To Clouds από την Handa Gote Research & Development θα παιχτεί για 2 μόνο παραστάσεις 21 και 22 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης στο πλαίσιο του Τransitions 3.

Clouds: Μυστικά και ψέματα των ουγγρικών ’80s: Στην κομουνιστική Ουγγαρία, ένας αντικαθεστωτικός και ένας χαφιές της μυστικής αστυνομίας βρίσκονται σε μια αίθουσα χορού. Δεν είναι ανέκδοτο. Είναι μια πολυβραβευμένη ιλαροτραγωδία για μια σκοτεινή εποχή του Ανατολικού Μπλοκ.

Η κολεκτίβα Handa Gote Research & Development από την Πράγα κάνει ζωντανό, υπέροχο θέατρο, με ταπεινά υλικά και ανθρώπινες ιστορίες. Αυτή τη φορά, η ιστορία θα μπορούσε να είναι και αληθινή. Είναι η ιστορία της οικογένειας της Veronika Švábová, μέσα από την οποία περνά μπροστά από τα μάτια μας η ιστορία μιας ολόκληρης χώρας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Παλιές φωτογραφίες, γράμματα, σημειώματα, αντικείμενα, ένα σπίτι και μια παλιά συνταγή συνθέτουν το παράξενο παζλ της μνήμης. Καθώς οι πρόγονοί της συμμετέχουν στην ίδρυση του Κομουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας, ταξιδεύουν στη μετεπαναστατική Ρωσία, συναντούν τον Λένιν, φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκτελούνται ως προδότες ή καταφέρνουν να επιβιώσουν στη μεταπολεμική Πράγα, μια νέα κοπέλα από το σήμερα ανασυνθέτει το υλικό της μνήμης προσπαθώντας να ορίσει την ταυτότητά της.

Προβολές, ντουντούκες και ενθύμια δίνουν στην παράσταση έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα χειροποίητης αισθητικής, το εικαστικό περιβάλλον της οποίας εμπλουτίζεται με αναλογικά και ψηφιακά μέσα. Στο βυθό της παράστασης λαμπυρίζουν τα αναπάντητα ερωτήματα μιας νέας γυναίκας: Τι επιβιώνει από τις μνήμες και πώς; Τι είναι μνήμη και τι κατασκευή, στην ανάμνηση μιας ιστορίας; Τι εγγράφεται στο σώμα από τις αναμνήσεις μιας οικογένειας; Τι νόημα έχουν σήμερα οι δεσμοί αίματος; Μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας ή τα λάθη παλαιότερων γενεών; Μπορούν τα λάθη να μας καθορίσουν για μια ζωή; Και, εν τέλει, ξέρει κανείς σήμερα να φτιάχνει παραδοσιακά γλυκά Mraky;

Σκηνοθεσία: Handa Gote
Δημιουργία: Veronika Švábová, Jakub Hybler, Tomáš Procházka, Robert Smolík, Jan Dőrner

Ερμηνεύουν: Veronika Švábová, Jakub Hybler, Tomáš Procházka, Jan Dőrner

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival