Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Clouds, από την Handa Gote Research & Development στο πλαίσιο του Τransitions 3 στη Στέγη

Clouds, από την Handa Gote Research & Development στο πλαίσιο του Τransitions 3 στη Στέγη

To Clouds από την Handa Gote Research & Development θα παιχτεί για 2 μόνο παραστάσεις 21 και 22 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης στο πλαίσιο του Τransitions 3.

Clouds: Μυστικά και ψέματα των ουγγρικών '80s: Στην κομουνιστική Ουγγαρία, ένας αντικαθεστωτικός και ένας χαφιές της μυστικής αστυνομίας βρίσκονται σε μια αίθουσα χορού. Δεν είναι ανέκδοτο. Είναι μια πολυβραβευμένη ιλαροτραγωδία για μια σκοτεινή εποχή του Ανατολικού Μπλοκ.

Η κολεκτίβα Handa Gote Research & Development από την Πράγα κάνει ζωντανό, υπέροχο θέατρο, με ταπεινά υλικά και ανθρώπινες ιστορίες. Αυτή τη φορά, η ιστορία θα μπορούσε να είναι και αληθινή. Είναι η ιστορία της οικογένειας της Veronika Švábová, μέσα από την οποία περνά μπροστά από τα μάτια μας η ιστορία μιας ολόκληρης χώρας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Παλιές φωτογραφίες, γράμματα, σημειώματα, αντικείμενα, ένα σπίτι και μια παλιά συνταγή συνθέτουν το παράξενο παζλ της μνήμης. Καθώς οι πρόγονοί της συμμετέχουν στην ίδρυση του Κομουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας, ταξιδεύουν στη μετεπαναστατική Ρωσία, συναντούν τον Λένιν, φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκτελούνται ως προδότες ή καταφέρνουν να επιβιώσουν στη μεταπολεμική Πράγα, μια νέα κοπέλα από το σήμερα ανασυνθέτει το υλικό της μνήμης προσπαθώντας να ορίσει την ταυτότητά της.

Προβολές, ντουντούκες και ενθύμια δίνουν στην παράσταση έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα χειροποίητης αισθητικής, το εικαστικό περιβάλλον της οποίας εμπλουτίζεται με αναλογικά και ψηφιακά μέσα. Στο βυθό της παράστασης λαμπυρίζουν τα αναπάντητα ερωτήματα μιας νέας γυναίκας: Τι επιβιώνει από τις μνήμες και πώς; Τι είναι μνήμη και τι κατασκευή, στην ανάμνηση μιας ιστορίας; Τι εγγράφεται στο σώμα από τις αναμνήσεις μιας οικογένειας; Τι νόημα έχουν σήμερα οι δεσμοί αίματος; Μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας ή τα λάθη παλαιότερων γενεών; Μπορούν τα λάθη να μας καθορίσουν για μια ζωή; Και, εν τέλει, ξέρει κανείς σήμερα να φτιάχνει παραδοσιακά γλυκά Mraky;

Σκηνοθεσία: Handa Gote
Δημιουργία: Veronika Švábová, Jakub Hybler, Tomáš Procházka, Robert Smolík, Jan Dőrner

Ερμηνεύουν: Veronika Švábová, Jakub Hybler, Tomáš Procházka, Jan Dőrner

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival

Σχετικές ειδήσεις
a quartet, της Heather Kravas στο φεστιβάλ της Στέγης
16.11.2016 13:22
Πού φτάνουν τα «θέλω» μας, όταν αρχίζουν τα «θέλω» των άλλων; Μπορούν οι μονάδες να συναποτελέσουν μια ομάδα; Μια παράσταση για τη διαφορετικότητα από την ελληνικής καταγωγής Heather Kravas, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Made In USA στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Ο Trajal Harrell με το Judson Church is Ringing in Harlem (Μ2Μ) στη Στέγη
10.11.2016 16:48
Ο Trajal Harrell έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με το έργο Judson Church is Ringing in Harlem (Μ2Μ), στο πλαίσιο του φεστιβάλ Made in USA.
Made in USA: Η «νέα» αμερικανική πρωτοπορία στη Στέγη!
02.11.2016 17:08
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις τάσεις της σύγχρονης ανεξάρτητης αμερικανικής σκηνής από 13 έως 29 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο του πολυσυλλεκτικού Φεστιβάλ Made in USA.
Antigone Now: Ένα τολμηρό και καινοτόμο Φεστιβάλ στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας
11.10.2016 16:52
Μπορεί η αρχαία ιστορία της Αντιγόνης να αναδυθεί μέσα από ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο καταγράφει τις αμέτρητες ιστορίες που εκτυλίσσονται τώρα στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λίβανο; Μπορεί το μνημειώδες θάρρος που επέδειξε η ηρωίδα του Σοφοκλή για να διεκδικήσει το δίκαιο, να γίνει έμπνευση μιας χορωδίας Gospel, που τραγουδά για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών στις μέρες μας;
Archive του Arkadi Zaides στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
20.05.2016 17:15
Ο Arkadi Zaides παρουσιάζει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το έργο Archive, για δύο παραστάσεις στις 25 και 26 Μαΐου 2016 στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 3.