκπαιδευτικού Αγγελικής Κίτσου-Μαγαράκη, που εγκαινιάζεται στον «Ελληνικό Κόσμο» τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, μας ταξιδεύει σε ενενήντα και πλέον ελληνικές πατρίδες στην αντικρινή πλευρά του Αιγαίου στην Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη, την Προποντίδα, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την ενδοχώρα της Μικρασίας, τα νότια παράλια και φυσικά, στις ακτές της Ιωνίας.

 

Η «φωτογράφος» ταξίδεψε συνολικά έντεκα φορές στην γειτονική χώρα, «αιχμαλωτίζοντας» στον φακό της το ελληνικό στοιχείο, μέσω των σπιτιών, άλλα κατοικημένα και άλλα ακατοίκητα, που έχουν διατηρηθεί σε όλη την επικράτεια της σημερινής Τουρκίας.

 

Συγκέντρωσε πάνω από τετρακόσιες συνολικά φωτογραφίες, οι  εκατόν πενήντα από τις οποίες εκτίθενται στον «Ελληνικό Κόσμο». Στις φωτογραφίες αυτές αποτυπώνονται οι προσόψεις ελληνικών σπιτιών και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.

 

Ταυτοχρόνως, η έκθεση πλαισιώνεται από κατατοπιστικούς χάρτες και κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών που μας μεταφέρουν στο χώρο και στο χρόνο, δίνοντας μία πλούσια γεύση της ειρηνικής ζωής των Ελλήνων που έζησαν εκεί, μέχρι το 1922.

 

Πρόκειται για μία προσωπική έρευνα της δημιουργού που στοχεύει στο να "διασώσει", έστω και αποτυπωμένα στο χαρτί, όσο το δυνατόν περισσότερα ελληνικά σπίτια. Τα σπίτια αυτά, αντιπροσωπευτικά δείγματα των τάσεων αρχιτεκτονικής της εποχής, αντιστέκονται ακόμη στη λαίλαπα της ανοικοδόμησης που σαρώνει τις τουρκικές πόλεις και αποτελούν στοιχεία του πολιτισμού και της οικουμενικότητας του Ελληνισμού.

 

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τον μικρασιατικό ελληνισμό, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζει την έκθεση στον φιλόξενο χώρο του και σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις μέσω των εικόνων, που είναι το πιο δυνατό μέσο ανάκλησης της μνήμης.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

Παράλληλα, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 7:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος της Αγγελικής Κίτσου-Μαγαράκη με τίτλο «Σπίτια της καρδιάς…».

Σχετικές ειδήσεις
Ένα Ελληνικό καλοκαίρι, έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
10.02.2017 16:26
Την Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 8.00 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη παρουσιάζει στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την καινούργια δουλειά του Μίλτου Μιχαηλίδη με τον τίτλο “Ένα Ελληνικό καλοκαίρι“.
Τουταγχαμών - Ταξίδι στην Αιωνιότητα, νέα έκθεση στον Ελληνικό Κόσμο
06.12.2016 16:49
"Τουταγχαμών - Ταξίδι στην Αιωνιότητα". Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η έκθεση με τους θησαυρούς του θρυλικού Φαραώ στον «Ελληνικό Κόσμο».
Το Ελληνικό Σύννεφο: Έκθεση του Πάρι Πετρίδη στην γκαλερί ΑΔ
05.09.2016 13:20
Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Πάρι Πετρίδη με τίτλο «Το Ελληνικό Σύννεφο» στην γκαλερί ΑΔ.
Έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Συμεωνίδη στο Pelias Life in Balance στην Τήνο
16.08.2016 11:29
Mε ιδιαίτερη επιτυχία εγκαινιάσθηκε η Έκθεση Ζωγραφικής της Αγγελικής Συμεωνίδη στο Pelias Life in Balance στην Καρδιανή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τήνου.
Το Ελληνικό Καλοκαίρι του Σ. Βασιλείου: Έκθεση στην Γκαλερί Έρση
14.07.2016 16:02
H Γκαλερί Έρση θα παρουσιάσει μια σειρά έργων του Σπύρου Βασιλείου, έως 25 Σεπτεμβρίου 2016, με τίτλο «Το Ελληνικό Καλοκαίρι του Σ. Βασιλείου».